Ρεπορτάζ Υγείας

FDA: Προειδοποιεί κατά της χρήσης αμέτρητων προϊόντων για την αφαίρεση κηλίδων δέρματος και σπίλων

FDA: Προειδοποιεί κατά της χρήσης αμέτρητων προϊόντων για την αφαίρεση κηλίδων δέρματος και σπίλων

Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε είδος κηλίδας στο δέρμα σας, μια επίσκεψη στον δερματολόγο θα αποδειχθεί πολύ πιο απλή και ασφαλής για τη θεραπεία από ό,τι στο σπίτι.

FDA: Αυτοί οι σπίλοι, τα δερματικά σημάδια και οι κηλίδες θα πρέπει να παραμείνουν στο δέρμα σας μέχρι να δείτε έναν γιατρό, σύμφωνα με μια νέα ειδοποίηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).  Η σύσταση προειδοποιεί για τη χρήση προϊόντων χωρίς ιατρική συνταγή για την αφαίρεση σπίλων, σμηγματορροϊκών κερατώσεων (όπως κονδυλώματα που συχνά είναι καφέ) ή δερματικών σημαδιών, τονίζοντας ότι κανένα δεν είναι εγκεκριμένο από τον FDA για χρήση στο σπίτι. Οι δερματολόγοι και ο FDA λένε ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές και παραμόρφωση.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν «τραύματα του δέρματος, λοίμωξη που απαιτεί αντιβιοτικά, ουλές και καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία καρκίνου του δέρματος», σύμφωνα με την προειδοποίηση, η οποία προσθέτει ότι ο Οργανισμός έχει λάβει αναφορές για άτομα «που ανέπτυξαν μόνιμους τραυματισμούς και λοιμώξεις του δέρματος μετά τη χρήση προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο για κρεατοελιές ή καθαριστικά δερματικών σημαδιών.”

Αυτά τα προϊόντα έρχονται με τη μορφή τζελ, υγρών ή αλοιφών και συνήθως περιέχουν συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, τα οποία είναι κυτταροτοξικά ή κυτταροκτόνα.

Αυτές οι χημικές ουσίες είναι που καθιστούν τα προϊόντα δυνητικά επικίνδυνα, καθώς το καθένα περιέχει μη ελεγχόμενες, και πιθανώς πολύ υψηλές, ποσότητες αυτών των διαβρωτικών παραγόντων.

Ακόμη και τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως φυσικά ή βιολογικά έχουν τα ίδια προβλήματα, δήλωσε ο Adam Friedman, MD, καθηγητής και επικεφαλής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington, στην Ουάσινγκτον, DC, ο οποίος σημειώνει ότι το bloodroot είναι ένα άλλο συστατικό που βρίσκεται σε αυτά τα προϊόντα.

Ο Friedman εξήγησε ότι η χρήση αυτών των προϊόντων χωρίς την επίβλεψη ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να δημιουργήσει χημικό έγκαυμα στο δέρμα, οδηγώντας σε ουλές.

Έχει περιθάλψει ασθενείς για ανοιχτές πληγές και μολυσμένα έλκη που προκαλούνται από αυτά τα προϊόντα. “Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω δει πολλές περιπτώσεις ασθενών που έρχονται με αυτοπροκαλούμενη βλάβη λόγω της χρήσης αυτών των προϊόντων, μη ασφαλών και φυσικών προϊόντων για την αφαίρεση καλοήθων, ή ακόμα χειρότερα, δυνητικά κακοήθων νεοπλασμάτων”, είπε στο Medscape Medical News.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι αυτές οι κηλίδες στο δέρμα είναι συχνά το μόνο σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος — του καρκίνου.

Τα πρώιμα σημάδια του μελανώματος, ενός τύπου καρκίνου του δέρματος, περιλαμβάνουν μεγάλους, δύσμορφους ή ταχέως μεταβαλλόμενους σπίλους.

Ο Friedman είπε ότι εάν ένας ασθενής χρησιμοποιήσει ένα από αυτά τα προϊόντα σε αυτό που είναι στην πραγματικότητα καρκινικός σπίλος, πιθανότατα θα αφαιρέσει μόνο την επιφάνεια και με τη σειρά του θα καταστρέψει το μοναδικό σημάδι καρκίνου – για αξιολόγηση.

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα η ρίζα του σπίλου να έχει μείνει ανέπαφη κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και ως εκ τούτου, ο καρκίνος έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί απαρατήρητος.

«Εάν οι άνθρωποι δεν πάνε σε έναν δερματολόγο για να τους γίνει σωστή διάγνωση και σωστή διαχείριση, θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά νομίζοντας ότι έχουν φροντίσει για ένα πρόβλημα», είπε. Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε είδος κηλίδας στο δέρμα σας, μια επίσκεψη στον δερματολόγο θα αποδειχθεί πολύ πιο απλή και ασφαλής για τη θεραπεία από ό,τι στο σπίτι.

Στο ιατρείο, είπε ο Friedman, οι πάροχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από εξαιρετικά μελετημένες τεχνικές για την αφαίρεση δερματικών βλαβών με ελάχιστο πόνο και ουλές.

Από το πάγωμα, το κάψιμο, το κόψιμο ή μια γρήγορη στιγμή κάτω από ένα νυστέρι, θα θεραπευθείτε σε χρόνο μηδέν. Οποιοσδήποτε έχει βιώσει μια ανεπιθύμητη ενέργεια με ένα από αυτά τα προϊόντα, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να αναφέρουν περιπτώσεις στο Πρόγραμμα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων MedWatch του FDA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η εγκυμοσύνη να αλλάξει την εμφάνιση των σπίλων;

Απαραίτητη η επίσκεψη σε δερματολόγο για προσυμπτωματικό έλεγχο για συμπτώματα καρκίνου του δέρματος και την κατανάλωση ορισμένων τροφών που ωφελούν

Τι είναι οι σπίλοι και πώς να τους ξεφορτωθείτε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.

ΕΣΥ: Προκήρυξη ξανά 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών

Στην προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, οι οποίες απέβησαν άγονες κατά τις τελευταίες προκηρύξεις του Μαρτίου και του Ιουνίου 2023, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, με βασικό γνώμονα την κάλυψη άμεσων αναγκών σε νοσοκομειακές μονάδες και κέντρα Υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια. Η προκήρυξη, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός […]

Σκλήρυνση κατά πλάκας - Νέα μελέτη επισημαίνει πέντε προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

Αλλά σε πληθυσμούς με συγκεκριμένο κίνδυνο -για παράδειγμα, σε ορισμένες οικογενείς μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας- τα σημάδια αυτά θα βοηθήσουν στην έγκαιρη προειδοποίηση και ίσως οδηγήσουν σε θεραπευτική παρέμβαση.

ΕΚΑΒ: Για τις «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ»

ΕΚΑΒ: Για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας διεξήχθη Διεθνής Διαγωνισμός και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαδικασίες. 

ΦΣΛ: Συμμετοχή των Φαρμακοποιών στις κινητοποιήσεις ενάντια στο άδικο καθεστώς φορολόγησης

ΦΣΛ: Σήμερα Τετάρτη 6/12/2023 στις 18.00 θα ξεκινήσει μεγάλη πορεία μηχανοκίνητων οχημάτων από τη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης στην οποία καλούν τα μέλη τους και τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν.