Ρεπορτάζ Υγείας

Κίνα Covid: Η COVID επιστρέφει στην Κίνα, τα lockdown όχι

Κίνα Covid: Η COVID επιστρέφει στην Κίνα, τα lockdown όχι

Κίνα Covid: Τα κρούσματα και πάλι αυξάνονται, αλλά αυτή τη φορά, το έθνος φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει την κανονική ζωή, καθώς η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τον Δεκέμβριο, η Κίνα εγκατέλειψε ξαφνικά τις δρακόντειες πολιτικές της «μηδενικής COVID-19», χτυπημένες από μια έκρηξη λοιμώξεων και την αυξανόμενη δημόσια οργή ενάντια στα lockdown.
Μετά από μισό χρόνο, τα κρούσματα COVID και πάλι αυξάνονται, αλλά αυτή τη φορά, το έθνος φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει την κανονική ζωή, καθώς η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αν και άλλες χώρες έχουν από καιρό εγκατασταθεί σε ένα τέτοιο μοτίβο, είναι μια στροφή για την Κίνα. Μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, η εθνική ηγεσία της ήταν ακόμα έτοιμη να κλειδώσει ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ακόμη και πόλεις, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει αυτά που μερικές φορές ήταν απλώς μικρές συστάδες υποθέσεων.

Νεότερες υποπαραλλαγές

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές έχουν αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων COVID από τον Απρίλιο, ειδικά από νεότερες υποπαραλλαγές που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Ο Δρ Zhong Nanshan, ένας εξέχων γιατρός που ήταν από τους πρώτους που επιβεβαίωσε ανοιχτά στις αρχές του 2020 ότι η COVID θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί στους ανθρώπους, υπολόγισε τη Δευτέρα ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, έως και 65 εκατομμύρια άνθρωποι την εβδομάδα θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την Κίνα.

Συγκριτικά, μετά την κατάργηση των ελέγχων «μηδενικής COVID» τον Δεκέμβριο, οι νέες μολύνσεις έφτασαν τα 37 εκατομμύρια την ημέρα στην Κίνα στο αποκορύφωμά τους. Ακόμα κι αν, όπως παραδέχτηκε ο Zhong, ο ρυθμός των αυξανόμενων λοιμώξεων είναι φορτωμένος με αβεβαιότητα, η ανάκαμψη των κρουσμάτων ήταν πάντα πιθανή, και πολλοί στην Κίνα φαίνονται να ζουν με ένα υπόβαθρο λοιμώξεων COVID και μερικές φορές θανάτων από COVID.

«Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει τις λοιμώξεις και το βλέπουν αυτό ως φυσιολογικό στην εποχή μετά την COVID-19», είπε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη ο Λιν Ζιξιάν, 36 ετών, που εργάζεται σε μια εταιρεία τεχνολογίας στο Πεκίνο. Ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εξακολουθεί να φοράει συχνά ιατρική μάσκα όταν συναντά ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους. Αλλά ο Λιν είπε ότι αυτός και άλλα μέλη της οικογένειάς του είχαν σταματήσει να καλύπτουν τους περισσότερους δημόσιους χώρους, όπως και πολλοί άνθρωποι στην Κίνα. «Πολλοί από τους φίλους μου μολύνθηκαν πέρυσι και μολύνθηκαν ξανά φέτος», είπε ο Λιν. «Προσωπικά, είμαι αρκετά ήρεμος για τον ιό και την πανδημία».

Αυστηροί περιορισμοί, λιγότερες θέσεις εργασίας

Αξιωματούχοι σε όλη την Κίνα φαίνεται να προσπαθούν να προετοιμάσουν τον πληθυσμό για αύξηση των μολύνσεων χωρίς να επαναφέρουν τους βαρείς ελέγχους που μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους είχαν εξαντλήσει την υπομονή του κοινού. Από τότε που εγκατέλειψε τους αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια εσωτερικού, η κυβέρνηση έχει στραφεί στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας περίπου 20 τοις εκατό μεταξύ των νέων των πόλεων μπορεί να φαίνεται πιο πιεστικό πολιτικά από τον αυξανόμενο αριθμό COVID.

«Αφού οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πιάσει το τελευταίο κύμα, η ένταση εξαφανίστηκε», είπε ο Νταλί Γιανγκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος ολοκλήρωσε ένα βιβλίο σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας από την Κίνα. Πρόσθεσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον την COVID ως ασθένεια «Κλάσης Β» – όχι την πιο επείγουσα κατηγορία – και οι αξιωματούχοι, αν και παρακολουθούν την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων, προσπαθούν επίσης να καθησυχάσουν το κοινό, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Πεκίνο έχουν συστήσει τη χρήση μάσκας σε λεωφορεία και μετρό, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό, και αρκετοί επιβάτες δεν το κάνουν, ειδικά οι νεότεροι. Ενώ η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων μπορεί ακόμη να καταπονήσει τα νοσοκομεία, πολλοί άνθρωποι φαίνονται πιο πρόθυμοι να υπομείνουν την ασθένεια στο σπίτι αντί να απευθύνονται σε ιατρεία πυρετού. «Ακόμα κι αν ο γιος μου είχε COVID-19, δεν θα με πείραζε να μένω στο ίδιο δωμάτιο μαζί του», είπε ο Λιν, ο εργαζόμενος στον τομέα της τεχνολογίας.

Για πολλούς νεότερους ασθενείς, η μόλυνση μπορεί να σημαίνει μια εβδομάδα περίπου με πυρετό και άλλα συμπτώματα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι άνθρωποι έχουν καταγράψει τα συμπτώματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά σε τόνο βαριάς παραίτησης. Πιο ανησυχητικά είναι οι ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν COVID-19 και που μπορεί να μην έχουν λάβει πλήρη γύρο εμβολιασμών. Έως και τα τρία τέταρτα των Κινέζων που μολύνθηκαν στην πρόσφατη άνοδο δεν είχαν μολυνθεί στο πρώτο κύμα, δήλωσε ο Δρ Zhang Wenhong, διευθυντής του κέντρου μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Huashan στη Σαγκάη.

Ωστόσο, η αναζωπύρωση των κρουσμάτων «δεν θα πρέπει να έχει τεράστιο αντίκτυπο συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα και τη ζωή», δήλωσε ο Zhang, σύμφωνα με την Yicai, μια κινεζική επιχειρηματική εφημερίδα. «Δεν πρέπει να πάμε πολύ μακριά» λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης της πανδημίας ως απάντηση», πρόσθεσε. Ο Dong-yan Jin, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος παρακολούθησε την ανταπόκριση της Κίνας στην COVID, συμφώνησε ότι πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν πρόσφατα ήταν πιθανό να είναι ηλικιωμένοι ή σωματικά αδύναμοι άνθρωποι που είχαν αποκλειστεί από το «τσουνάμι» των λοιμώξεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είτε προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είτε την COVID-19, οι κορωνοϊοί χρησιμοποιούν βασικά ένζυμα για να αποφύγουν την ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση

Επιστήμονες καλούν την G7 να βελτιώσει την ετοιμότητα για την επόμενη πανδημία

Αλλαγές στη διάγνωση και τη θεραπεία της COVID-19 στην Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο ΠΟΥ διαμορφώνει τη μελλοντική πολιτική covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Υπουργείο Εσωτερικών: 52 σελίδες περιέχουν ουσιαστικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023. 

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.