Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ: Έρευνα διαπιστώνει ότι δύο στους πέντε ενήλικες που χρησιμοποιούν τσιγάρα καπνίζουν μενθόλη

ΗΠΑ: Έρευνα διαπιστώνει ότι δύο στους πέντε ενήλικες που χρησιμοποιούν τσιγάρα καπνίζουν μενθόλη

"Η μελέτη μας δείχνει επίμονες και αμείωτες ανισότητες στη χρήση μενθόλης ιδίως μεταξύ των μελών των ομάδων ανισότητας στη χρήση καπνού", δήλωσε ο Goodwin. "Τα δεδομένα από το 2020 καταδεικνύουν ότι η αύξηση της χρήσης μενθόλης μεταξύ των καπνιστών κατά την τελευταία δεκαετία ήταν ευρέως εμφανής σε όλες τις υποομάδες".

ΗΠΑ: Η χρήση μενθόλης έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ που καπνίζουν τσιγάρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η χρήση μενθόλης είναι πολύ πιο συχνή μεταξύ ενηλίκων καπνιστών που είναι νεότεροι, προέρχονται από φυλετικές/εθνοτικές μειονοτικές ομάδες και έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nicotine and Tobacco Research.

Η χρήση μενθόλης ήταν κοινή μεταξύ περίπου δύο καπνιστών στους πέντε τσιγάρων συνολικά.

Πάνω από το 80% των μαύρων καπνιστών προτίμησε τη μενθόλη το 2020, ποσοστό που είναι σταθερό σε σχέση με προηγούμενες εκθέσεις.

“Το γεγονός ότι περίπου το 50% των καπνιστών που ήταν ισπανόφωνοι, γυναίκες, ηλικίας 18-25 και 26-34 ετών, λεσβίες/ομοφυλόφιλοι και ενήλικες με προβλήματα ψυχικής υγείας χρησιμοποίησαν μενθόλη το 2020 είναι υψηλότερο από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως και υποδηλώνει ότι η χρήση έχει επεκταθεί σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού των ενηλίκων που καπνίζουν τσιγάρα”, επεσήμανε σε δήλωση η Renee D. Goodwin, Ph.D., στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Mailman του Κολούμπια.

Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει τη μενθόλη ως χαρακτηριστική γεύση, ενώ η δράση στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει αναληφθεί, αν και το Κέντρο για τα προϊόντα καπνού έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να εκδώσει ένα πρότυπο προϊόντος που θα απαγορεύει τη μενθόλη ως χαρακτηριστική γεύση στα τσιγάρα. Ωστόσο, δεδομένης της κανονιστικής διαδικασίας που απαιτείται για την έκδοση ενός προτύπου προϊόντος και της πιθανότητας δικαστικών διενέξεων από την καπνοβιομηχανία, τα τσιγάρα μενθόλης θα παραμείνουν πιθανότατα στην αγορά για σημαντικό χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι ειδικοί.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η απαγόρευση της μενθόλης ως χαρακτηριστικής γεύσης στα τσιγάρα από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα μπορούσε να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, ιδίως μεταξύ των νεότερων ατόμων και των περιθωριοποιημένων ομάδων”, δήλωσε ο Goodwin.

Για να εκτιμήσουν τις τάσεις στη χρήση μενθόλης μεταξύ των ενηλίκων που καπνίζουν τσιγάρα με βάση κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές, μεταβλητές ψυχικής υγείας και χρήσης ουσιών, οι ερευνητές ανέλυσαν εθνικά αντιπροσωπευτικά ετήσια δεδομένα από 128.327 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διέμεναν στις ΗΠΑ από το 2008-2019 και το 2020 από την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία (NSDUH).

Υπήρξε σημαντική συνολική αύξηση της χρήσης τσιγάρων μενθόλης μεταξύ των ενηλίκων που καπνίζουν τσιγάρα από 34% το 2008 σε 41% το 2019.

Το 2020, το 43% των ενηλίκων που κάπνιζαν τσιγάρα τον τελευταίο μήνα χρησιμοποιούσαν μενθόλη.

Η χρήση μενθόλης ήταν πιο συχνή μεταξύ των μαύρων ενηλίκων (80%). Πάνω από το 50% των ισπανόφωνων, γυναικών, νέων (ηλικίας 18-34 ετών), λεσβιών/γκέι ενηλίκων με σοβαρή ψυχολογική δυσφορία και με χρήση πούρων χρησιμοποιούσαν επίσης μενθόλη.

Η χρήση μενθόλης αυξήθηκε ταχύτερα μεταξύ των ενηλίκων, μεταξύ των ισπανόφωνων, των χρηστών ελαφρών τσιγάρων (1-5 την ημέρα) και όσων κάπνιζαν πούρα.

Ένα αξιοσημείωτο εύρημα ήταν η αύξηση και η πλειοψηφική χρήση μενθόλης μεταξύ των ισπανόφωνων ενηλίκων κατά την περίοδο μελέτης (34% το 2008 σε 48% το 2019) και 51% το 2020, με ταχύτερη αύξηση μεταξύ των ισπανόφωνων σε σύγκριση με τους μη ισπανόφωνους λευκούς καπνιστές. “Μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη έρευνας στον τομέα αυτό”, παρατηρεί ο Goodwin, ο οποίος προσφέρει μια σειρά από πιθανές εξηγήσεις για την αυξημένη δημοτικότητα των τσιγάρων με μενθόλη μεταξύ των ισπανόφωνων καπνιστών. “Πρώτον, υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερο μάρκετινγκ τσιγάρων με μενθόλη σε ενήλικες ισπανόφωνους”.

“Η μελέτη μας δείχνει επίμονες και αμείωτες ανισότητες στη χρήση μενθόλης ιδίως μεταξύ των μελών των ομάδων ανισότητας στη χρήση καπνού”, δήλωσε ο Goodwin. “Τα δεδομένα από το 2020 καταδεικνύουν ότι η αύξηση της χρήσης μενθόλης μεταξύ των καπνιστών κατά την τελευταία δεκαετία ήταν ευρέως εμφανής σε όλες τις υποομάδες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε το σχέδιό του για την απαγόρευση των τσιγάρων με μενθόλη και των πούρων με γεύση την Πέμπτη

5% μείωση πωλήσεων στα τσιγάρα μετά την απαγόρευση της μενθόλης στον Καναδά

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών ACLU προειδοποιεί τη διοίκηση του Μπάιντεν για την απαγόρευση της μενθόλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: "Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους"

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: Κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβάθμισε τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές ενέργειες και εξαπέλυσε προσωπικές πολιτικές επιθέσεις κατά των αναισθησιολόγων». 

Close Icon