Ρεπορτάζ Υγείας

Η οστεοπόρωση της Jackie Evancho σε ηλικία 22 ετών μετά από ανορεξία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η οστεοπόρωση της Jackie Evancho σε ηλικία 22 ετών μετά από ανορεξία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

«Μόνο το 50% έως 60% των γυναικών με αυτή τη διαταραχή αναρρώνουν se περισσότερα από 20 χρόνια μετά την αρχική τους διάγνωση και επομένως η κατάσταση του αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου είναι χρόνια για πολλούς ασθενείς με νευρική ανορεξία», σύμφωνα με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Η οστεοπόρωση της Jackie Evancho σε ηλικία 22 ετών μετά από ανορεξία: Το Fox News Digital απευθύνθηκε σε ειδικούς για πληροφορίες σχετικά με την οστεοπόρωση που υπέστη η τραγουδίστρια ως αποτέλεσμα διατροφικών διαταραχών Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από την οστεοπόρωση; Η φοιτήτρια του “America’s Got Talent” Jackie Evancho, η οποία ήταν η επιλαχούσα στο πρόγραμμα το 2010 όταν ήταν μόλις 10 ετών, ευαισθητοποιεί ότι οι νεαροί ασθενείς που πολέμησαν τη νευρική ανορεξία μπορεί επίσης να έχουν μια ιατρική κατάσταση που γενικά προορίζεται για οστεοπόρωση που εμφανίζεται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. «Ήταν ασυνήθιστα σπασίματα, σπασίματα που βλέπεις σε 80χρονους», είπε πρόσφατα η τραγουδίστρια σε συνέντευξή της στο People για τα σπασμένα κόκαλα που βίωσε.

“Έτσι, έμαθα ότι τα διατροφικά μου προβλήματα δημιούργησαν οστεοπόρωση.

Τώρα λοιπόν είμαι 22 ετών με οστεοπόρωση.”

Η διατροφική της διαταραχή ξεκίνησε όταν ήταν έφηβη, σε ηλικία 15 ετών, είπε. «Παρατήρησα ότι φαινόμουν λίγο μεγαλύτερη και ρώτησα τη μαμά μου: «Φαίνομαι χοντρή;». Και είπε, «Όχι, όχι, αυτό είναι απλώς λίπος μωρού», είπε η Evancho στο People. Το Fox News Digital επικοινώνησε με την Evancho για σχόλιο. Η τραγουδίστρια Jackie Evancho αποκάλυψε ότι τα διατροφικά της προβλήματα έχουν οδηγήσει σε οστεοπόρωση ως νεαρή γυναίκα μόλις 22 ετών.

«Έτσι, αποφάσισα ότι θα ξεκινήσω να κάνω ήπια δίαιτα και να γυμνάζομαι τακτικά», είπε επίσης.

Η Δρ Madhusmita Misra, καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης είπε στο Fox News Digital, «η νευρική ανορεξία είναι μια κατάσταση απώλειας βάρους ή χαμηλού σωματικού βάρους με αλλοιωμένη εικόνα σώματος που σχετίζεται με αλλαγές στη σύσταση του σώματος και πολλές ορμόνες που στη συνέχεια επηρεάζουν βλαβερά τα οστά». Η διατροφική διαταραχή απαιτεί από έναν ασθενή να έχει τρία διαγνωστικά κριτήρια.

Το εγχειρίδιο σημειώνει ότι ένας ασθενής περιορίζει τις θερμίδες κάτω από τις απαραίτητες διατροφικές απαιτήσεις – οδηγώντας σε σημαντικά χαμηλό σωματικό βάρος σε σχέση με την ηλικία, το φύλο και τη σωματική υγεία του ασθενούς.

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων και σπασίματος.

Πολλοί ασθενείς με νευρική ανορεξία δεν εκτιμούν τη βαθιά επίδραση της πάθησης στην υγεία των οστών τους, είπε ένας ενδοκρινολόγος.

Η ασθενής περιγράφει επίσης έναν «έντονο φόβο» να πάρει βάρος ή να «γίνει παχιά» παρά το σημαντικό χαμηλό βάρος της — ενώ έχει επίσης παραμορφωμένη εικόνα σώματος ή έλλειψη επίγνωσης του πώς ένα χαμηλό σωματικό βάρος είναι επιβλαβές για το σώμα της.

«Τα άτομα με ανορεξία γενικά περιορίζουν τον αριθμό των θερμίδων και τα είδη των τροφών που καταναλώνουν», σύμφωνα με υλικά από την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών. «Μερικά άτομα με τη διαταραχή ασκούνται επίσης καταναγκαστικά, κάνουν κάθαρση μέσω εμετού και καθαρτικών ή/και υπερφαγίας».

«Αυτοί οι ασθενείς υφίστανται βαθιά απώλεια οστικής μάζας που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί εάν δεν ανακτήσουν το χαμένο βάρος». Αλλά πολλοί ασθενείς με νευρική ανορεξία δεν εκτιμούν τη βαθιά επίδραση της πάθησης στην υγεία των οστών, είπε ο Δρ Sundeep Khosla, ενδοκρινολόγος και καθηγητής ιατρικής στην Κλινική Mayo του Κολεγίου Ιατρικής και Επιστήμης στο Rochester, Minn. Αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν «πολύ υψηλό κίνδυνο» για χαμηλή οστική πυκνότητα, μειωμένη οστική αντοχή και κατάγματα, σημείωσε επίσης η Δρ Μίσρα.

Είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Πρόσφατο ιστορικό καταγμάτων

Μια ένδειξη ότι κάποιος με νευρική ανορεξία έχει σημαντική οστική απώλεια είναι ένα πρόσφατο ιστορικό καταγμάτων.

Τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών, ειδικά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Έτσι, όταν τα επίπεδα πέφτουν, οι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν απώλεια οστικής μάζας.

Η Evancho έμαθε για πρώτη φορά ότι είχε οστεοπόρωση αφού νοσηλεύτηκε για αυτοκινητιστικό ατύχημα τον Ιανουάριο του 2021, όταν διαγνώστηκε με κατάγματα σπονδυλικής στήλης που έμοιαζαν με αυτά μιας 80χρονης, σύμφωνα με όσα μοιράστηκε.

Περίπου το 90% των γυναικών με νευρική ανορεξία έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα και επταπλάσιο κίνδυνο κατάγματος σε σύγκριση με παρόμοιες ηλικιωμένες γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε από την Ενδοκρινολογική Εταιρεία το 2018.

Η διατροφική της διαταραχή επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είπε.

Η πάθηση έχει επιπολασμό εφ’ όρου ζωής 2,2% στις γυναίκες, με μέγιστη ηλικία έναρξης μεταξύ 13 και 18 ετών, σύμφωνα με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Όταν οι γυναίκες λιμοκτονούν το σώμα τους με την πάροδο του χρόνου, οι ορμόνες του φύλου τους πέφτουν, οδηγώντας συχνά σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή σε καθόλου κύκλους, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών.

Οι ασθενείς με διατροφική διαταραχή παράγουν επίσης υπερβολική κορτιζόλη, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας. Ωστόσο, τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών, ειδικά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Έτσι, όταν τα επίπεδα πέφτουν, οι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν απώλεια οστικής μάζας, πρόσθεσε η Ένωση.

Μπορεί επίσης να εμφανίσουν ανεπάρκεια ασβεστίου και να έχουν χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. «Η καλύτερη στρατηγική για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των οστών περιλαμβάνει την ανάκτηση βάρους και την επανάληψη της εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες που σταματούν να έχουν περίοδο, καθώς τα σχετικά χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων συμβάλλουν πολύ στη χαμηλή οστική πυκνότητα», πρόσθεσε η Misra.

Οι γυναίκες που έχουν διατροφική διαταραχή θα πρέπει να ζητήσουν αξιολόγηση της σκελετικής υγείας, είπε ένας γιατρός στο Fox News Digital. Αυτές οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να ζητήσουν να γίνει μια αξιολόγηση της σκελετικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του τεστ οστικής πυκνότητας, πρόσθεσε ο Khosla. «Έπρεπε να φάω για να επουλωθούν τα οστά μου και αυτό με μπέρδεψε πραγματικά με τα διατροφικά μου προβλήματα, γιατί έπαιρνα βάρος για να θεραπευτώ», είπε η Evancho στο People.

«Ακόμη παλεύω, αλλά παλεύω, κάτι που είναι καλό γιατί πριν από ένα χρόνο είχα ενδώσει τελείως σε αυτό». Άρχισε να λαμβάνει θεραπεία εξωτερικών ασθενών όταν ήταν 17 ετών, αλλά αφού η διατροφική της διαταραχή επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναζήτησε τελικά νοσηλεία τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το People. «Ακόμη παλεύω, αλλά παλεύω, κάτι που είναι καλό γιατί πριν από ένα χρόνο υποχωρούσα εντελώς, και αυτό είναι τόσο σκοτεινό και οδυνηρό», είπε επίσης η Evancho στην ίδια συνέντευξη.

«Μόνο το 50% έως 60% των γυναικών με αυτή τη διαταραχή αναρρώνουν se περισσότερα από 20 χρόνια μετά την αρχική τους διάγνωση και επομένως η κατάσταση του αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου είναι χρόνια για πολλούς ασθενείς με νευρική ανορεξία», σύμφωνα με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

«Δεν είμαι ακόμη υγιής, αλλά μπόρεσα να εφαρμόσω υγιεινές δεξιότητες αντιμετώπισης και καλύτερες διατροφικές συνήθειες», είπε η Evancho.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχετε μια διατροφική διαταραχή, η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οστεοπενία: Ο πρόδρομος της οστεοπόρωσης

Μάθετε τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας

Μέτρηση οστικής μάζας: Γρήγορη, μη επεμβατική εξέταση για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το tweet της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας για εστιατόριο της Ταϊβάν προκαλεί γελοιοποίηση στο διαδίκτυο

Το tweet της Κυριακής απέχει πολύ από την πρώτη φορά που οι διπλωμάτες του Πεκίνου σήκωσαν τα φρύδια με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που η δική τους κυβέρνηση απαγορεύει.

Οι γυναίκες θέλουν απεγνωσμένα να εργαστούν στο Αφγανιστάν που κυβερνούν οι Ταλιμπάν

Ακόμη και πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το Αφγανιστάν ήταν μια βαθιά συντηρητική, πατριαρχική χώρα με την πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες πόλεις.

Συμβούλεψε τους νέους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πλέον δεν μιλάμε για ανοσία της αγέλης και θύμισε ότι οι ειδικοί ανέφεραν πως μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη – έκπληξη.

Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι «αυτοκτονική», λέει ο Γκουτέρες

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ριζοσπαστικοποίησης στη γεωπολιτική κατάσταση που κάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου ξανά κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εντελώς», είπε.

Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Εάν η μάχη περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς γύρω από την Ταϊβάν, το σημερινό κινεζικό ναυτικό είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος – και αν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες δεν επέμβουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ταϊβάν».