Ρεπορτάζ Υγείας

Φλόριντα: Το ξέσπασμα μηνιγγιτιδόκοκκου μεταξύ ανδρών είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ

Φλόριντα: Το ξέσπασμα μηνιγγιτιδόκοκκου μεταξύ ανδρών είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ

Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ένα εμβόλιο για μηνιγγιτιδόκοκο επικοινωνώντας με το ιατρείο, το φαρμακείο, το κοινοτικό κέντρο υγείας ή το τοπικό τμήμα υγείας.

Φλόριντα: Το ξέσπασμα μηνιγγιτιδόκοκκου στη Φλόριντα μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ. Το CDC αναφέρει 24 περιπτώσεις μηνιγγιτιδόκοκκου στις Ηνωμένες Πολιτείες με 6 θανάτους μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διερευνά ένα από τα χειρότερα κρούσματα μηνιγγιτιδόκοκκου μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου.

«Ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη αυτής της σοβαρής ασθένειας, η οποία μπορεί γρήγορα να γίνει θανατηφόρα», δήλωσε ο Δρ José R. Romero, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων.

«Λόγω της επιδημίας στη Φλόριντα και του αριθμού των εκδηλώσεων Pride που πραγματοποιούνται σε όλη την πολιτεία τις επόμενες εβδομάδες, είναι σημαντικό οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες που ζουν στη Φλόριντα να εμβολιάζονται και όσοι ταξιδεύουν στη Φλόριντα να μιλήσουν στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για Εμβόλιο MenACWY.” Ο οργανισμός έχει αναφέρει τουλάχιστον 24 περιπτώσεις και 6 θανάτους μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια, με περίπου τις μισές περιπτώσεις επιδημίας μεταξύ Ισπανών ανδρών.

Τα κρούσματα που σχετίζονται με το τρέχον ξέσπασμα είναι τα περισσότερα από αυτά που ζουν στη Φλόριντα, αλλά επηρέασαν και κάποιους που ταξίδεψαν στην πολιτεία.

Το CDC συνιστά το εμβόλιο MenACWY, το οποίο προστατεύει από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο που προκαλείται από τέσσερα στελέχη των μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων – A, C, W και Y.

Ο οργανισμός σημείωσε ότι όλοι οι ασθενείς με HIV θα πρέπει να ανοσοποιούνται τακτικά με το εμβόλιο MenACWY. Η εστία προκαλείται από τον ορότυπο C, αλλά υπάρχουν έξι ορότυποι που προκαλούν τη νόσο παγκοσμίως, αν και κυρίως οι ορότυποι B, C και Y προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις μηνιγγιτιδοκοκκικού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το CDC παρακολουθεί επίσης ένα ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες που κανονικά δεν αναφέρουν τη νόσο, με πρώιμα δεδομένα να δείχνουν υψηλούς αριθμούς μεταξύ ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

Από τις 23 Ιουνίου, έχουν αναφερθεί 173 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων/ορθοποξειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 16 περιπτώσεων στη Φλόριντα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του CDC.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Neisseria meningitidis. Περίπου το 10% των ανθρώπων είναι αποικισμένοι με τα βακτήρια στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι «φορείς» που φιλοξενούν τα βακτήρια στο σώμα τους χωρίς να είναι άρρωστοι.

Μεταδίδεται με στενή επαφή συνήθως μέσω βήχα, φιλιού ή παρατεταμένης επαφής.

Δεν είναι τόσο μεταδοτικό όσο τα μικρόβια του κρυολογήματος ή της γρίπης, επομένως οι άνθρωποι δεν μολύνονται με τα βακτήρια μέσω «τυχαίας επαφής» ή αναπνέοντας τον αέρα όπου βρισκόταν κάποιος με ενεργή μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.

Αλλά όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο σώμα, μπορεί να προκαλέσουν δύο κύριες ασθένειες: σηψαιμία, όπου τα βακτήρια εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν βλάβες στα όργανα και μηνιγγίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών (γνωστές ως μήνιγγες) που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Τα τυπικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μπορεί να ξεκινήσουν ως συμπτώματα γρίπης που εξελίσσονται γρήγορα σε πυρετό, πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα καθώς τα βακτήρια μολύνουν την προστατευτική επένδυση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, γνωστή και ως μηνιγγιτιδοκοκκαιμία, προκαλεί αιμορραγία στο δέρμα και σε άλλα όργανα καθώς τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και καταστρέφουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που συχνά οδηγεί σε σκοτεινό, μοβ εξάνθημα στα τελευταία στάδια της νόσου.

Τα συμπτώματα της σηψαιμίας περιλαμβάνουν επίσης κόπωση, έμετο, διάρροια, κρύα άκρα, γρήγορη αναπνοή και έντονους πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις, το στήθος ή την κοιλιά.

Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ένα εμβόλιο για μηνιγγιτιδόκοκο επικοινωνώντας με το ιατρείο, το φαρμακείο, το κοινοτικό κέντρο υγείας ή το τοπικό τμήμα υγείας.

Οι ασφαλιστικοί πάροχοι θα πρέπει να πληρώσουν για τον μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβολιασμό για εκείνους στους οποίους συνιστάται κατά τη διάρκεια μιας εστίας.

Στη Φλόριντα, οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει MenACWY εμβόλιο χωρίς κόστος σε κάποιο τμήμα υγείας της κομητείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας», ανέφερε το CDC.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο στρατό

Έγκριση πήρε το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ορισμένες κοινότητες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στις προσπάθειες δημόσιας υγείας

«Οι άνθρωποι εμπιστεύονται κυριολεκτικά στους γιατρούς την υγεία και τη ζωή τους», είπε ο Σαλέρνο. "Χωρίς εμπιστοσύνη, οι ασθενείς έχουν ελάχιστο λόγο να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών τους. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό είναι ανησυχητικό."

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις δοκιμές COVID-19

Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η επίγνωση του πού μπορούν να αγοράσουν τεστ πλευρικής ροής παραμένει εμπόδιο (όπως η δυνατότητα αγοράς κιτ δοκιμών από μεγάλα σούπερ μάρκετ).

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

‘’Είναι ανάγκη να οριστεί επακριβώς το ποιες θα είναι οι σχέσεις του προσωπικού γιατρού με τους εγγεγραμμένους σε αυτόν ασφαλισμένους και να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής .’’ λέει ο τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος.

Nέα Βρετανική Επιστημονική Έρευνα προειδοποιεί τις γυναίκες για τους κινδύνους της φυτοφαγικής διατροφής

Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να κατανοηθεί καλύτερα ο δυνητικός κίνδυνος από τις φυτοφαγικές δίαιτες σε βάθος χρόνου και τι μπορεί να γίνει για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι».

Σεξουαλική δυσλειτουργία, απώλεια μαλλιών που συνδέονται με Μακρά COVID

Ο Haroon, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, λέει ότι ένας λόγος που φάνηκε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID μπορεί να είναι ότι οι ηλικιωμένοι με COVID ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν και δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων από άνθρωπο σε κατοικίδιο

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής, προσωπικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με εξάνθημα, ψώρα ή σωματικά υγρά από άτομο με τον ιό ή επαφή με υφάσματα ή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κάποιον που έχει τον ιό.