Ρεπορτάζ Υγείας

Ηλικιωμένοι: Όταν οι εργαζόμενοι στη φροντίδα στο σπίτι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους

Ηλικιωμένοι: Όταν οι εργαζόμενοι στη φροντίδα στο σπίτι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους

"Ένα σημαντικό ποσοστό όσων λαμβάνουν τακτική φροντίδα στο σπίτι ζουν μόνοι ή με έναν μεγαλύτερο σύζυγο και χρειάζονται πολλή υποστήριξη λόγω, π.χ. σωματικής ή γνωστικής έκπτωσης.

Ηλικιωμένοι: Πολλές από τις νεοσυσταθείσες υπηρεσίες ευημερίας της Φινλανδίας επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος στις υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, ειδικά στην 24ωρη φροντίδα και την κατ’ οίκον φροντίδα. Ταυτόχρονα, ο τομέας πάσχει από σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού, πράγμα που σημαίνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων, πολλοί με υψηλές ανάγκες υποστήριξης, πρέπει να διαχειριστούν τα δικά τους σπίτια χωρίς επαρκή βοήθεια.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, οι δυσκολίες στην κατ’ οίκον φροντίδα έχουν επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα – και έχουν επίσης αντίκτυπο στην ευημερία των εργαζομένων στο σπίτι. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Περιοδικό Εφαρμοσμένης Γεροντολογίας (Journal of Applied Gerontology). «Εξετάσαμε τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι στο σπίτι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους και μπορέσαμε να εντοπίσουμε τέσσερις βασικούς παράγοντες:

* μια αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών των ηλικιωμένων πελατών και των διαθέσιμων πόρων,

* πρακτικές που βασίζονται σε μετρήσεις και διάφορα ψηφιακά συστήματα που καταλαμβάνουν πολύ χρόνο,

* απαιτήσεις που τίθενται από τον εργαζόμενο,

* η άκαμπτη φύση της εργασίας και

* η ηθική επιβάρυνση», λέει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Marjo Ring από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εργαζόμενοι στο σπίτι θα πρέπει να θεωρούνται επαγγελματίες που θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για την εργασία τους και να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του τομέα τους. Οι εργαζόμενοι στο σπίτι περιμένουν όλο και πιο προσωπική διαχείριση και καλύτερη συνεκτίμηση των αναγκών του εργαζομένου και του πελάτη. Υπάρχει επίσης ανάγκη να συζητηθούν οι αξίες που σχετίζονται με την εργασία. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη δεικτών για την κατ’ οίκον φροντίδα, καθώς η απλή εστίαση στις διαδικασίες φροντίδας δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ηλικιωμένων. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στην αλληλεπίδραση και τις συναντήσεις μεταξύ πελατών και εργαζομένων στο σπίτι. Η μελέτη εξέτασε τους λόγους που οι εργαζόμενοι στην κατ’ οίκον φροντίδα εγκαταλείπουν τη δουλειά τους από την προοπτική των μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες υπηρεσίες και τις πολιτικές φροντίδας ηλικιωμένων που επηρεάστηκαν από τη Νέα Δημόσια Διοίκηση (NPM) στη Φινλανδία.

Κερδίζοντας σε δημοτικότητα από τη δεκαετία του 1990, η Νέα Δημόσια Διοίκηση NPM προσπάθησε να εξορθολογίσει τις υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων αναπτύσσοντας τη διαχείριση και βασιζόμενη στην προσανατολισμένη στην αγορά σκέψη. «Παρατηρήσαμε ότι οι αρχές της Νέας Δημόσιας Διοίκησης αντικατοπτρίστηκαν ξεκάθαρα στις εμπειρίες των εργαζομένων στο σπίτι και στους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψαν τις εργασίες τους, εξηγεί ο Ring. Η μελέτη διεξήχθη ως μέρος του έργου SOLDEX, το οποίο εξέτασε τον κοινωνικό αποκλεισμό ηλικιωμένων, ειδικά από την οπτική γωνία των ηλικιωμένων πελατών κατ’ οίκον φροντίδας. “Ένα σημαντικό ποσοστό όσων λαμβάνουν τακτική φροντίδα στο σπίτι ζουν μόνοι ή με έναν μεγαλύτερο σύζυγο και χρειάζονται πολλή υποστήριξη λόγω, π.χ. σωματικής ή γνωστικής έκπτωσης. Γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι πελάτες κατ’ οίκον φροντίδας έχουν υψηλό κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού εάν οι υπηρεσίες που παρέχονται στο σπίτι δεν είναι επαρκείς. Επομένως, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και από την οπτική γωνία εκείνων που χρειάζονται κατ’ οίκον φροντίδα», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Elisa Tiilikainen του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κινητό - Οι εφαρμογές άσκησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ηλικιωμένων, σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη υπογραμμίζει την οικονομική επιβάρυνση της άνοιας σε ηλικιωμένους και οικογένειες

Η μηχανική μάθηση προβλέπει την μελλοντική υγεία καθώς οι άνθρωποι γερνούν

Πώς να φροντίσουμε τον εαυτό μας αν είμαστε μεγάλοι σε ηλικία και ζούμε μόνοι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το οικονομικό βάρος της παιδικής λεκτικής κακοποίησης από ενήλικες υπολογίζεται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως

Η αντιμετώπισή της μας δίνει ένα ισχυρό μοχλό πρόληψης των διαταραχών ψυχικής υγείας και του τεράστιου κόστους τους τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Οδηγίες καταλληλότητας οδηγών με καρδιολογικές παθήσεις από την Καναδική Καρδιαγγειακή Εταιρεία

"Εάν ένας γιατρός πιστεύει ότι ένας οδηγός είναι επικίνδυνος, σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά, η αναφορά στις αρχές μεταφορών είναι υποχρεωτική. Αυτή είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν για την ασφάλεια των ασθενών και επίσης για την ασφάλεια των γύρω τους ."

Ντελέκος: Ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ντελέκος (Gallagher Re): Πώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί δίνουν συστάσεις για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Μια χαμηλή επιβάρυνση με κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας. Η μείωση της επιβάρυνσης της κολπικής μαρμαρυγής ΚΜ εξελίσσεται σε θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ΚΜ».