Ρεπορτάζ Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Καταρρίπτοντας τους κοινούς μύθους

Ευλογιά των Πιθήκων: Καταρρίπτοντας τους κοινούς μύθους

Αν και δύο άτομα που έχουν σεξουαλική επαφή μπορεί να μεταδώσουν ο ένας στον άλλο τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, εάν ο ένας είναι ήδη μολυσμένος λόγω της στενής επαφής δέρμα με δέρμα, η ευλογιά των πιθήκων "δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια με την κλασική έννοια", σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων του Northwestern Medicine Dr. Robert L. Murphy.

Ευλογιά των Πιθήκων: Η εταιρεία Stacker συνέταξε έναν κατάλογο με μύθους σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και διερεύνησε τη βιωσιμότητά τους χρησιμοποιώντας ειδήσεις, και επιστημονικές και κυβερνητικές εκθέσεις.

Καταρρίπτοντας τους κοινούς μύθους για την ευλογιά των πιθήκων

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ευρέως συζητούμενα επιστημονικά θέματα, η παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων έχει οργιάσει.

Οι φήμες αφθονούν σε όλα τα επίπεδα, από το να χαρακτηρίζεται η ευλογιά των πιθήκων ως “ασθένεια των ομοφυλοφίλων” έως τους ισχυρισμούς ότι η ασθένεια είναι ένα μυστικό βιολογικό όπλο.

Όταν οι ειδήσεις αλλάζουν τόσο γρήγορα και νέες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε καθημερινή βάση, η αλήθεια μπορεί να μοιάζει άπιαστη- ωστόσο, το να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε τις πιο ενημερωμένες, πραγματικές πληροφορίες είναι τόσο σημαντικό όσο και ενδυναμωτικό.

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης περιλαμβάνουν την αναζήτηση πρόσθετων πρωτογενών πηγών που δεν βασίζονται στην πρώτη πηγή που συναντάτε, την αναζήτηση ισχυρισμών που κρύβονται ανάμεσα σε “γεγονότα”, την επιμελή αποφυγή της προκατάληψης επιβεβαίωσης -την τάση να αναζητάτε πληροφορίες που υποστηρίζουν αυτό που ήδη πιστεύετε ότι είναι αληθινό- και την παρακολούθηση μιας ιστορίας για πολλές ημέρες ώστε να επιτρέψετε στην αφήγηση να αναπτυχθεί.

Ο Stacker συνέταξε έναν κατάλογο με μύθους σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και διερεύνησε τη βιωσιμότητά τους χρησιμοποιώντας ειδήσεις, επιστημονικές και κυβερνητικές αναφορές.

Πρόσθετα μέρη για να βρείτε αξιόπιστες, επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες περιλαμβάνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο.

Μύθος: Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι ευρέως διαδεδομένο και δεν θα με επηρεάσει

Όλες οι πολιτείες και η Ουάσινγκτον έχουν καταγράψει τουλάχιστον ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων από τις αρχές Ιουλίου 2022. Το Γουαϊόμινγκ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στις 22 Αυγούστου 2022, γεγονός που το καθιστά την τελευταία πολιτεία. Η Καλιφόρνια έχει επί του παρόντος τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνολικά, 4.140 από τις 7 Σεπτεμβρίου 2022.

Παρόλο που δεν είναι κάθε πόλη, πολιτεία ή περιοχή εστία, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και το CDC εξέδωσε οδηγίες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων, οπότε η λήψη των συνιστώμενων προφυλάξεων για τη δική σας υγεία είναι η καλύτερη άμυνα κατά της ασθένειας.

Μύθος: Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια νέα ασθένεια

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στον άνθρωπο για πρώτη φορά το 1970, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ένα αγόρι 9 μηνών προσβλήθηκε από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε μια αγροτική περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου η ευλογιά είχε ήδη εξαλειφθεί για δύο χρόνια.

Έκτοτε, σημειώθηκαν δύο μεγάλες επιδημίες στην Αφρική το 1996-1997 και το 2017 και ο ιός έχει ανιχνευθεί σε 11 αφρικανικές χώρες.

Εκτός της Αφρικής, το πρώτο γνωστό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σημειώθηκε το 2003 στις Η.Π.Α.

Εκείνο το κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα κατοικίδιο λειβαδόσκυλο που είχε μολυνθεί, οδηγώντας σε περισσότερες από 70 ανθρώπινες μολύνσεις. Πρόσθετες χώρες που έχουν εμφανίσει κρούσματα της νόσου εκτός Αφρικής είναι το Ισραήλ το 2018, η Σιγκαπούρη το 2019 και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 2018-2022.

Μύθος: Η ευλογιά των πιθήκων είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Αν και δύο άτομα που έχουν σεξουαλική επαφή μπορεί να μεταδώσουν ο ένας στον άλλο τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, εάν ο ένας είναι ήδη μολυσμένος λόγω της στενής επαφής δέρμα με δέρμα, η ευλογιά των πιθήκων “δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια με την κλασική έννοια”, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων του Northwestern Medicine Dr. Robert L. Murphy.

Ο Murphy δηλώνει ότι επειδή η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται μέσω υγρών που σχετίζονται με το σεξ, όπως το σπέρμα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Ωστόσο, η εμπλοκή σε στενή σωματική επαφή με ένα άλλο άτομο είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξαπλωθεί η μαϊμού, γι’ αυτό και μπορεί να φαίνεται ότι εξαπλώνεται παρόμοια με ορισμένα ΣΜΝ.

Άλλοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με το ότι η μαϊμού είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν θα τους επηρεάσει αν έχουν δεσμευμένο σύντροφο ή δεν κάνουν σεξ, κάτι που δεν ισχύει.

Η επισήμανση της ευλογιάς των πιθήκων ως ΣΜΝ ανησυχεί επίσης τους ειδικούς ότι τα άτομα με συμπτώματα θα νιώθουν ντροπή και δεν θα αναφέρουν τη μόλυνσή τους λόγω του στίγματος, βοηθώντας έτσι την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Μύθος: Η ευλογιά των πιθήκων προσβάλλει μόνο τη ΛΟΑΤΚΙ LGBTQ+ κοινότητα

Σύμφωνα με μια μελέτη του CDC, “[α]πό τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ με διαθέσιμα στοιχεία, το 99% εμφανίστηκε σε άνδρες, το 94% των οποίων ανέφερε πρόσφατη σεξουαλική ή στενή επαφή μεταξύ ανδρών”.

Αν και η ευλογιά των πιθήκων πλήττει σήμερα δυσανάλογα τη ΛΟΑΤΚΙ LGBTQ+ κοινότητα, ο καθένας μπορεί να κολλήσει ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Επί του παρόντος, ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ των ανδρών που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα με άλλους άνδρες, επειδή η κοινότητα είναι πιο απομονωμένη με αποτέλεσμα πιο συχνές επαφές, όχι λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή των πρακτικών τους.

Οι σημερινές συζητήσεις σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων θυμίζουν τον στιγματισμό των ασθενών με HIV στα τέλη του 20ού αιώνα.

Αυτή η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσβαση σε πόρους στις κοινότητες που τις χρειάζονται περισσότερο και σε αυξημένο στιγματισμό και μίσος προς τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Μύθος: ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται όπως η COVID-19

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η χρήση μάσκας και άλλων καλυμμάτων προσώπου έγινε συνήθης, επειδή ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων στον αέρα.

Ουσιαστικά, τα μικροσκοπικά σωματίδια του ιού προσκολλώνται σε μικρές σταγόνες νερού ή άλλου υλικού και ταξιδεύουν μέσω του αέρα από το ένα άτομο στο άλλο.

Αντίθετα, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται κυρίως μέσω εκτεταμένης άμεσης επαφής με άλλο μολυσμένο άτομο.

Το εξάνθημα, οι κηλίδες και τα σωματικά υγρά που είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ιδιαίτερα επιδέξια στη διάδοση της μόλυνσης.

Εάν αυτά τα υγρά ή άλλα σωματικά υλικά που έχουν μολυνθεί από τον ιό παραμείνουν σε επιφάνειες, οι επιφάνειες αυτές μπορούν επίσης να μεταδώσουν τη μόλυνση εάν ένα άτομο περάσει παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε επαφή με αυτές.

Μύθος: Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται στους ανθρώπους από τους πιθήκους

Παρά το γεγονός ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν μόλυνε τους ανθρώπους μέχρι το 1970, ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μια ομάδα πρωτευόντων το 1958, γεγονός που ώθησε τους επιστήμονες να ονομάσουν την ασθένεια “ευλογιά των πιθήκων “. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά μπορούν να είναι φορείς της ευλογιάς των πιθήκων δεν σημαίνει ότι η τρέχουσα επιδημία ή οποιαδήποτε ιστορική επιδημία προκλήθηκε άμεσα από τη μετάδοση από πρωτεύοντα σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από ένα “ευρύ φάσμα ειδών θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, των μυρμηγκοφάγων, των σκαντζόχοιρων, των σκύλων των λιβαδιών, των σκίουρων, των νυχτερίδων και των σκύλων”.

Το είδος του αρχικού φορέα της νόσου για την τρέχουσα επιδημία στις ΗΠΑ είναι άγνωστο. Υπήρξε τουλάχιστον μία περίπτωση μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων από τον άνθρωπο σε σκύλο, γι’ αυτό το CDC συνιστά στα μολυσμένα άτομα να αποφεύγουν την επαφή με τα κατοικίδιά τους.

Μύθος: Η ευλογιά των πιθήκων είναι ήπια ασθένεια

Επειδή οι ασθένειες με υψηλά ποσοστά θανάτου βρέθηκαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να φαίνεται χαμηλού κινδύνου συγκριτικά.

Στις 30 Αυγούστου 2022, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από ένα πιθανώς θετικό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο Τέξας. Ιστορικά, το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων ήταν συνήθως 3-6%.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μια ασθένεια είναι συνήθως λιγότερο θανατηφόρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούνται οι προφυλάξεις.

Τα συνήθη συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν εξάνθημα, πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες, ενώ τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 2-4 εβδομάδες.

Τα εξανθήματα, ή “πανώλη”, που προκαλούνται από τον ιό μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνα και να αφήνουν μόνιμες ουλές.

Μύθος: Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων είναι νέο και ανεξερεύνητο

Το εμβόλιο Jynneos είναι επί του παρόντος το μόνο εγκεκριμένο από τον FDA εμβόλιο για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων.

Απαιτεί δύο δόσεις, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, για την καλύτερη προστασία. Αναπτύχθηκε αρχικά για την προστασία από την ευλογιά, αλλά έχει επικαιροποιηθεί για την καλύτερη καταπολέμηση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ο ιός της ευλογιάς μοιράζονται περίπου το 85% του γενετικού τους υλικού.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς πριν αυτό πάψει να απαιτείται στις ΗΠΑ το 1972 μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένη ανοσία.

Το CDC δηλώνει ότι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς είναι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης από ευλογιά εντός 3-5 ετών μετά τον εμβολιασμό, οπότε μπορεί να υπάρχει παρόμοιο αποτέλεσμα για την ευλογιά των πιθήκων.

Μύθος: Το εμβόλιο κατά της μαϊμού είναι διαθέσιμο και ο καθένας μπορεί να το κάνει

Τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων έχουν χορηγηθεί στα κράτη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για διανομή.

Κάθε πολιτεία είναι υπεύθυνη για τις δικές της πρακτικές διάθεσης του εμβολίου και πολλές περιορίζουν ποιος μπορεί να λάβει το εμβόλιο λόγω ελλείψεων στην προμήθεια.

Ως αποτέλεσμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προσφέρει μια νέα στρατηγική εμβολιασμού που περιλαμβάνει τη χορήγηση μικρότερων δόσεων του εμβολίου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά να εμβολιαστούν όσοι “έχουν εκτεθεί σε πιθήκους και άτομα που μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν ευλογιά των πιθήκων “, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν αναγνωριστεί ως στενές επαφές κάποιου ατόμου με λοίμωξη από πιθήκους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι γνωρίζουν οι ειδικοί -και τι δεν γνωρίζουν, ακόμη, για την ασθένεια- συνοψίζονται εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το εμβόλιο αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων 2022

Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να παρακολουθείται με τα λύματα, σύμφωνα με μελέτη από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο περισσότερα χρήματα για την COVID και την Ευλογιά των Πιθήκων

Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ύποπτα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν σε 2.092 στη ΒΑ Συρία από τότε που ανακοινώθηκε η επιδημία αυτόν τον μήνα

Η εκτεταμένη καταστροφή των εθνικών υποδομών ύδρευσης μετά από μια δεκαετία και πλέον πολέμου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του Συριακού πληθυσμού εξαρτάται από μη ασφαλείς πηγές νερού.

Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν χιλιάδες τραυματισμούς ποδηλάτων που σχετίζονται με φάρμακα κάθε χρόνο

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η περαιτέρω επιτήρηση, η συλλογή δεδομένων και η μελέτη θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση πρόσθετων τρόπων πρόληψης τέτοιων τραυματισμών.

Αφοπλισμός της θανατηφόρας αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες

Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν μια φυσική διαδικασία, που ονομάζεται γήρανση των ουδετερόφιλων, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να ελέγχει τη διάρκεια ζωής των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Αναισθησιολόγοι: Kοινή ανακοίνωση 5 επιστημονικών εταιρειών για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Αναισθησιολόγοι: Η ειδικότητα είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και την ομαλή λειτουργία των χειρουργείων, των χώρων καταστολής, των ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, αλλά και την αντιμετώπιση Επειγουσών καταστάσεων.

Το Σουδάν αναφέρει 5 ακόμη μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη επιδημία

Το Σουδάν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να θέσει υπό έλεγχο μια πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια μεγάλη επιδημία.