Ρεπορτάζ Υγείας

Καναδάς: Νέα κατευθυντήρια γραμμή με 16 συστάσεις προληπτικής φροντίδας για την προώθηση της ισότητας στην υγεία

Καναδάς: Νέα κατευθυντήρια γραμμή με 16 συστάσεις προληπτικής φροντίδας για την προώθηση της ισότητας στην υγεία

"Ορισμένες αλλαγές που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό θα απαιτήσουν κυβερνητική δράση", προτρέπει ο Δρ Περσόντ. "Αυτό περιλαμβάνει τη δημόσια χρηματοδότηση της εξέτασης αίματος (IGRA) για τη φυματίωση, τον αυτοέλεγχο HPV ως προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σημαντικές επενδύσεις για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν οικογενειακό γιατρό (ή πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας)"

Καναδάς: Μια ολοκληρωμένη νέα κατευθυντήρια γραμμή με 16 συστάσεις προληπτικής φροντίδας αποσκοπεί στην προώθηση της ισότητας στην υγεία των ατόμων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω ρατσισμού, σεξισμού και άλλων μορφών διακρίσεων. Η κατευθυντήρια γραμμή, η οποία δημιουργήθηκε από μια πολυποίκιλη ομάδα κλινικών ιατρών από ολόκληρο τον Καναδά με τη συμμετοχή ασθενών, δημοσιεύεται στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal). Η προληπτική φροντίδα περιλαμβάνει τον έλεγχο για ορισμένους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις, τον έλεγχο αίματος για φυματίωση, τον αυτοέλεγχο για ασθένειες όπως ο HIV και άλλες πρακτικές για την ανίχνευση μιας πάθησης πριν αυτή εξελιχθεί.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στην προληπτική περίθαλψη, όπως οι αυτόχθονες, οι φυλετικά διαχωρισμένοι άνθρωποι, τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως 2SLGBTQI+ (2spirit, λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, ομοφυλόφιλοι (queer) ή αμφισβητίες και διεμφυλικοί (intersex) τα άτομα με λειτουργικούς περιορισμούς και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα. “Η προληπτική περίθαλψη, όπως ο έλεγχος για ορισμένους καρκίνους, μπορεί να σώσει ζωές, αλλά η πρόσβαση σε αυτή τη φροντίδα δεν είναι ισότιμη για πολλούς λόγους, όπως οι κακές συνδέσεις με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, η περιορισμένη διαθεσιμότητα για την παρακολούθηση ραντεβού, η δυσπιστία προς την υγειονομική περίθαλψη και οι πρακτικές διακρίσεων στο σύστημα υγείας”, δήλωσε ο συνυπεύθυνος της κατευθυντήριας γραμμής Δρ Nav Persaud στην Ερευνητική έδρα στη Δικαιοσύνη στον τομέα της Υγείας του Καναδά (Canada Research Chair in Health Justice) στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και οικογενειακός γιατρός στην Υγεία της Ενότητας του Τορόντο (Unity Health Toronto) στο Οντάριο. “Ο στιγματισμός που σχετίζεται με την ψυχική υγεία, τη χρήση ουσιών, τον HIV και άλλες μολυσματικές ασθένειες αποτελεί εμπόδιο στη φροντίδα, ιδίως για τα άτομα που αντιμετωπίζουν μειονεκτήματα”. Οι συγγραφείς διατυπώνουν 15 συστάσεις ελέγχου και προληπτικής φροντίδας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς και μία σύσταση πολιτικής που απευθύνεται στην κυβέρνηση για τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ατόμων που βιώνουν μειονεκτήματα. “Δίνοντας προτεραιότητα στα άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για προληπτική φροντίδα, όπως ο έλεγχος για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, μπορούμε να προάγουμε την υγεία και να κάνουμε τα αποτελέσματα της υγείας πιο δίκαια ή ισότιμα”, δήλωσε η Δρ Aisha Lofters, επιστήμονας και οικογενειακή γιατρός στο Γυναικείο Νοσοκομειακό Κολέγιο Women’s College Hospital και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο Οντάριο. Οι συγγραφείς συνιστούν επίσης την άρση των φραγμών κόστους, όπως το κόστος για τα παρασκευάσματα του εντέρου για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, τις εξετάσεις για τον ιό HPV, τη φυματίωση και άλλες ασθένειες, καθώς και το κόστος για τη θεραπεία, τη συμβουλευτική και κάθε άλλη δαπάνη υγείας εκτός τσέπης. “Οι 16 συστάσεις που επικεντρώνονται στην ισότητα της υγείας αντιπροσωπεύουν ίσως τη μεγαλύτερη αλλαγή στην προληπτική φροντίδα εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στην ηλικία έναρξης για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, στον έλεγχο της κατάθλιψης, στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ο έλεγχος για τη φυματίωση”, δήλωσε ο Δρ Λόφτερς. “Επίσης, συνιστούμε νέες εξετάσεις με στόχο την παροχή τεκμηριωμένων παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση σοβαρών απειλών για την υγεία, όπως η βία μεταξύ συντρόφων”.

Ορισμένες βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνο του παχέος εντέρου-προτεραιότητα στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου για ασθενείς που ξεκινούν από την ηλικία των 45 ετών (αντί της τρέχουσας σύστασης των 50 ετών)
  • Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας-προσφορά αυτοελέγχου σε άτομα που είναι επιλέξιμα για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
  • Φυματίωση-χρήση εξέτασης αίματος για τον έλεγχο λανθάνουσας φυματίωσης (αντί για δερματική εξέταση που απαιτεί αρκετές επισκέψεις)
  • Κατάθλιψη-έλεγχο για κατάθλιψη μαζί με την παροχή κατάλληλης υποστήριξης σε εφήβους και ενήλικες
  • Φτώχεια – σε όλες τις οικογένειες με παιδιά, έλεγχο για κοινωνικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η φτώχεια ή η ικανότητα να αντέξουν οικονομικά τις βασικές ανάγκες, και σύνδεση με πόρους και υποστήριξη
  • Πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη-προτεραιότητα στη σύνδεση με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, με αυτόματη εγγραφή σε ιατρείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρόμοια με τον τρόπο που τα παιδιά εγγράφονται αυτόματα στα τοπικά σχολεία.

Ένα εργαλείο λήψης αποφάσεων, το http://www.screening.ca, μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να δώσουν προτεραιότητα στα άτομα για προληπτική φροντίδα. Η κατευθυντήρια γραμμή βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία και περιλαμβάνει επίσης συμβολή ατόμων με ζωντανή εμπειρία και μελέτες σχετικά με τις αξίες και τις προτιμήσεις των ασθενών. Για να διασφαλιστεί η δίκαιη εφαρμογή, απαιτείται κρατική χρηματοδότηση. “Ορισμένες αλλαγές που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό θα απαιτήσουν κυβερνητική δράση”, προτρέπει ο Δρ Περσόντ. “Αυτό περιλαμβάνει τη δημόσια χρηματοδότηση της εξέτασης αίματος (IGRA) για τη φυματίωση, τον αυτοέλεγχο HPV ως προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σημαντικές επενδύσεις για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν οικογενειακό γιατρό (ή πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας)”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέες κατευθυντήριες του CDC για τις μάσκες N95 εξοργίζει τους υγειονομικούς

Κακή ψυχική υγεία και βία μεταξύ των απειλών για τα παιδιά στον Καναδά

Οι μισοί Καναδοί δεν έχουν γιατρό ή παλεύουν για ραντεβού

Κάθε τσιγάρο στον Καναδά έρχεται πλέον με προειδοποιητική ετικέτα

Γιατί τα Επείγοντα βρίσκονται υπό έντονη πίεση σε ολόκληρο τον Καναδά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνέχεια στις εκκαθαρίσεις των νοσοκομείων εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, αφού στις αρχές του περασμένου μήνα «καρατομήθηκε» η διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου νοσοκομείου «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία.

Θεσσαλία - Το ύψος των αποζημιώσεων μετά από έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 70.885 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό (‰) της ζημιάς επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 20,11‰.

Γάζα - Ελπίδες για παράταση της παύσης των εχθροπραξιών κατά δύο με τρεις ημέρες

Υπέρ της παράτασης της παύσης των εχθροπραξιών κατά δύο με τρείς ημέρες τάσσεται και η Χαμάς, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Κι ενώ οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, ο Καταριανός πρωθυπουργός δήλωσε στους Financial Times ότι η Χαμάς πρέπει να εντοπίσει 40 ομήρους, οι οποίοι κρατούνται από άλλες ομάδες σε διάφορα σημεία στη Γάζα.