Ρεπορτάζ Υγείας

Κορωνοϊός Νόσηση: Σεξουαλική δυσλειτουργία, απώλεια μαλλιών που συνδέονται με Μακρά COVID

Κορωνοϊός Νόσηση: Σεξουαλική δυσλειτουργία, απώλεια μαλλιών που συνδέονται με Μακρά COVID

Ο Haroon, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, λέει ότι ένας λόγος που φάνηκε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID μπορεί να είναι ότι οι ηλικιωμένοι με COVID ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν και δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη.

Κορωνοϊός Νόσηση: : Η τριχόπτωση, η μειωμένη σεξουαλική ορμή και η στυτική δυσλειτουργία έχουν ενταχθεί σε μια λίστα με πιο γνωστά συμπτώματα που συνδέονται με τη μακρά COVID-19 σε ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης. Ο Anuradhaa Subramanian, PhD, με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 25 Ιουλίου στο Nature Medicine.

Η ομάδα ανέλυσε 486.149 ηλεκτρονικά αρχεία υγείας ενηλίκων από ασθενείς με επιβεβαιωμένη COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς προηγούμενο ιστορικό COVID, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Οι ερευνητές ταίριαξαν στενά και τις δύο ομάδες από άποψη δημογραφικών, κοινωνικών και κλινικών χαρακτηριστικών. Νέα συμπτώματα

Η ομάδα εντόπισε 62 συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών δεικτών της μακροχρόνιας COVID, όπως κόπωση, απώλεια της όσφρησης, δύσπνοια και ομίχλη του εγκεφάλου, αλλά και απώλεια μαλλιών, σεξουαλική δυσλειτουργία, πόνο στο στήθος, πυρετό, απώλεια ελέγχου των κινήσεων του εντέρου και το πρήξιμο των άκρων.

«Αυτές οι διαφορές στα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μεταξύ των μολυσμένων και μη μολυσμένων ομάδων παρέμειναν ακόμη και αφού λάβαμε υπόψη την ηλικία, το φύλο, την εθνική ομάδα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τον δείκτη μάζας σώματος, την κατάσταση καπνίσματος, την παρουσία περισσότερων από 80 καταστάσεων υγείας και την προηγούμενη αναφορά του ίδιου συμπτώματος», έγραψε ο Subramanian και ο συν-ερευνητής Shamil Haroon, PhD, σε μια περίληψη της έρευνάς του στο The Conversation.

Επισημαίνουν ότι μόνο 20 από τα συμπτώματα που βρήκαν περιλαμβάνονται στον ορισμό κλινικών περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μακροχρόνια COVID. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο πιθανό να έχουν επίμονα συμπτώματα 3 μήνες μετά τη μόλυνση από την COVID ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι νέοι, γυναίκες, καπνιστές, να ανήκουν σε ορισμένες μειονοτικές εθνοτικές ομάδες και να έχουν χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική θέση.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι και να έχουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Ο Haroon, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, λέει ότι ένας λόγος που φάνηκε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID μπορεί να είναι ότι οι ηλικιωμένοι με COVID ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν και δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη. «Δεδομένου ότι θεωρούσαμε μόνο μη νοσηλευόμενους ενήλικες, οι μεγαλύτεροι ενήλικες που συμπεριλάβαμε στη μελέτη μας μπορεί να ήταν σχετικά πιο υγιείς και επομένως είχαν μικρότερη επιβάρυνση των συμπτωμάτων», λέει.

Ο Subramania σημειώνει ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μόνιμα συμπτώματα σχετιζόμενα με την COVID στη μελέτη, αλλά όταν οι ερευνητές υπολόγισαν ένα ευρύ φάσμα άλλων καταστάσεων που είχαν οι ασθενείς πριν από τη μόλυνση (που συνήθως συμβαίνουν συχνότερα σε ηλικιωμένους), βρήκαν μικρότερη ηλικία ως παράγοντα κινδύνου για μακροχρόνια συμπτώματα που σχετίζονται με την COVID.

Κατά την περίοδο της μελέτης, οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μη εμβολιασμένοι και τα αποτελέσματα προέκυψαν από τις ευρέως διαδεδομένες παραλλαγές Delta και Omicron.

Περισσότεροι από τους μισούς (56,6%) των ασθενών που μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί COVID είχαν διαγνωστεί το 2020 και το 43,4% το 2021.

Λιγότεροι από το 5% (4,5%) των ασθενών που μολύνθηκαν από τον ιό και το 4,7% των ασθενών χωρίς καταγεγραμμένα στοιχεία λοίμωξης COVID, είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID πριν από την έναρξη της μελέτης.

Ο Eric Topol, MD, ιδρυτής και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στη La Jolla της Καλιφόρνια και αρχισυντάκτης του Medscape (ο αδελφός ιστότοπος του WebMD για επαγγελματίες του ιατρικού τομέα), λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά με την κατάσταση εμβολιασμού και τις εξελισσόμενες παραλλαγές. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτή η μελέτη έχει πολλά πλεονεκτήματα:

«Η απώλεια μαλλιών, η απώλεια λίμπιντο και η δυσκολία εκσπερμάτωσης είναι όλα νέα συμπτώματα» και η μελέτη –μεγάλη και προσεκτικά ελεγχόμενη– δείχνει ότι αυτά τα ζητήματα ήταν μεταξύ εκείνων που είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν.

Η απώλεια της όσφρησης – η οποία δεν είναι καινούργια παρατήρηση – ήταν ακόμα ο πιο πιθανός κίνδυνος που παρουσιάστηκε στη μελέτη, ακολουθούμενη από απώλεια μαλλιών, φτέρνισμα, δυσκολία εκσπερμάτωσης και μειωμένη σεξουαλική ορμή. ακολουθούμενη από δύσπνοια, κόπωση, πόνο στο στήθος που σχετίζεται με δυσκολία στην αναπνοή, βραχνάδα και πυρετό.

Τρεις κύριες ομάδες συμπτωμάτων Δεδομένου του ευρέος φάσματος των συμπτωμάτων, η μακροχρόνια COVID πιθανότατα αντιπροσωπεύει μια ομάδα καταστάσεων, έγραψαν οι συγγραφείς.

Βρήκαν τρεις κύριες συστάδες.

Ο μεγαλύτερος, με περίπου το 80% των ατόμων με μακροχρόνια COVID στη μελέτη, αντιμετώπισε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που κυμαίνονταν από κόπωση, πονοκέφαλο και πόνο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, (15%) είχε ως επί το πλείστον συμπτώματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και τις δεξιότητες σκέψης, όπως κατάθλιψη, άγχος, ομίχλη του εγκεφάλου και αϋπνία.

Η μικρότερη ομάδα (5%) είχε κυρίως αναπνευστικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα και συριγμό.

Η τοποθέτηση των συμπτωμάτων σε ομάδες θα είναι σημαντική για να αρχίσουμε να κατανοούμε τι οδηγεί σε μακροχρόνια COVID, λέει η Farha Ikramuddin, MD, φυσίατρος και ειδικός αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη.

Λέει ότι αν και τα συμπτώματα που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο είναι νέα σε δημοσιευμένη έρευνα, σίγουρα τα βλέπει με την πάροδο του χρόνου στη μακρά κλινική της για την COVID. (Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μόνο κωδικοποιημένα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης, επομένως ήταν περιορισμένοι στα συμπτώματα που μπορούσαν να ανακαλύψουν, σημειώνει.)

Η Ikramuddin λέει ότι ένα δυνατό σημείο του χαρτιού είναι το μεγάλο του μέγεθος, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα μέλη της ομάδας σύγκρισης δεν είχαν όντως μόλυνση από την COVID όταν οι πληροφορίες λαμβάνονται από τα ιατρικά τους αρχεία. Συχνά, οι άνθρωποι κάνουν τεστ στο σπίτι ή υποθέτουν ότι έχουν COVID και δεν κάνουν τεστ, λέει, και επομένως οι πληροφορίες δεν καταγράφονται.

Η αξιολόγηση των μη νοσηλευόμενων ασθενών είναι επίσης σημαντική, λέει, καθώς μεγάλο μέρος της έρευνας για την μακροχρόνια COVID προέρχεται από νοσηλευόμενους ασθενείς, τόσο λίγα είναι γνωστά για τα συμπτώματα εκείνων με ηπιότερες λοιμώξεις. «Οι ασθενείς που νοσηλεύονται και έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα COVID μοιάζουν πολύ διαφορετικοί από τους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν», λέει ο Ikramuddin.

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την εφημερίδα, λέει, είναι ότι η ακρόαση και η υποβολή εκτενών ερωτήσεων σχετικά με τα συμπτώματα είναι σημαντική για ασθενείς που είχαν COVID.

«Η συμβουλευτική έχει επίσης γίνει πολύ σημαντική για τους ασθενείς μας στην πανδημία», λέει.

Θα είναι επίσης σημαντικό να γίνουν μελέτες για την επιστροφή στην εργασία για ασθενείς με μακροχρόνια COVID-19 για να δούμε πόσοι μπορούν να επιστρέψουν και με ποια ικανότητα, λέει ο Ikramuddin

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η στυτική δυσλειτουργία σύμπτωμα της long covid

Τουλάχιστον 27 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν μακροχρόνια προβλήματα όσφρησης & γεύσης

Η επιστήμη υστερεί για παιδιά με μακρά COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δικαιώματα για τα μωρά από δωρητές του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς γίνονται 18 ετών

Πολλοί θα ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τους δότες τους καθώς φτάνουν τα 18", δήλωσε ο καθηγητής Τζάκσον Κέρκμαν-Μπράουν, πρόεδρος της Ένωσης Αναπαραγωγικών και Κλινικών Επιστημόνων (ARCS). Είπε ότι είναι σημαντικό και οι δότες να απευθύνονται για υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να τους βοηθήσουν να περιηγηθούν στις όποιες προσεγγίσεις.

Xορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Περαιτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα».

Εμβόλια mRNA - Θεραπευτική επανάσταση χωρίς τέλος

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει, επίσης, να δοκιμάζουν εξατομικευμένες θεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο, χρησιμοποιώντας δείγματα των πρωτεϊνών που υπάρχουν στους όγκους τους για να δημιουργήσουν εξειδικευμένο αγγελιοφόρο RNA. Αυτό κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Το νοσοκομείο Καβάλας κατασκευάζει υβριδική αίθουσα χειρουργείου

Νοσοκομείο Καβάλας: Το νοσοκομείο Καβάλας επισκέφτηκε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη η οποία συνεχάρη τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας για την καθιέρωση χειρουργείου ημέρας.

Εγκέφαλος Υγεία - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΦΑ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων και μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του Αλτσχάιμερ.