Ρεπορτάζ Υγείας

Κ. Μπαργιώτας: Η βελτίωση της Υγείας δεν είναι αυτόματη

Κ. Μπαργιώτας: Η βελτίωση της Υγείας δεν είναι αυτόματη

«Μόνο με πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην υγεία», τόνισε στη χθεσινή του ομιλία ο Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας στη συνάντηση εργασίας της «Πρωτοβουλίας» προς την αναζήτηση συναινετικών λύσεων στην Υγεία .

“Η πρωτοβουλία για την υγεία και την κοινωνική πολιτική” οργανωσε μία συζήτηση χθες Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο ΕΣΔΥ με θέμα Υγεία: Απαραίτητες και επείγουσες μεταρρυθμίσεις.

Στη συνάντηση εργασίας της «Πρωτοβουλίας» με συνομιλητές από τέσσερα κόμματα (Σάκης Παπαδόπουλος-ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Χριστοφιλοπούλου -Δημοκρατική Συμπαράταξη και Βασίλης Κοντοζαμάμης-ΝΔ) συμμετείχε ο Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, με σκοπό την σταδιακή διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, αλλά και ευρέως αποδεκτού  σχεδίου μετασχηματισμού του συστήματος Υγείας. Εισηγητής από την δεξαμενή σκέψης της Πρωτοβουλίας ήταν ο κ. Γιώργος Βογιατζής. Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Αντώνης Δημόπουλος, πρώην ΓΓ Δημόσιας Υγείας.

Αρχικά ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στις αντιλήψεις που έφεραν το Σύστημα Υγείας στη σημερινή του κατάσταση λέγοντας συγκεκριμένα ότι «η κρατούσα αντίληψη είναι πως όσα περισσότερα λεφτά και πόροι δαπανώνται για την Υγεία τόσο καλύτερη γίνεται η Υγεία.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά πορεύεται με αυτή τη λογική, διαφημίζοντας προσλήψεις και πόρους, που υποτίθεται τουλάχιστον ότι αγωνίζεται, για να εξασφαλίσει προκειμένου να βελτιώσει την Υγεία. Όμως, η βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας δεν είναι αυτόματη ούτε δεδομένη με την αύξηση των κονδυλίων. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε σήμερα ένα σύστημα με πολλές αμαρτίες είναι ένας «Πίθος των Δαναΐδων», όπου όσο νερό και να ρίξεις μέσα του αυτό χάνεται διαρκώς από τον πυθμένα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η φυγή προς τα εμπρός. Και η φυγή προς τα εμπρός απαιτεί μεταρρυθμίσεις, οι οποίες -κατά τη γνώμη μου- όχι απλώς είναι δυνατές, είναι μονόδρομος».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον πυρήνα του προβλήματος σήμερα. «Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ο έλεγχος του τρόπου με τον οποίο ασκείται η ιατρική στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η διαφθορά που δημιουργεί προβλήματα. Οι αδικαιολόγητα μακριές νοσηλείες -για παράδειγμα- και οι πολλές εισαγωγές δεν έχουν να κάνουν με μίζες ή διαφθορά.

Είναι ακριβότερες από την υπερσυνταγογράφηση και είναι ακριβότερες σε χρήματα, σε γιατρούς σε προσωπικό, σε άχρηστα φάρμακα, σε άχρηστες θεραπείες, ακόμη και σε αδόκιμους θανάτους. Είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή η οποία πρέπει να γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τόνισε ότι «Μεταρρύθμιση δεν είναι η ψήφιση ενός νόμου, αλλά ο μαραθώνιος της εφαρμογής του σε πραγματικές συνθήκες. Προϋποθέτει επιμονή, ομάδες εργασίας, χρόνο, διακομματικές συνεργασίες, συγκλίσεις και σταθερότητα στην εφαρμογή τους.

Ό,τι απεχθάνεται δηλαδή το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Ποια είναι η πολιτική δύναμη που θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις; Αυτό που λίγο συζητιέται σήμερα και διαχρονικά είναι το πως πρέπει να γίνει. Πως συγκροτείς τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες που χρειάζονται; Εγώ λέω δια του παραδείγματος. Δημιουργώντας νησίδες αριστείας, εξαιρετικά καλής λειτουργίας μέσα στο σύστημα, οι οποίες σιγά σιγά δια του παραδείγματος κερδίζουν και επεκτείνονται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 σήμερα 01/10

Το Ισραήλ έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του προστάτη στον κόσμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εβδομαδιαία αποτελέσματα κρουσμάτων από την ευλογιά των πιθήκων

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 80  (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (25%).

Οι γυναίκες γιατροί σπάνια κερδίζουν τις υψηλότερες πληρωμές από τις εταιρείες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών

"Η επιβάρυνση των γυναικών με τα βάρη της ανισότητας επέτρεψε τη συνέχιση αυτού του φαινομένου", λέει ο Jafari. "Οι γυναίκες απλά δεν καλούνται στο τραπέζι και δικαιολογίες όπως η γονιμότητα πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν μέρος της συζήτησης. Και οι άνδρες έχουν παιδιά".

Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για την ευλογιά των πιθήκων

Ο πραγματικός ιός που χρησιμοποιείται στα εμβόλια για την προστασία από τους ιούς της ευλογιάς των πιθήκων ονομάζεται ιός της εμβολίας. Αυτός ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την ευλογιά. Είναι απλώς ένας άλλος ιός του γένους των Orthopoxvirus που μπορεί να μετατραπεί σε εμβόλιο.

Παιδιά και COVID: Η επιβράδυνση του Σεπτεμβρίου συνεχίζεται

"Το αναμνηστικό της Pfizer θα είναι για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που έχουν ολοκληρώσει μια σειρά πρωτογενών εμβολιασμών [και] τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά της Moderna θα είναι για παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών που έχουν ολοκληρώσει μια σειρά πρωτογενών εμβολιασμών", ανέφερε το WebMD.

Ο ρόλος του ΔΜΣ στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Παρότι η μικρότερη απώλεια βάρους έχει μικρότερο όφελος, εξακολουθεί να έχει σημασία, σύμφωνα με την Carroll. «Κάθε απώλεια μετράει», είπε. Για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, η άσκηση είναι μόνο μέρος της εξίσωσης: Το «κλειδί» είναι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Τα ύποπτα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν σε 2.092 στη ΒΑ Συρία από τότε που ανακοινώθηκε η επιδημία αυτόν τον μήνα

Η εκτεταμένη καταστροφή των εθνικών υποδομών ύδρευσης μετά από μια δεκαετία και πλέον πολέμου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του Συριακού πληθυσμού εξαρτάται από μη ασφαλείς πηγές νερού.