Ρεπορτάζ Υγείας

Κορωνοϊός εμβόλιο self test: Self test και εμβολιασμοί για επιστροφή στην κανονικότητα

Κορωνοϊός εμβόλιο self test: Self test και εμβολιασμοί για επιστροφή στην κανονικότητα

Η εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού για κάθε ενήλικο στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και αφού έχουν εμβολιαστεί ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.

Κορωνοϊός εμβόλιο self test: Η εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού για κάθε ενήλικο στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και αφού έχουν εμβολιαστεί ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το απόγευμα της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ως τα τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ μέσα στον Μάιο θα έχουν κάνει το εμβόλιο και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Εμβόλιο διαθέσιμο για κάθε ενήλικο έως τα τέλη Μαΐου

Παράλληλα, σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσει να εμβολιάζεται όλος ο ενήλικος πληθυσμός, είπε ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά ο εμβολιασμός τους στα τέλη Μαΐου, και θα συνεχιστεί τον Ιούνιο για όσους είναι μέχρι 59 ετών. Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι συνολικά έχουν χορηγηθεί 1.847.000 δόσεις. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000, ποσοστό 11,56% και με τις δύο δόσεις 663.000, ποσοστό 6,31%.

Τι συμβαίνει με το AstraZeneca

Νωρίτερα, στην ίδια ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε εκτενή αναφορά στα περιστατικά θρομβώσεων και θρομβοπενίας που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο έπειτα από τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Το σύνδρομο αυτό φαίνεται πως είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα ηλικιών. Στην Ελλάδα, σε αριθμό περίπου 346.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά που έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολο εκείνων που καταγράφονται στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως υπάρχει και τρόπος διάγνωσης και θεραπεία έναντι του σπάνιου αυτού συνδρόμου, που δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη πως συνδέεται με το εμβόλιο.

Προ των θυρών τα self test στην Ελλάδα

Το Σάββατο έφτασε στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα ενός εκατομμυρίου self test, που μαζί με το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συμβάλει σημαντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού. Η αποστολή των self test έχει ξεκινήσει ήδη προς τα φαρμακεία, με στόχο την Παρασκευή 9 Απριλίου να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Αρχικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η διάθεσή τους σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και σε εκπαιδευτικούς. Θα ακολουθήσει η διάθεσή τους στις παραγωγικές ηλικίες 18 έως 67 ετών και, τέλος, στους πολίτες άνω των 67. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε ότι αυτή την εβδομάδα σε συνεδρίαση της Επιτροπής και της υπουργού Παιδείας θα συζητηθεί η δυνατότητα επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στη διά ζώσης εκπαίδευση.

Επιμένει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα

Τα δύο όπλα ειδικών και κυβέρνησης έρχονται σε μια περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα βρίσκεται σε έξαρση, με τα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης να δέχονται τεράστια πίεση. Για μία ακόμη ημέρα οι ασθενείς με κορωνοϊό που εισήχθησαν σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας ανήλθαν σε 438, ενώ 759 είναι οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid. Με περιορισμένο αριθμό τεστ το τελευταίο 24ωρο, περίπου 17.000, το σύνολο των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανήλθε σε 1.866, ενώ μόνο στην Αττική εντοπίστηκαν 783 περιστατικά. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 184 μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 245 περιστατικά κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έφτασαν στην Ελλάδα 1 εκατ. self test -Από αύριο στα φαρμακεία [pics, vtr]

Ανοίγει σήμερα το λιανεμπόριο με ραντεβού και SMS στο 13032 - Ποιες περιοχές εξαιρούνται

Μπλόκο σε διαδημοτικές μετακινήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μόλυνση από έρπητα πιθανώς συνδέεται με το εμβόλιο covid-19, λέει η μελέτη

Ο Furer είπε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και μία επίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα πριν πάρουν το εμβόλιο COVID-19.

Παραλήπτρια εμβολίου Johnson & Johnson covid-19 στη Νεβάδα υποβάλλεται σε 3 εγχειρήσεις εγκεφάλου μετά από τον εμβολιασμό

" Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν μια συνιστώμενη παύση για το εμβόλιο J&J COVID-19 μετά από έξι περιπτώσεις σπάνιου, σοβαρού θρόμβου αίματος σε φόντο πάνω από 6,8 εκατομμύρια παραλήπτες.

Πλήρης η ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Ο ΕΟΜ φιλοδοξεί η δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων και οι μεταμοσχεύσεις να εισέλθουν σε μια νέα εποχή και εργάζεται συστηματικά πάνω σε αυτό. Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΜ δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις μεταμοσχεύσεις σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σειρά παρεμβάσεων τόσο μακροπρόθεσμης όσο και μεσοβραχυπρόθεσμης προοπτικής.

Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής με αύξηση +171% και +360% στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης

Λύματα: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.