Ρεπορτάζ Υγείας

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 1.500 ασθενείς σε αναμονή για να χειρουργηθούν

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 1.500 ασθενείς σε αναμονή για να χειρουργηθούν

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο υπάρχει λίστα χειρουργείων και περιμένουν 1.500 ασθενείς .

Η λειτουργία τόσο του χειρουργικού τομέα αλλά και ολοκλήρου του Παθολογικού και του Παιδιατρικού είναι προβληματική στο Ιπποκράτειο θεσσαλονίκης λόγω των ελλείψεων σε  αναισθησιολόγους.

Τα παραπάνω επισήμαναν χθες σε συνέντευξη Τύπου, τρεις καθηγητές Ιατρικής ΑΠΘ/διευθυντές Κλινικών, χαρακτηρίζοντας το Νοσοκομείο ως τον «μεγάλο ασθενή» του δημόσιου τομέα υγείας.

Παράλληλα τόνισαν ότι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων είναι διαχρονικό πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός από το υπουργείο Υγείας. Σημείωσαν επίσης ότι στη λίστα χειρουργείων περιμένουν 1.500 ασθενείς και ως προσωρινή λύση πρότειναν τη συνέχιση της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές, που ξεκίνησε στη διάρκεια της πανδημίας και λήγει στις 30/6/2022. Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιπποκράτειου, καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ και διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής Απόστολος Καμπαρούδης ανέφερε ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας λειτούργησε μέσα στο Νοσοκομείο ένα δεύτερο νοσοκομείο για τους ασθενείς με Covid, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε νέα ΜΕΘ 38 κλινών με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ιδρύθηκε Πνευμονολογική Κλινική και εγκαταστάθηκαν όλα τα χειρουργεία στον υπό ανακαίνιση 5ο όροφο του κτιρίου Γ.

  • Αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο υπάρχουν μόλις 9 αναισθησιολόγοικαι όπως είπε  ο κ. Καμπαρούδης, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, ο χειρουργικός τομέας αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς έχει 12 χειρουργικές κλίνες, κάποιες από τις οποίες είναι μοναδικές και απόλυτα εξειδικευμένες, και ενώ υπάρχουν 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, σήμερα στο Ιπποκράτειο υπάρχουν μόνο εννέα αναισθησιολόγοι. Σημείωσε, επίσης, ότι για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου θα έπρεπε να υπάρχουν 40 ειδικοί αναισθησιολόγοι. «Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι διαχρονική και η επίδρασή της στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι τεράστια.

Το υπουργείο Υγείας ξέρει τις ελλείψεις, οι οποίες υπάρχουν από το 2017 και από πιο παλιά ακόμη. Αυτές οι ελλείψεις επηρεάζουν διαδοχικά τη λειτουργία των τμημάτων του Νοσοκομείου», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, διευθυντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος. Παράλληλα, σημείωσε ότι λόγω αυτού του προβλήματος, ο Παθολογικός τομέας δεν μπορεί να προγραμματίζει χειρουργεία. Ο καθηγητής Παιδιατρικής ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής του Ιπποκρατείου Δημήτριος Ζαφειρίου επισήμανε ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων επηρεάζει και τη λειτουργία του Παιδιατρικού, τομέας όπου υποβάλλονται σε εξετάσεις και θεραπείες με αναισθησία παιδιά που είναι χρόνιοι ασθενείς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μαγνητική χωρίς αναισθησία, ενώ νεογνά και βρέφη δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία γιατί δεν υπάρχει αναισθησιολόγος για την τοποθέτηση ειδικού ενδοφλέβιου καθετήρα.

Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος

Ο κ. Καμπαρούδης ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί κατ’ επανάληψη στο υπουργείο Υγείας, σειρά από προτάσεις, χωρίς, όπως είπε, να εισακουστούν μέχρι στιγμής. Μεταξύ των προτάσεων είναι η δημιουργία ενιαίου αναισθησιολογικού χάρτη, με καταγραφή όλου του ανθρώπινου αναισθησιολογικού δυναμικού και κατανομή βάσει των αναγκών, η σύναψη σταθερής εργασιακής σχέσης με τα Αναισθησιολογικά Τμήματα των Ιδιωτικών Κλινικών για μόνιμη μηνιαία υποστήριξη του Ιπποκρατείου, η επαναξιολόγηση της ευθύνης και βαρύτητας των ειδικοτήτων και νομοθέτηση ειδικών οικονομικών και μη προνομίων για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, η σύσταση νέων θέσεων με ειδικά προσόντα για κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών, η προκήρυξη όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων ειδικευμένων Αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού Αναισθησιολογίας. Προτείνεται ακόμη, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας -για το Ιπποκράτειο τουλάχιστον- μετατροπή τεσσάρων θέσεων Αναισθησιολογίας του ΕΣΥ σε αντίστοιχες πανεπιστημιακές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Για την κατάσταση της υγείας του φοιτητή που τραυματίστηκε στο ΑΠΘ

Πλεύρης Θεσσαλονίκη: Αποδέχτηκε το αίτημα συνάντησης με την οικογένεια του 3χρονου κοριτσιού

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2022

Γκάγκα: Επίσκεψη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης-"Παρά την πίεση, το σύστημα αντέχει χάρη στους ανθρώπους του"

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Α. Χριστοφορίδης : Να δημιουργηθούν πρότυπα διαβητολογικά κέντρα για τον Διαβήτη τύπου 1

Η συμβολή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στην καινοτόμο θεραπεία για την σπάνια ασθένεια α-Μαννοσίδωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι φροντιστές ατόμων με άνοια μπορούν να περιηγηθούν στις διακοπές

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια μνήμης και στους φροντιστές του είναι η παρουσία σας. Οι φροντιστές συχνά δεν βγαίνουν έξω και νιώθουν μοναξιά - μια κατάσταση που επιδεινώνεται με το να είναι όλη μέρα στο σπίτι με ένα άτομο που δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους.

Οι νέοι επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου - παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτόν τον κίνδυνο

Επίσης, το εισόδημα του νοικοκυριού <$50Κ/έτος αύξησε δυσανάλογα τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στους επιζώντες σε σύγκριση με τους χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Το ιατρικό ανακοινωθέν του Γ. Ν. Σερρών για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

Σέρρες: Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έβγαλε ιατρικό ανακοινωθέν, σχετικά με την προσκόμιση του άτυχου 11χρονου που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο, καθώς και των άλλων 2 παιδιών που διέφυγαν τον κίνδυνο.