Ρεπορτάζ Υγείας

Φοιτητές ΗΠΑ: Το άτμισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών

Φοιτητές ΗΠΑ: Το άτμισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών

Τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν λίγο πριν από την καθυστερημένη απόφαση της περασμένης Πέμπτης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με το αν θα επιτραπεί η παραμονή της μάρκας Juul στην αγορά.

Φοιτητές ΗΠΑ: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η πρόσφατη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διατροφικής διαταραχής και υψηλότερη πιθανότητα αυτοαναφερόμενης διατροφικής διαταραχής. Ενώ το άτμισμα είναι συνηθισμένο στους νέους ενήλικες και η διατροφική διαταραχή εμφανίζεται συνήθως πριν από την ηλικία των 25 ετών, η σχέση ήταν άγνωστη σε ένα εθνικό δείγμα φοιτητών, έγραψαν οι ερευνητές. Εκτιμάται ότι το 22% των παιδιών κολεγίου ανέφεραν πρόσφατο άτμισμα νικοτίνης το 2019, σημείωσαν οι συγγραφείς, ενώ έως και “29% των γυναικών, 16% των ανδρών και 14% των τρανς/φύλων μη συμμορφούμενων φοιτητών αναφέρουν συμπτώματα διατροφικών διαταραχών”, εν μέρει σημειώσεις μελέτης. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Eating Behaviors αντλήθηκαν από την εθνική μελέτη Healthy Minds (HMS) 2018-2019 μεταξύ 51.231 φοιτητών των ΗΠΑ σε 78 κολέγια και πανεπιστήμια.

Η έρευνα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιελάμβανε μαθητές ηλικίας 18 ετών και άνω και έθεσε ερωτήσεις όπως: “Έχετε διαγνωστεί ποτέ με κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις από επαγγελματία υγείας (π.χ. γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ψυχίατρο, ψυχολόγο); Διατροφική διαταραχή (π.χ. νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία).” Άλλες ερωτήσεις που αποσκοπούν στην εκτίμηση του κινδύνου διατροφικών διαταραχών: “Αρρωσταίνετε ποτέ επειδή αισθάνεστε άβολα γεμάτοι;” “Ανησυχείτε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο του πόσο τρώτε;”

Οι ερωτηθέντες απάντησαν επίσης εάν είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο ή στυλό vape εντός 30 ημερών πριν, καθώς και τον τύπο ατμίσματος: αρωματισμένο, νικοτίνη, μαριχουάνα και άλλα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 19% των ερωτηθέντων ανέφεραν πρόσφατη χρήση ατμού/ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ το ένα τέταρτο ήταν σε αυξημένο κίνδυνο διατροφικής διαταραχής και σχεδόν 4% ανέφεραν μόνοι τους διάγνωση διατροφικής διαταραχής.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσε να επιδεινώσει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων “καρδιαγγειακών, πνευμονικών και νευρολογικών επιπλοκών”. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, οι συγγραφείς της μελέτης συμβούλευαν τους κλινικούς γιατρούς να ελέγχουν για συμπτώματα διατροφικής διαταραχής μεταξύ φοιτητών που αναφέρουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου/ατμίσματος, αποθαρρύνουν τη χρήση και παρακολουθούν πιθανά ιατρικά ζητήματα.

«Οι ομοσπονδιακοί και πολιτικοί φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν να θεσπίζουν πολιτικές που ρυθμίζουν τα στυλό ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για την προστασία της υγείας των νέων», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Η μελέτη είχε τους περιορισμούς της, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησης από αυτοαναφερόμενα δεδομένα και οι συγγραφείς ζήτησαν μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη χρησιμοποιώντας επικυρωμένα μέτρα, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν λίγο πριν από την καθυστερημένη απόφαση της περασμένης Πέμπτης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με το αν θα επιτραπεί η παραμονή της μάρκας Juul στην αγορά. Ο FDA δήλωσε ότι απέρριψε τις αιτήσεις για σχεδόν 950.000 ηλεκτρονικά τσιγάρα και σχετικά προϊόντα, κυρίως λόγω της πιθανής έκκλησής τους σε ανήλικους εφήβους. Ορισμένα από τα προϊόντα πωλούνται αυτήν τη στιγμή, ενώ πολλά άλλα προτάθηκαν μόνο από κατασκευαστές.

Αλλά η υπηρεσία δεν αποφάνθηκε για το Juul, το πιο δημοφιλές εμπορικό σήμα με ενήλικες καπνιστές και πολλούς εφήβους. Η καθυστερημένη απόφαση αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). “Αυτή είναι μια απερίσκεπτη απόφαση που θα επιτρέψει στα προϊόντα που έχουν αποδειχθεί εθιστικά και θέτουν σε κίνδυνο τους νέους να συνεχίσουν να πωλούνται”, δήλωσε ο Δρ Lee Savio Beers, πρόεδρος της AAP, σε μια δήλωση.

Όταν προκλήθηκε από το Fox News, ένας εκπρόσωπος της Juul είπε: “Σεβόμαστε τον κεντρικό ρόλο του FDA και την απαιτούμενη διεξοδική επιστημονική και τεκμηριωμένη ανασκόπηση των αιτήσεών μας, η οποία είναι βασική για την προώθηση της μείωσης των βλαβών και την απόκτηση άδειας λειτουργίας. Παραμένουν αφοσιωμένοι στη μετάβαση των ενηλίκων καπνιστών μακριά από εύφλεκτα τσιγάρα, ενώ καταπολεμούν τη χρήση ανηλίκων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άτμισμα: Mόλις 30' αυξάνουν τo οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο νόσων σε υγιείς μη καπνιστές

Πώς το κάπνισμα και το άτμισμα επηρεάζουν το αναπνευστικό μας

Το Facebook επιτρέπει στοχευμένες διαφημίσεις για αλκοόλ, τζόγο και τσιγάρα σε ανήλικους

Κάπνισμα και covid-19: Νέα στοιχεία φέρνουν στο φως οι ειδικοί

Αμερικανική έρευνα για την παράλληλη χρήση τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

NHS: Η κυβέρνηση καθυστερεί τα σχέδια διπλασιασμού των φοιτητών ιατρικής στην Αγγλία

NHS: Οι υπουργοί υποστήριξαν τον διπλασιασμό των θέσεων ιατρικής σχολής έως το 2031 από 7.500 σήμερα σε 15.000, με περισσότερες θέσεις ιατρικών σχολών σε περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε να ανεβάσει επίπεδο εκπαίδευσης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γεωγραφικής ανισότητας.

Γιατί οι απαγορεύσεις στα smartphone και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Θέτοντας φραγμούς και απαγορεύσεις, διαβρώνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να πληγούν και εκείνων που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αν και αυτές οι προτάσεις έρχονται με τις καλύτερες προθέσεις, δυστυχώς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό που θα έπρεπε να ζητάμε είναι καλύτερη κατανόηση από τους ενήλικες και καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους.

Οι τραυματισμοί νεαρών εργαζομένων αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση των πωλήσεων μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Η ομάδα της Sabia πιστεύει ότι η χαλάρωση των νόμων σχετικά με την ψυχαγωγική μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους, συγκεκριμένα. Αυτό είναι «σύμφωνο με την υπόθεση ότι η ψυχαγωγική μαριχουάνα εμποδίζει τη γνωστική λειτουργία και τη φροντίδα τους» είπαν οι ερευνητές.

Μηνιγγίτιδα: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση η φοιτήτρια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Μηνιγγίτιδα: Η φοιτήτρια κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Τμήματος Μαθηματικών όπου και φοιτά και μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού από το βράδι της Κυριακής 25/02

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρώιμη έκθεση στον αέρα σε μόλυβδο σχετίζεται με χαμηλότερο IQ και αυτοέλεγχο

Μελλοντικές μελέτες μπορούν να εξετάσουν εάν άλλοι παράγοντες στο περιβάλλον ενός παιδιού τροποποιούν τη ρύπανση από μόλυβδο και γιατί τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα.

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.