Ρεπορτάζ Υγείας

Φυσικοθεραπευτές : Σε απόγνωση ο κλάδος λόγω claw-back

Φυσικοθεραπευτές : Σε απόγνωση ο κλάδος λόγω claw-back

Σε απόγνωση βρίσκεται ολόκληρος ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών, μετά την ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ του ποσού υποχρεωτικής επιστροφής δεδουλευμένων λόγω claw-back, καθώς, το άθροισμά τους με το υποχρεωτικώς παρακρατούμενο ποσόν του rebate, οδηγούν μαθηματικά έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο στο να μην είναι βιώσιμος.

Θα πρέπει να τονιστεί δε ότι, η υποχρεωτική επιστροφή ή διαφορετικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων λόγω claw-back, σε συνδυασμό με το rebate που καταλογίζεται σαν έκπτωση για κάθε μηνιαία δαπάνη, αποτελούν δωρεάν προσφορά υπηρεσιών από τους φυσικοθεραπευτές προς το κοινωνικό σύνολο.

Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω του γεγονότος ότι ο ΕΟΠΥΥ επιλέγει εσκεμμένα να αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες, που σε ετήσια βάση ανέρχονται στα 90.000.000 €, προσδιορίζοντας αυθαίρετα την συνολική δαπάνη στα 70.000.000 €.

Η αδιανόητη επιβολή claw-back και rebate για υπηρεσίες όπως οι φυσικοθεραπείες, που επιβλήθηκε το 2013 υπό  το καθεστώς της “τρομοκρατίας” για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας Ευρωπαϊκού δικαίου.

Η εργασία χωρίς αμοιβή από τους εργαζόμενους αποτελεί ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη, όταν όμως επιβάλλεται από τον Εργοδότη-Κράτος αναγκαστικά, καλυπτόμενη από τον μανδύα της δήθεν αναγκαίας συμμόρφωσης στους θεσμούς, νομιμοποιείται και καταστρέφει ολοκληρωτικά τον μικρομεσαίο φυσικοθεραπευτή.

Τα μερικά εκατομμύρια της υποτιθέμενης ετήσιας “υπέρβασης” στον προϋπολογισμό της φυσικοθεραπείας, είναι μηδαμινά στο σύνολο των δαπανών Υγείας.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι γνωματεύσεις φυσικοθεραπείας συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, όταν υπάρχει η σχετική ανάγκη και εκτελούνται υποχρεωτικά από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές. Με άλλα λόγια δηλαδή, τα παραπεμπτικά φυσικοθεραπείας ΔΕΝ συνταγογραφούνται από τον φυσικοθεραπευτή.

Είναι γνωστή ακόμα σε όλον τον κόσμο η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας των χωρών που έχουν επενδύσει σε αυτήν, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι επενδύοντας στην προαγωγή της κινητικής υγείας των πολιτών μειώνονται οι δαπάνες Υγείας.

Τέλος, είναι γνωστή και η σπουδαιότητα της παρεχόμενης φυσικοθεραπείας στους νοσούντες από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ξεκινώντας από τη ΜΕΘ και έως την τελική ανάρρωση.

Αν το Κράτος δεν μπορεί να ενισχύσει τον ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών φυσικοθεραπείας στο ύψος της πραγματικής ανάγκης, θα ήταν εντιμότερο να σταματάει την παροχή στους ασφαλισμένους για εκείνο το διάστημα του έτους που αδυνατεί να καλύψει.

Η παράνομη και καταχρηστική από κάθε έννοια, επιβολή δωρεάν εργασίας από τους φυσικοθεραπευτές προς το Κράτος πρέπει να σταματήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά:

«Η διοίκηση του Π.Σ.Φ. προβληματίζεται έντονα για το πως πρέπει να δράσει για να λάβει ένα ΤΕΛΟΣ αυτό το μαρτύριο που συνεχίζεται από 2013.Σε αυτά χρόνια, οι 2.300 συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές στερήθηκαν με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο 150.000.000 ευρώ, για την αμοιβή της υπηρεσίας που προσφέρουν και βυθίστηκαν άπαντες στα χρέη, αδυνατώντας να συντηρήσουν πλέον και τις οικογένειές τους.Σκεφτείτε ότι οι φυσικοθεραπευτές έχουν να επιστρέψουν το clawback του 2018 και 2019 και σύμφωνα με τα σχέδια του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν και το claw-back του 2020 προκαταβολικά. Ας μας απαντήσει λοιπόν κάποιος «νομπελίστας» των οικονομικών πως θα βγαίνουν πέρα αυτοί οι επαγγελματίες;Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θα στείλει ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και θα ζητήσει συνάντηση μαζί του, για να του εξηγήσει ότι τα ετήσια πλεονάσματα προέκυπταν από την παράνομη παρακράτηση και διαγραφή των δεδουλευμένων μας και θα πρέπει η Κυβέρνηση να διορθώσει ΠΡΩΤΑ αυτή την αδικία, για να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου στους Έλληνες Πολίτες. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών διεκδικεί κονδύλια για την φυσικοθεραπεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Πολιτών και θεωρεί ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων για παρεχόμενες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας είναι έξω από κάθε λογική, αποτελώντας ταυτόχρονα κατάφορη παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Στα ύψη το ιικό φορτίο στα λύματα μεγάλων πόλεων

Ελλάδα: Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού – Σχεδόν 900 στην Αττική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο κόκκινο Η Κρήτη από τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Επιστήμονες αναφέρουν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη άρχισε από τη στιγμή που εντοπίστηκε στο νησί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, δηλαδή από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά. Πρώτα η κατάσταση “ξέφυγε” στο Ρέθυμνο, όπως λένε, και πρόσφατα και στο Ηράκλειο, ενώ ανησυχία υπάρχει για ολόκληρη την Κρήτη, εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης τάσης επέκτασης του νέου ιού.

Έκκληση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη χρήση της μάσκας

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Την αναγκαιότητα να συνεχισθεί η ορθή χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες δεδομένου ότι ο κίνδυνος της επιδημίας στη χώρα μας εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). 

Επείγουσα ανάκληση για συμπλήρωμα διατροφής με βάση την αλόη

ΕΟΦ: Επείγουσα ανάκληση για συμπλήρωμα διατροφής με βάση την αλόη. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά ένα συμπλήρωμα διατροφής με βάση την αλόη και με ενισχυμένο κολλαγόνο.

"Κλειδώνει" η παράταση του lockdown - Σαρώνει την Ελλάδα ο κορωνοϊός

Υπό το βάρος των "σκληρών δεικτών" θα μπει σήμερα στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα αποφασιστεί ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη αναλόγως με τα τελευταία δεδομένα κάθε περιοχής.

Πώς θα υποδεχτούμε φέτος τους επισκέπτες στην χώρα μας

Κορωνοϊός: Πώς θα υποδεχτούμε φέτος τους τουρίστες. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις χώρες άμεσου τουριστικού ενδιαφέροντος (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ κ.λπ.) προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.