Ρεπορτάζ Υγείας

Γυναίκα εγκυμοσύνη: Κάθε 2 λεπτά, μια γυναίκα πεθαίνει από τον τοκετό ή την εγκυμοσύνη

Γυναίκα εγκυμοσύνη: Κάθε 2 λεπτά, μια γυναίκα πεθαίνει από τον τοκετό ή την εγκυμοσύνη

Γυναίκα εγκυμοσύνη: Η έκθεση παρουσιάζει εκτιμήσεις μητρικής θνησιμότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η έκθεση Trends in Maternal Mortality που δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει σημαντικές διαφορές στη μητρική υγεία σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση, που εκπονήθηκε από τον ΠΟΥ, παρουσιάζει εκτιμήσεις μητρικής θνησιμότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο από το 2000 έως το 2020 που συλλέγονται από τη Διυπηρεσιακή Ομάδα Εκτίμησης Μητρικής Θνησιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (MMEIG).

Η ομάδα περιλαμβάνει τον ΠΟΥ, τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) και το Τμήμα Πληθυσμού (UNDESA/Τμήμα Πληθυσμού). Τα δεδομένα δείχνουν ότι εκτιμάται ότι σημειώθηκαν 287.000 μητρικοί θάνατοι παγκοσμίως το 2020. Αυτός ο αριθμός είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τους 309.000 θανάτους που καταγράφηκαν το 2016. Η έκθεση ορίζει τον μητρικό θάνατο ως θνησιμότητα λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εντός έξι εβδομάδων μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξήθηκε από το 2016 έως το 2020. Αντίθετα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Κεντρική και Νότια Ασία παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στη μητρική θνησιμότητα την ίδια περίοδο. Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι αυτή η μείωση σημειώθηκε επίσης σε 31 άλλες χώρες παγκοσμίως. Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μητρικοί θάνατοι τείνουν να επικεντρώνονται σε περιοχές με σημαντικές οικονομικές ανισότητες και σε χώρες που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις. Για παράδειγμα, το 2020, περίπου το 70% όλων των μητρικών θανάτων ήταν στην υποσαχάρια Αφρική. Επιπλέον, τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας ήταν υπερδιπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο σε εννέα χώρες που βιώνουν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η έκθεση υποδεικνύει επίσης ότι οι κύριες αιτίες μητρικής θνησιμότητας ήταν οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, οι υποκείμενες παθήσεις όπως ο HIV/AIDS και η ελονοσία, η σοβαρή αιμορραγία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι επιπλοκές από μη ασφαλείς αποβολές. Γενικά, αυτές οι επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη είναι τυπικά αποτρέψιμες με πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με επίκεντρο την κοινότητα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των γυναικών, των παιδιών και των εφήβων. Ωστόσο, η υποχρηματοδότηση των συστημάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η έλλειψη εκπαιδευμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και οι αδύναμες αλυσίδες εφοδιασμού για ιατρικά τα προϊόντα απειλούν την πρόοδο».

Σε ένα δελτίο τύπου , η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ προσθέτει, “καμία μητέρα δεν πρέπει να φοβάται για τη ζωή της όταν φέρνει ένα μωρό στον κόσμο, ειδικά όταν υπάρχουν οι γνώσεις και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση κοινών επιπλοκών. Η ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη δεν δίνει σε κάθε μητέρα, όχι και αν είναι ή πού βρίσκονται, μια δίκαιη ευκαιρία για έναν ασφαλή τοκετό και ένα υγιές μέλλον με την οικογένειά τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες εγκυμονούσες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο προεκλαμψίας;

Αυξάνονται οι πιθανότητες ισχαιμικής καρδιοπάθειας στις εγκυμονούσες

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με μακροπρόθεσμα αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη βρίσκει σύνδεση με ακάθαρτα καύσιμα μαγειρέματος και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά

Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των 36 μηνών αύξησε τις πιθανότητες αποτυχίας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό τομέα κατά 28%, στον ακαθάριστο κινητικό τομέα κατά 52% και στον προσωπικό-κοινωνικό τομέα κατά 36%.

Μια βαθιά ματιά στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

"Η μελέτη αυτή δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NanoSIMS να αποκαλύψει μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με πρωτοφανή ανάλυση, σε υποκυτταρικό επίπεδο", λέει ο Bernard Schneider. "Μας δίνει ένα εργαλείο για να μελετήσουμε τις πρώιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ευάλωτους νευρώνες ως συνέπεια της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, ενός μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τη νόσο του Πάρκινσον".

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: 1 άνδρας έχασε τη ζωή του - 2 νοσηλεύονται

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.

ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου για τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

ΠΙΣ: Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό

Ατμοσφαιρική Ρύπανση - Πρόκειται για παγκόσμια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αντιπροσωπεύει πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ

Στις διαιρεμένες ΗΠΑ, οι γυναίκες διασχίζουν τη χώρα για φροντίδα αμβλώσεων

Ταυτόχρονα, ο ίδιος και άλλοι ειδικοί επιμένουν ότι η δυνατότητα λήψης επαγγελματικής φροντίδας για την άμβλωση εκτός πολιτείας εξακολουθεί να συνεπάγεται μια σειρά από πρόσθετα έξοδα για τις γυναίκες, όπως η λήψη άδειας από την εργασία, η οργάνωση της φροντίδας των παιδιών και η πληρωμή του ταξιδιού και της διαμονής. "Αντιπροσωπεύει αρκετά σημαντικές υλικοτεχνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις γι' αυτές", δήλωσε ο Maddow-Zimet.