Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ CDC: Πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ανανεωμένης σύνθεσης εμβολίων, με βάση στοιχεία πραγματικών εμβολιασμών

ΗΠΑ CDC: Πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ανανεωμένης σύνθεσης εμβολίων, με βάση στοιχεία πραγματικών εμβολιασμών

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα εν λόγω εμβόλια καλό είναι να τα κάνουν όλοι. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια, μπορεί στο μέλλον να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, όσο οι παραλλαγές του κορωνοϊού συνεχίζουν να εξελίσσονται.

ΗΠΑ CDC: Τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά διδύναμα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna Αυξημένη, διασφαλίζουν επιπρόσθετη προστασία έναντι των νέων υποπαραλλαγών του κορωνοϊού, για όσους είχαν κάνει δύο έως τέσσερεις δόσεις των εμβολίων προηγούμενης γενιάς. Την είδηση έδωσε νέα έρευνα επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, ενώ η μελέτη αποτελεί την πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ανανεωμένης σύνθεσης εμβολίων, με βάση στοιχεία πραγματικών εμβολιασμών, αντί των εργαστηριακών. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο εβδομαδιαίο ιατρικό ενημερωτικό δελτίο «Εβδομαδιαία έκθεση για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα» «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC και επιβεβαιώνουν τα αρχικά αποτελέσματα των μελετών των εταιρειών παραγωγής των εμβολίων, σύμφωνα με τα οποία, έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα διδύναμα σκευάσματα, ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει περισσότερα αντισώματα κατά των υποπαραλλαγών ΒΑ.4/ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον, συγκριτικά με τα αρχικά μονοδύναμα εμβόλια.

Μεγαλύτερο όφελος έχουν οι ηλικίες 18-49 ετών

Η μελέτη συνέκρινε πάνω από 360.000 εμβολιασμούς με τα ενισχυτικά επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια που στοχεύουν τόσο στον αρχικό κορωνοϊό όσο και στις νεότερες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον με τα αρχικά εμβόλια των ίδιων εταιριών, ενώ ένα από τα ευρήματα είναι και το ότι, μεγαλύτερο όφελος από τα νέας γενιάς σκευάσματα, έχουν οι άνθρωποι 18-49 ετών σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με το Reuters, η σχετική επιπρόσθετη αποτελεσματικότητα του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου κορωνοϊού, εφόσον γίνεται οκτώ ή περισσότερους μήνες μετά την προηγούμενη δόση, είναι 56% στα άτομα 18-49 ετών, 48% στους 50-64 ετών και 43% στους άνω των 65 ετών. Όταν οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται από δύο έως τρεις μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό, η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα πέφτει στο 28% με 31%.

ΗΠΑ: Μικρή ζήτηση στα επικαιροποιημένα εμβόλια

Μόλις 35 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 10% του πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα διδύναμα σκευάσματα στις ΗΠΑ. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα εν λόγω εμβόλια καλό είναι να τα κάνουν όλοι. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια, μπορεί στο μέλλον να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, όσο οι παραλλαγές του κορωνοϊού συνεχίζουν να εξελίσσονται. Το τελευταίο δίμηνο, οι υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1 τείνουν να γίνουν κυρίαρχες στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το στέλεχος ΒΑ.5.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα εντοπίζει μια αυξανόμενη τάση αποφυγής αντισωμάτων από νέες υποπαραλλαγές του omicron

Να γιατί το εμβόλιο COVID ανήκει στον κατάλογο του CDC με τα προγραμματισμένα εμβόλια των παιδιών

Το εμβόλιο προστατεύει την εγκυμονούσα περισσότερο από τη φυσική μόλυνση

Θεραπεία για τον κορωνοϊό με τη χρήση νανοτεχνολογίας και RNA

Κιτ γρήγορης εξέτασης για τον προσδιορισμό της ανοσίας ενός ατόμου έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι φροντιστές ατόμων με άνοια μπορούν να περιηγηθούν στις διακοπές

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια μνήμης και στους φροντιστές του είναι η παρουσία σας. Οι φροντιστές συχνά δεν βγαίνουν έξω και νιώθουν μοναξιά - μια κατάσταση που επιδεινώνεται με το να είναι όλη μέρα στο σπίτι με ένα άτομο που δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους.

Οι νέοι επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου - παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτόν τον κίνδυνο

Επίσης, το εισόδημα του νοικοκυριού <$50Κ/έτος αύξησε δυσανάλογα τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στους επιζώντες σε σύγκριση με τους χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Το ιατρικό ανακοινωθέν του Γ. Ν. Σερρών για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

Σέρρες: Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έβγαλε ιατρικό ανακοινωθέν, σχετικά με την προσκόμιση του άτυχου 11χρονου που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο, καθώς και των άλλων 2 παιδιών που διέφυγαν τον κίνδυνο.