Ρεπορτάζ Υγείας

Η ανακύκλωση γίνεται must στο Δήμο Χαλανδρίου

Η ανακύκλωση γίνεται must στο Δήμο Χαλανδρίου

Ένα από τα βασικά προβλήματα της ανακύκλωσης στη χώρα μας είναι ότι οι πολίτες συχνά δεν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τους αντίστοιχους κάδους. Συγκεκριμένα, δεν ενημερωνόμαστε σωστά για τη σωστή και αποτελεσματική κατανομή των απορριμμάτων. Ο δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο και το κάνει με έναν πρωτοποριακό τρόπο. Σύντομα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται αυτόματα για το ποια απορρίμματα πρέπει να πετάξουν και σε ποιο κάδο ώστε να έχει αποτέλεσμα η κίνησή τους. Οι κάδοι θα αποκτήσουν ειδική σηματοδότηση, σύμφωνα με την οποία, θα τοποθετηθούν ειδικά ψηφιακά σήματα τύπου QR (Quick Response).

Η τοποθέτηση θα είναι διαφορετική για τον κάθε κάδο ανάλογα με το χρώμα του (μπλε, κίτρινο, καφέ ή πράσινο) και οι πολίτες θα χρησιμοποιούν την αντίστοιχη δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό τους για να διαπιστώνουν πού θα πρέπει να αφήσουν το κάθε αντικείμενο. Ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου Χαλανδρίου, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο θέμα της ενημέρωσης του πολίτη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αν δεν έχουν ενημέρωση οι πολίτες, θα κάνουν λάθη. Εμείς στοχεύουμε στο να ενημερώσουμε τον πολίτη, ώστε να συμμετέχει ενεργά. Θέλουμε ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες».

Επίσης πρόσθεσε ότι: «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που κάναμε μέσω της ιστοσελίδας του δήμου… Οι πολίτες-εθελοντές που συμμετείχαν κατέθεσαν απόψεις για τις πληροφορίες που θα ήθελαν να βλέπουν μέσω του ψηφιακού σήματος. Η πολυτεχνική σχολή Deusto Tech του Μπιλμπάο, που είναι εταίρος μας στο πρόγραμμα Waste4Think, έφτιαξε την ιστοσελίδα στην οποία οι πολίτες θα βρίσκουν όλη τη χρήσιμη πληροφορία.

Ο Δήμος Χαλανδρίου σχεδίασε τα σήματα που είναι διαφορετικά για κάθε κάδο (μπλε, καφέ, πράσινα, κίτρινα) προκειμένου να μη μπερδεύονται οι πολίτες κατά τη σηματοδότηση. Σκανάροντας το QR code με το κινητό τους οι δημότες θα οδηγούνται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ενημερώνει για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων». Ο Δήμος Χαλανδρίου αποτελεί πρότυπο προς μίμηση σε σχέση με την ανακύκλωση. Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2019 αποκαλύπτει ότι η ανακύκλωση στον δήμο Χαλανδρίου με σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου άγγιξε το εντυπωσιακό ποσοστό του 80%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκίνησε η διενέργεια rapid test στα φαρμακεία

Εργαζόμενοι σε Εστίαση - Τουρισμό: Δύο εβδομαδιαία Covid test για τους μη εμβολιασμένους - Διευκρινίσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ Κορωνοϊός 26/07/21 : Σημεία που διενεργούνται Rapid test

ΕΟΔΥ Κορωνοϊός 26/07/21 : Για την έκδοση πιστοποιητικού αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 παρακαλούνται οι πολίτες να επισκεφθούν το gov.gr και να μεταβούν στην υπηρεσία "Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19" ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Ο χάρτης του Κορωνοιού στην Ελλάδα 25/07/21: 491 κρούσματα Αττικη-193 στην Θεσσαλονίκη

Ο χάρτης του Κορωνοιού στην Ελλάδα 25/07/21: Κάτω από 2.000 είναι τα κρούσματα σήμερα , αλλά και πάλι η Αττική κρατάει την πρώτη θέση με 491 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη την δεύτερη με 193 κρούσματα.

Κορωνοιός κλιμάκια ΕΟΔΥ 25/07: Αποτελέσματα ελέγχων Drive throught testing

Κορωνοιός κλιμάκια ΕΟΔΥ 25/07: Σε μία προσπάθεια αναχαίτησης της πανδημίας του Κορωνοιού η ελληνική κυβέρνηση με συνεργασία με τους επιστήμονες έχουν βάλει κλιμάκια αποτελούμενα από γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να πραγματοποιούν τέστ κορωνοιού σε όλους τους πολίτες. Παρακάτω βλέπετε τα αποτελέσματα που προέκυψαν.

Επίσκεψη κλιμακίων του Γερμανικού και του Αυστριακού Ερυθρού Σταυρού στη Μυτιλήνη

Εκπρόσωποι του Γερμανικού και του Αυστριακού Ερυθρού Σταυρού, αφού επισκέφθηκαν τον Προέδρο του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιο Αυγερινό και του εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο του Οργανισμού.

Ο χάρτης του Κορωνοιού στην Ελλάδα 24/07/21: 985 κρούσματα στην Αττική

Ο χάρτης του Κορωνοιού στην Ελλάδα 24/07/21: Από τα 2.472 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, οι 985 μολύνσεις διαγνώστηκαν στην Αττική, Στην δεύτερη θέση έρχεται η Θεσσαλονίκη με 245 κρούσματα.