Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ CDC: Πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ανανεωμένης σύνθεσης εμβολίων, με βάση στοιχεία πραγματικών εμβολιασμών

ΗΠΑ CDC: Πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ανανεωμένης σύνθεσης εμβολίων, με βάση στοιχεία πραγματικών εμβολιασμών

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα εν λόγω εμβόλια καλό είναι να τα κάνουν όλοι. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια, μπορεί στο μέλλον να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, όσο οι παραλλαγές του κορωνοϊού συνεχίζουν να εξελίσσονται.

ΗΠΑ CDC: Τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά διδύναμα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna Αυξημένη, διασφαλίζουν επιπρόσθετη προστασία έναντι των νέων υποπαραλλαγών του κορωνοϊού, για όσους είχαν κάνει δύο έως τέσσερεις δόσεις των εμβολίων προηγούμενης γενιάς. Την είδηση έδωσε νέα έρευνα επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, ενώ η μελέτη αποτελεί την πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ανανεωμένης σύνθεσης εμβολίων, με βάση στοιχεία πραγματικών εμβολιασμών, αντί των εργαστηριακών. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο εβδομαδιαίο ιατρικό ενημερωτικό δελτίο «Εβδομαδιαία έκθεση για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα» «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC και επιβεβαιώνουν τα αρχικά αποτελέσματα των μελετών των εταιρειών παραγωγής των εμβολίων, σύμφωνα με τα οποία, έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα διδύναμα σκευάσματα, ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει περισσότερα αντισώματα κατά των υποπαραλλαγών ΒΑ.4/ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον, συγκριτικά με τα αρχικά μονοδύναμα εμβόλια.

Μεγαλύτερο όφελος έχουν οι ηλικίες 18-49 ετών

Η μελέτη συνέκρινε πάνω από 360.000 εμβολιασμούς με τα ενισχυτικά επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια που στοχεύουν τόσο στον αρχικό κορωνοϊό όσο και στις νεότερες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον με τα αρχικά εμβόλια των ίδιων εταιριών, ενώ ένα από τα ευρήματα είναι και το ότι, μεγαλύτερο όφελος από τα νέας γενιάς σκευάσματα, έχουν οι άνθρωποι 18-49 ετών σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με το Reuters, η σχετική επιπρόσθετη αποτελεσματικότητα του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου κορωνοϊού, εφόσον γίνεται οκτώ ή περισσότερους μήνες μετά την προηγούμενη δόση, είναι 56% στα άτομα 18-49 ετών, 48% στους 50-64 ετών και 43% στους άνω των 65 ετών. Όταν οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται από δύο έως τρεις μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό, η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα πέφτει στο 28% με 31%.

ΗΠΑ: Μικρή ζήτηση στα επικαιροποιημένα εμβόλια

Μόλις 35 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 10% του πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα διδύναμα σκευάσματα στις ΗΠΑ. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα εν λόγω εμβόλια καλό είναι να τα κάνουν όλοι. Ωστόσο, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια, μπορεί στο μέλλον να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, όσο οι παραλλαγές του κορωνοϊού συνεχίζουν να εξελίσσονται. Το τελευταίο δίμηνο, οι υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1 τείνουν να γίνουν κυρίαρχες στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το στέλεχος ΒΑ.5.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα εντοπίζει μια αυξανόμενη τάση αποφυγής αντισωμάτων από νέες υποπαραλλαγές του omicron

Να γιατί το εμβόλιο COVID ανήκει στον κατάλογο του CDC με τα προγραμματισμένα εμβόλια των παιδιών

Το εμβόλιο προστατεύει την εγκυμονούσα περισσότερο από τη φυσική μόλυνση

Θεραπεία για τον κορωνοϊό με τη χρήση νανοτεχνολογίας και RNA

Κιτ γρήγορης εξέτασης για τον προσδιορισμό της ανοσίας ενός ατόμου έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πεντάγωνο: Υψηλότερα ποσοστά καρκίνου για πιλότους & πληρώματα εδάφους

Πεντάγωνο: Οι στρατιωτικοί πιλότοι και τα πληρώματα εδάφους που τροφοδοτούν και συντηρούν τα αεροσκάφη τους έχουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, δείχνει μια νέα μελέτη.

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν το 50% των γονέων είναι σίγουρο ότι θα γνώριζε αν το παιδί του ατμίζει

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν οι μισοί γονείς δηλώνουν ότι θα γνώριζαν σίγουρα αν το παιδί τους ατμίζει, παρά τα χαρακτηριστικά των συσκευών ατμίσματος που καθιστούν εύκολη την απόκρυψη ή τη συγκάλυψη της χρήσης τους, σύμφωνα με νέα εθνική δημοσκόπηση. Τέσσερις στους πέντε γονείς πιστεύουν επίσης ότι ο έφηβος ή η έφηβος τους […]

Νέο αυτοκόλλητο επίθεμα ικανό για τη θεραπεία του στοματικού λειχήνα και της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας

Η μελέτη, με επικεφαλής τον David T. Wu της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, χαρακτήρισε ex vivo την προσκόλληση σε διάφορους στοματικούς ιστούς (γλώσσα, χείλη, ούλα, βλεννογόνος του βλεννογόνου) με μηχανικές δοκιμές

Η υπολειτουργία της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να εξηγήσει τη σχέση της παχυσαρκίας με τη σοβαρότητα της COVID-19

Όμως, τα παχύσαρκα άτομα έχουν ήδη χρόνια υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και ο Clatworthy λέει ότι είναι πιθανό να μην παράγουν πλέον επαρκή πρόσθετη λεπτίνη ως απάντηση στη μόλυνση ή να μην είναι ευαίσθητα σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην διεγείρονται επαρκώς τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα.

Ωνάσειο: Ελληνικά Προγράμματα Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων

Ωνάσειο: Παρουσίαση των τριών Ελληνικών Προγραμμάτων Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων, της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γ.Ν.Θ. «Ιπποκρατείου», του Γ.Ν. «Λαϊκό» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Πολυανθεκτικοί οργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ υγιών σκύλων και γατών και των νοσηλευόμενων ιδιοκτητών τους

Τέλος, τα αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν για το περιβάλλον των νοσοκομειακών ασθενών σε αστική περιοχή και επομένως ενδέχεται να μην είναι εφαρμόσιμα στον γενικό πληθυσμό ή σε ομάδες υψηλού κινδύνου πολυανθεκτικών οργανισμών MDRO, όπως οι κτηνοτρόφοι.