Ρεπορτάζ Υγείας

Γρίπη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κοινά συμπτώματα, τη θεραπεία και την αποφυγή της

Γρίπη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κοινά συμπτώματα, τη θεραπεία και την αποφυγή της

Μία από τις πιο αποτελεσματικές και εύκολες μεθόδους πρόληψης της γρίπης είναι το πλύσιμο των χεριών σας. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μας αρκετές φορές την ημέρα, προληπτικά ή όχι, - απλά και μόνο επειδή είναι ευγενικό.

Γρίπη: Μπορεί να παρουσιάσετε όλα ή μόνο μερικά συμπτώματα της γρίπης, αλλά είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι για να προλάβετε τη γρίπη με την άσκηση, το πλύσιμο των χεριών σας και άλλα.

Μυϊκοί πόνοι, πυρετός, ρίγη: η γρίπη μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία κατά τη διάρκεια του ψυχρού καιρού. Οι πιθανότητες είναι ότι πολλοί από εσάς έχετε ήδη νιώσει τις δυσάρεστες συνέπειες της γρίπης. Η ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα. Ο Michael Kinch, Ph.D., ανοσολόγος και ειδικός σε θέματα εμβολίων, καθώς και κοσμήτορας Επιστημών και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Long Island στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Fox News Digital ότι σε ένα μέσο έτος, 60.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ο Kinch δήλωσε: “Ενώ ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε όλους τους ανθρώπους – ανεξαρτήτως υγείας ή ηλικίας – οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι” σε αυτόν. Είτε έχετε κάνει το εμβόλιο της γρίπης είτε όχι, υπάρχουν βασικά φυσικά βήματα που μπορούμε όλοι να λάβουμε για να αποκρούσουμε τη γρίπη και να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας από τον πυρετό, τον βήχα, τον πόνο και τη γενική δυσφορία που προκαλεί ο ιός.

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη “είναι μια πολύ συγκεκριμένη ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης”, δήλωσε η Δρ Λίζα Μαραγκάκη, ανώτερη διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στο Σύστημα Υγείας Johns Hopkins, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξουν ήπιες ή σοβαρές περιπτώσεις. Για έναν τύπο του ιού, που ονομάζεται γρίπη Α, η “κλασική” παρουσίαση είναι η ξαφνική έναρξη, δήλωσε ο Fishman. Οι άνθρωποι μπορεί πρώτα να έχουν πονοκέφαλο “περισσότερο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού σας ή πίσω από τα μάτια σας”, ενώ άλλα συμπτώματα είναι πυρετός τουλάχιστον 103 βαθμών, ρίγη, ιδρώτας και πόνοι στο σώμα. Η γρίπη Β είναι συχνά λιγότερο σοβαρή και μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορεί να υπάρξουν και πιο σοβαρές περιπτώσεις, σημείωσε.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την πρόληψη της γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης “μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά είναι η καλύτερη πρόληψη που έχουμε”, δήλωσε ο Δρ Ντάνιελ Τζέρνιγκαν, διευθυντής της μονάδας γρίπης στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Όποιος είναι τουλάχιστον έξι μηνών πρέπει να εμβολιάζεται κάθε χρόνο, συμβουλεύει ο οργανισμός. Δεν συνιστάται για άτομα με “σοβαρή, απειλητική για τη ζωή” αλλεργία στο αυγό ή για όσους είχαν στο παρελθόν σοβαρή αντίδραση στο εμβόλιο της γρίπης, δήλωσε ο Jernigan. Όσο για τον χρόνο; Εάν μπορείτε, εμβολιαστείτε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, λέει το CDC. “Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες αφότου κάνετε το εμβόλιο για να προστατευτείτε”, εξήγησε ο Jernigan, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περίοδοι γρίπης ξεκινούν συνήθως τον Νοέμβριο. “Γενικά οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να εμβολιάζονται τώρα”, δήλωσε ο Fishman και ότι θα πρέπει να το κάνουν από τις Απόκριες έως τις Ευχαριστίες.

Υπάρχουν και άλλες “πιο γενικές στρατηγικές πρόληψης” που μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι. Αυτές περιλαμβάνουν το συχνό πλύσιμο των χεριών σας, τον βήχα και το φτέρνισμα στην αγκωνιά του αγκώνα σας και την αποφυγή ανθρώπων που φαίνονται να είναι άρρωστοι.

Έχω γρίπη – και τώρα τι;

“Εάν πρόκειται για μια ήπια ασθένεια, είναι γενικά αυτοπεριοριζόμενη”. Αν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι και αποφύγετε τους άλλους, ιδίως τα μωρά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους, συμβούλευσε. Η Jernigan ενθάρρυνε τους ανθρώπους με γρίπη να λαμβάνουν πολλά υγρά και θρεπτικά συστατικά. Τα αντιιικά φάρμακα χρησιμοποιούνται όταν οι άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή έχουν ορισμένες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, είπε. Αυτού του είδους τα φάρμακα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Fishman. Άλλες θεραπείες για τη γρίπη περιλαμβάνουν πολλή ξεκούραση, υγιεινή διατροφή και λήψη Tylenol ή Advil, συνέστησε. “Κανένα από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθά πραγματικά στη γρίπη”, είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν φαρμακοποιό για να δείτε αν τα “φυσικά” προϊόντα επηρεάζουν άλλα φάρμακα.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο;

Όλα τα εμβόλια κατά της γρίπης στις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων των τύπων για άτομα κάτω των 65 ετών – είναι “τετραδύναμα”, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύουν από τέσσερα διαφορετικά στελέχη γρίπης. “Ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (VE) μπορεί να ποικίλλει, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας από γρίπη κατά 40% έως 60% στο σύνολο του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των εποχών που οι περισσότεροι κυκλοφορούντες ιοί της γρίπης είναι καλά προσαρμοσμένοι σε εκείνους που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των εμβολίων κατά της γρίπης”, αναφέρει το CDC στο διαδίκτυο. Ο οργανισμός συλλέγει τους ιούς στον κόσμο “και καθορίζει πόσο κοντά είναι σε έναν ιό που μπαίνει στο εμβόλιο”, εξήγησε ο Jernigan.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω καλύτερα τη γρίπη;

Πλύνετε τα χέρια σας

Μείνετε ενυδατωμένοι

Ασκηθείτε

Να τρώτε μια οργανική, φυτική διατροφή

Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης D

Πάρτε προβιοτικά

Χρησιμοποιήστε σιρόπι από σκλήθρα

Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Πάρτε συμπληρώματα ωμέγα-3

  1. Πλύνετε τα χέρια σας

Μία από τις πιο αποτελεσματικές και εύκολες μεθόδους πρόληψης της γρίπης είναι το πλύσιμο των χεριών σας. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μας αρκετές φορές την ημέρα, προληπτικά ή όχι, – απλά και μόνο επειδή είναι ευγενικό. Ενώ θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση της τουαλέτας, θα πρέπει επίσης να το κάνουμε μετά τη χρήση εξοπλισμού στο γυμναστήριο, την παραμονή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη χειραψία κάποιου και άλλες καταστάσεις αφού έρθουμε σε επαφή με το κοινό. Ποτέ δεν μπορείτε να είστε υπερβολικά προσεκτικοί, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

  1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική όλο τον χρόνο, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη το χειμώνα. Είναι εύκολο να ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό στο κρύο, καθώς δεν ιδρώνουμε τόσο πολύ όσο όταν έχει ζέστη έξω. Η σταθερή κατανάλωση έξι έως οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, διατηρώντας το σώμα σας ισχυρό και έτοιμο να καταπολεμήσει τις ασθένειες.

  1. Άσκηση

Όπως το νερό, έτσι και η άσκηση έχει ανοσοενισχυτικά αποτελέσματα. Ενισχύει επίσης την κυκλοφορία, μειώνει το στρες και προσφέρει έναν άλλο τρόπο αποβολής των τοξινών μέσω της εφίδρωσης, σύμφωνα με τη φυσίατρο Amy Rothenberg. Φυσικά, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Αν είστε πραγματικά άρρωστοι, ξεκουραστείτε αρκετά και συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ιατρό προτού εμπλακείτε σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

  1. Τρώτε μια οργανική, φυτική διατροφή

Αυξήστε την ποσότητα των βιολογικών φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως η παπάγια, οι πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο και το λάχανο. Για να είστε ασφαλείς, μπορείτε επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τα καλύτερα συμπληρώματα βιταμίνης C για τις ανάγκες σας.

  1. Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης D

Ορισμένα μέρη των ΗΠΑ μαστίζονται από γκρίζο και κατήφεια κατά τους χειμερινούς μήνες. Εξαιτίας αυτού, πολλοί Αμερικανοί έχουν έλλειψη βιταμίνης D, ειδικά προς το τέλος προς την αρχή του έτους. Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα της βιταμίνης D με μια απλή εξέταση αίματος από τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Ορισμένοι γιατροί στην ανατολική ακτή συνιστούν τακτικά βιταμίνη D στους ασθενείς τους. Εάν τα επίπεδά σας είναι χαμηλά, εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D για να βοηθήσετε στην πρόληψη όχι μόνο της γρίπης, αλλά και μιας σειράς άλλων καταστάσεων υγείας – όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις – που έχουν συνδεθεί με την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

6. Πάρτε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι “καλά βακτήρια” στο έντερό σας που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απόκρουση του κρυολογήματος και της γρίπης. Μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία των βακτηρίων που χρειαζόμαστε στο σώμα μας, τα οποία μπορεί να καταστραφούν από τα αντιβιοτικά. Τα προβιοτικά κυκλοφορούν σε μορφή χαπιού και μια τυπική δοσολογία είναι στα δισεκατομμύρια μονάδες CF, αλλά μπορείτε επίσης να εισάγετε προβιοτικά στη διατροφή σας μέσω του γιαουρτιού, του miso, του tempeh, του kimchi, του κεφίρ καρύδας και του ξινολάχανου.

  1. Χρησιμοποιήστε σιρόπι σκλήθρου

Το σιρόπι σκλήθρου δεν είναι μόνο γεμάτο με βιταμίνες Α, Β και C, αλλά επίσης διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει το κρυολόγημα και τη γρίπη και έχει υπέροχη γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι από elderberry στο τσάι σας ή να το προσθέσετε στο γιαούρτι σας, στο πλιγούρι βρώμης ή σε ένα smoothie.

  1. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι επανορθωτικά, θεραπευτικά και φυσικοί αντιβακτηριακοί παράγοντες. Συμβαίνει επίσης να μυρίζουν πολύ ωραία. Διαχέετε αιθέρια έλαια βαθμού Α σε όλο το σπίτι σας ή εφαρμόστε τα τοπικά στο δέρμα σας. Εφαρμόστε λίγο έλαιο ρίγανης στην πλάτη, το στήθος και τις πατούσες των ποδιών σας. Εκτός από φυσικό αντιβιοτικό, το έλαιο ρίγανης έχει επίσης ιδιότητες καταπολέμησης βακτηρίων και είναι ισχυρό αντιισταμινικό.

  1. Πάρτε συμπληρώματα ωμέγα-3

Αντί να στραφείτε στο ιχθυέλαιο για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία σας, σκεφτείτε να πάτε κατευθείαν στην πηγή και να χρησιμοποιήσετε αντ’ αυτού θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν. Από εκεί παίρνουν τα ψάρια τα ωμέγα-3, 6 και 9, λιπαρά οξέα τους, καθώς και τη βιταμίνη Α. Μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του προσθέτοντας απλά 10 έως 15 σταγόνες στο νερό ή τον χυμό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ιός της γρίπης χρησιμοποιεί υβριδικά ιικά σωματίδια ως "δούρειο ίππο"

Μάριος Θεμιστοκλέους: Υπάρχει πλήρης επάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια στην Ελλάδα [vid]

Αυξημένη δριμύτητα της γρίπης φέτος σε σχέση με τα τελευταία 13 χρόνια, λένε οι επιστήμονες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο εμβολιασμός COVID-19 ή η λοίμωξη COVID-19 επιδεινώνει τις ημικρανίες;

"Υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων μας, πιστεύουμε ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να μεταφέρουν στους ασθενείς ένα πιο καθησυχαστικό μήνυμα ότι τα εμβόλια COVID-19 και η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να επηρεάσουν οριακά την πορεία της ημικρανίας και ότι πιθανώς ο αντίκτυπος της λοίμωξης και των εμβολίων είναι μικρότερος από την ατομική ρυθμικότητα να έχουν κρίσεις. Αυτή η πληροφορία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ανησυχίας τους".

Νέα δικαιώματα για τα μωρά από δωρητές του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς γίνονται 18 ετών

Πολλοί θα ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τους δότες τους καθώς φτάνουν τα 18", δήλωσε ο καθηγητής Τζάκσον Κέρκμαν-Μπράουν, πρόεδρος της Ένωσης Αναπαραγωγικών και Κλινικών Επιστημόνων (ARCS). Είπε ότι είναι σημαντικό και οι δότες να απευθύνονται για υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να τους βοηθήσουν να περιηγηθούν στις όποιες προσεγγίσεις.

Xορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Περαιτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα».

Εμβόλια mRNA - Θεραπευτική επανάσταση χωρίς τέλος

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει, επίσης, να δοκιμάζουν εξατομικευμένες θεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο, χρησιμοποιώντας δείγματα των πρωτεϊνών που υπάρχουν στους όγκους τους για να δημιουργήσουν εξειδικευμένο αγγελιοφόρο RNA. Αυτό κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Το νοσοκομείο Καβάλας κατασκευάζει υβριδική αίθουσα χειρουργείου

Νοσοκομείο Καβάλας: Το νοσοκομείο Καβάλας επισκέφτηκε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη η οποία συνεχάρη τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας για την καθιέρωση χειρουργείου ημέρας.