Ρεπορτάζ Υγείας

Μελέτες eLife: «Η πρόοδος στον καρκίνο είναι πάντα πιο αργή από όσο ελπίζουμε»

Μελέτες eLife: «Η πρόοδος στον καρκίνο είναι πάντα πιο αργή από όσο ελπίζουμε»

Η έρευνα για τον καρκίνο είναι δύσκολη, είπε ο Begley, και «είναι πολύ εύκολο για τους ερευνητές να ελκύονται από αποτελέσματα που φαίνονται συναρπαστικά και προκλητικά, αποτελέσματα που φαίνεται να υποστηρίζουν περαιτέρω την αγαπημένη τους ιδέα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο καρκίνος, αλλά είναι απλώς λάθος».

Μελέτες eLife: Πριν από οκτώ χρόνια, μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε ένα έργο για να επαναλάβει προσεκτικά πρώιμα αλλά σημαντικά εργαστηριακά πειράματα στην έρευνα για τον καρκίνο. Αναδημιούργησαν 50 πειράματα, τον τύπο της προκαταρκτικής έρευνας με ποντίκια και δοκιμαστικούς σωλήνες που θέτει το έδαφος για νέα φάρμακα για τον καρκίνο. Τα αποτελέσματα αναφέρθηκαν την Τρίτη: Περίπου οι μισοί επιστημονικοί ισχυρισμοί δεν ίσχυαν. “Η αλήθεια είναι ότι κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.

Τα περισσότερα από αυτά που ισχυριζόμαστε ότι είναι νέα ή σημαντικά δεν είναι κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Δρ Vinay Prasad, γιατρός για τον καρκίνο και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο.

Είναι ένας πυλώνας της επιστήμης ότι τα ισχυρότερα ευρήματα προέρχονται από πειράματα που μπορούν να επαναληφθούν με παρόμοια αποτελέσματα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μικρό κίνητρο για τους ερευνητές να μοιράζονται μεθόδους και δεδομένα, ώστε άλλοι να μπορούν να επαληθεύσουν την εργασία, δήλωσε η Marcia McNutt, πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ερευνητές χάνουν το κύρος τους εάν τα αποτελέσματά τους δεν αντέχουν στον έλεγχο, είπε. Και υπάρχουν ενσωματωμένες ανταμοιβές για τη δημοσίευση ανακαλύψεων.

Αλλά για τους ασθενείς με καρκίνο, μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες να διαβάσουν τίτλους μιας μελέτης σε ποντίκια που φαίνεται να υπόσχεται μια θεραπεία «ακριβώς στη γωνία», είπε ο Prasad.

«Η πρόοδος στον καρκίνο είναι πάντα πιο αργή από όσο ελπίζουμε».

Η νέα μελέτη αντανακλά τις ελλείψεις στην αρχή της επιστημονικής διαδικασίας και όχι στις καθιερωμένες θεραπείες. Μέχρι να φτάσουν στην αγορά τα αντικαρκινικά φάρμακα, έχουν δοκιμαστεί αυστηρά σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή και λειτουργούν.

Για το έργο, οι ερευνητές προσπάθησαν να επαναλάβουν πειράματα από εργασίες βιολογίας του καρκίνου που δημοσιεύτηκαν από το 2010 έως το 2012 σε μεγάλα περιοδικά όπως το Cell, το Science και το Nature.

Συνολικά, το 54% των αρχικών ευρημάτων απέτυχε να μετρήσει σύμφωνα με τα στατιστικά κριτήρια που τέθηκαν εκ των προτέρων από το Reproducibility Project, σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδας που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την Τρίτη από το eLife.

Η μη κερδοσκοπική eLife λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes, το οποίο υποστηρίζει επίσης το Τμήμα Υγείας και Επιστήμης του Associated Press. Μεταξύ των μελετών που δεν άντεξαν ήταν μια που διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο βακτήριο του εντέρου συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους ανθρώπους. Μία άλλη ήταν για ένα είδος φαρμάκου που συρρίκνωνε τους όγκους του μαστού σε ποντίκια. Η τρίτη ήταν μια μελέτη σε ποντίκια για ένα πιθανό φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη.

Ένας συν-συγγραφέας της μελέτης για τον καρκίνο του προστάτη είπε ότι η έρευνα που έγινε στο ερευνητικό ινστιτούτο Sanford Burnham Prebys έχει ανταποκριθεί σε άλλον έλεγχο. «Υπάρχει άφθονη αναπαραγωγή στην (επιστημονική) βιβλιογραφία των αποτελεσμάτων μας», δήλωσε ο Erkki Ruoslahti, ο οποίος ξεκίνησε μια εταιρεία που τώρα διεξάγει δοκιμές σε ανθρώπους στην ίδια ένωση για μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος. Αυτή είναι η δεύτερη σημαντική ανάλυση από το Reproducibility Project.

Το 2015, βρήκαν παρόμοια προβλήματα όταν προσπάθησαν να επαναλάβουν πειράματα στην ψυχολογία.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μπράιαν Νόσεκ του Κέντρου Ανοιχτής Επιστήμης είπε ότι μπορεί να είναι σπάταλο να οργώνουμε μπροστά χωρίς να κάνουμε πρώτα τη δουλειά για να επαναλάβουμε τα ευρήματα. «Ξεκινάμε μια κλινική δοκιμή, ή ιδρύουμε μια startup εταιρεία, ή σαλπίζουμε στον κόσμο «Έχουμε μια λύση», προτού κάνουμε τη συνέχεια για να την επαληθεύσουμε», είπε ο Νόσεκ.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές στον τρόπο διεξαγωγής των πειραμάτων για τον καρκίνο. Συχνά, δεν μπορούσαν να λάβουν βοήθεια από τους επιστήμονες που έκαναν την αρχική εργασία όταν είχαν ερωτήσεις σχετικά με το στέλεχος των ποντικών για να τους χρησιμοποιήσουν ή πού να βρουν ειδικά κατασκευασμένα κύτταρα όγκου.

«Δεν εξεπλάγην, αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο των επιστημόνων δεν ήταν χρήσιμοι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν ήταν πολύ χρήσιμοι», δήλωσε ο Michael Lauer, αναπληρωτής διευθυντής εξωεπιστημιακής έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH θα προσπαθήσει να βελτιώσει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των επιστημόνων απαιτώντας το από ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις το 2023, είπε ο Lauer. «Η επιστήμη, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να αποφέρει καταπληκτικά πράγματα», είπε ο Lauer.

Προς το παρόν, ο σκεπτικισμός είναι η σωστή προσέγγιση, είπε ο Δρ Γκλεν Μπεγλί, σύμβουλος βιοτεχνολογίας και πρώην επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο στην φαρμακοβιομηχανία Amgen.

Πριν από μια δεκαετία, ο ίδιος και άλλοι εσωτερικοί επιστήμονες στην Amgen ανέφεραν ακόμη χαμηλότερα ποσοστά επιβεβαίωσης όταν προσπάθησαν να επαναλάβουν δημοσιευμένα πειράματα καρκίνου.

Η έρευνα για τον καρκίνο είναι δύσκολη, είπε ο Begley, και «είναι πολύ εύκολο για τους ερευνητές να ελκύονται από αποτελέσματα που φαίνονται συναρπαστικά και προκλητικά, αποτελέσματα που φαίνεται να υποστηρίζουν περαιτέρω την αγαπημένη τους ιδέα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο καρκίνος, αλλά είναι απλώς λάθος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

50 τύποι καρκίνων φαίνεται ότι ανιχνεύονται με πρωτοποριακό τεστ αίματος

Bristol Myers Squibb : Λαμβάνει έγκριση για θεραπεία του γαστρικού καρκίνου και οισοφάγου

Πρόοδος με μια ασυνήθιστη θεραπεία σε παιδικό καρκίνο στον εγκέφαλο

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Νέες έρευνες αναιρούν τις ισχύουσες πεποιθήσεις για την προέλευση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη των λοιμώξεων και την υγειονομική φροντίδα. Εάν η πιο πιθανή πηγή χειρουργικής λοίμωξης – το μικροβίωμα του ασθενούς – είναι γνωστή εκ των προτέρων, αυτό δίνει στις ιατρικές ομάδες την ευκαιρία να προστατευτούν από αυτήν πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.