Ρεπορτάζ Υγείας

Μετάλλαξη κορωνοϊός: Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφορεί μεταλλαγμένος ο ιός

Μετάλλαξη κορωνοϊός: Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφορεί μεταλλαγμένος ο ιός

Μετάλλαξη κορωνοϊός: Σχεδόν βέβαιοι είναι πια οι επιστήμονες για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ακόμα το λόγο.

Συγκεκριμένα, οι καθηγητές Χόρμπι και Φέργκιουσον, οι οποίοι είναι μέλη της επιτροπής, που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσαν ότι είναι πλέον «σχεδόν βέβαιοι» για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του κορωνοϊού, σημειώνοντας όμως ότι ακόμα δεν είναι σίγουροι για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Η αύξηση της τιμής R του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται πλέον μεταξύ του 1,1 και του 1,3, τιμή ελαφρώς αυξημένη από το 1,1 – 1,2 που είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή, και αφορά στο ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα αυξάνονται αυτή την στιγμή κατά 1% έως 6% κάθε μέρα.

Με βάση τα δεδομένα, οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού και τις αναλύσεις που γίνονται εκτίμησαν ότι πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και πιθανώς «στις περισσότερες αν όχι σε όλες» τις χώρες της Ευρώπης.

Οι εκτιμήσεις βάσει όσων μπορούν να ερμηνεύσουν έως τώρα, αφορούν στην πιθανότητα να φέρει μεγαλύτερο ιικό φορτίο και επομένως να μεταδίδεται πιο εύκολα από τον φορέα, να μένει στον οργανισμό για μεγαλύτερο διάστημα και άρα ο φορέας να έρχεται σε επαφή με περισσότερο κόσμο όσο ασθενεί χωρίς να το γνωρίζει. Ενώ μία άλλη πιθανή εξήγηση αναφέρει ότι ο πολίτης που εκτίθεται στο νέο στέλεχος μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα μεταδότης σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε για το μέχρι τώρα κύριο στέλεχος του ιού.

Τέλος, ο καθηγητής Φέργκιουσον πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναφορές για «πιο εκρηκτικές» εξάρσεις κρουσμάτων σε σχολεία στο Λονδίνο και στη ΝΑ Αγγλία, οι οποίες ενδεχομένως να σχετίζονται με το νέο στέλεχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι έρευνες του ΠΟΥ στη Γουχάν για την προσέλευση της πανδημίας

Το ΑΠΘ στη μάχη κατά της πανδημίας με ελπιδοφόρα δήλωση

Άνοιγμα των σχολείων μετά τις 20 Ιανουαρίου προτείνει ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σαββατοκύριακο το πρώτο crash test για τη συμμόρφωση των πολιτών

Η διάρκεια του lockdown και οι αποφάσεις για παράταση και αυστηροποίηση, έφεραν μάλιστα και πολιτική αντιπαράθεση η οποία πυροδοτήθηκε από την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ο οποίος μίλησε για αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας και για το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη.

Σκληρό lockdown σε 18 περιφέρειες - Αλλαγές στις μετακινήσεις με SMS

Αλλάζει για ακόμα μία φορά η καθημερινότητα των πολιτών μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις που - εκτός του εκτάκτου σχεδίου για το ΕΣΥ το οποίο έχει φτάσει στα όριά του όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας- αυστηροποιούν το lockdown σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Πελώνη: Είμαστε σε lockdown - Στο τραπέζι αλλαγές στον κωδικό 6

Πελώνη για lockdown: Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είμαστε σε lockdown, ενώ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τροποποιήσεις στις μετακινήσεις διαδημοτικά με τον κωδικό 6. Ήτοι υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο κωδικός 6  - που στέλνεται με SMS στο 13033 - μόνο για μετακίνηση σε μια χιλιομετρική απόσταση από την οικία των πολιτών.