Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ηλίας Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα αφορά την μικροβιακή αντοχή

Ηλίας Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα αφορά την μικροβιακή αντοχή

Ηλίας Μόσιαλος: "Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Στην Ελλάδα υπάρχει επιτροπή για το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον τομέα της Υγείας, παρότι το 30% των δεδομένων προέρχεται από την Υγεία"

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας στο LSE, μίλησε στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), για τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία».

Ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε ότι «η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από μικροβιακή αντοχή», λόγω της αντίστασης των μικροβίων και της έλλειψης νέων αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη για «μεγαλύτερες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» και «σοβαρή επιδημιολογική παρακολούθηση σε παγκόσμιο επίπεδο», προτείνοντας επενδύσεις σε διεθνή κέντρα που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στα μικρόβια. Επιπλέον, επεσήμανε ότι απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια για να αναπτύξουμε εμβόλια πιο γρήγορα σε περίπτωση νέας πανδημίας.

Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στην Υγεία, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Στην Ελλάδα υπάρχει επιτροπή για το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον τομέα της Υγείας, παρότι το 30% των δεδομένων προέρχεται από την Υγεία». Ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην Υγεία, χάρη στα ενιαία ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ), και πρότεινε τη δημιουργία εθνικής βιοτράπεζας και συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν οι Έλληνες επιστήμονες που έχουν μεταναστεύσει, αναπτύσσοντας συνέργειες με τα κέντρα του εξωτερικού. Σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις, σημείωσε την αυξημένη πιθανότητα συννοσηροτήτων στον εργαζόμενο πληθυσμό, προτείνοντας επεκταμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής.

Τέλος, υπογράμμισε τις προκλήσεις από την κλιματική και μεταναστευτική κρίση, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη μεγαλουπόλεων χωρίς σωστούς υγειονομικούς σχεδιασμούς. Τόνισε την ανάγκη για προετοιμασία και συμμετοχή της Ελλάδας στην «κοινή κλινική αξιολόγηση καινοτόμων θεραπειών» στην Ευρώπη, αναβαθμίζοντας τα θεσμικά όργανα και αξιοποιώντας τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επισημάνσεις Ηλία Μόσιαλου για την παγκόσμια ανησυχία με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων covid στην Κίνα

Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά στην ερώτηση αν ο κορωνοϊός μπορεί να έχει κάποια σχέση με την ηπατίτιδα στα παιδιά

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφερει τα στοιχεία από τη Βρετανία για την Όμικρον και τη σχετική υειονομική κατάσταση στην Ελλάδα

Προσβλητική ανάρτηση του κ. Ηλία Μόσιαλου εξοργίζει την Ιερά Σύνοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Close Icon