Ρεπορτάζ Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για τη νόσο

Ευλογιά των Πιθήκων: Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για τη νόσο

Ο πραγματικός ιός που χρησιμοποιείται στα εμβόλια για την προστασία από τους ιούς της ευλογιάς των πιθήκων ονομάζεται ιός της εμβολίας. Αυτός ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την ευλογιά. Είναι απλώς ένας άλλος ιός του γένους των Orthopoxvirus που μπορεί να μετατραπεί σε εμβόλιο.

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο ειδικός σε θέματα εμβολίων Agam Rao, MD, ιατρικός λειτουργός στον Κλάδο Αντιπυρετικών Ιών και Λύσσας του CDC, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη δοσολογία τους. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων και πώς αναγνωρίστηκε ως δυνητικά προστατευτικό κατά της ευλογιάς των πιθήκων ; Η ευλογιά είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της βαριόλας, μέλος του γένους Orthopoxvirus. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανήκει στο ίδιο γένος.

Για ιούς του ίδιου γένους, αναμένουμε ότι ένα εμβόλιο κατά του ενός θα είναι αποτελεσματικό και κατά του άλλου. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμβόλια παγκοσμίως που χρησιμοποιούνται για την ευλογιά και άλλους παρόμοιους ιούς.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί για την πρόληψη της ευλογιάς: ACAM2000 και JYNNEOS.

Το JYNNEOS τυγχάνει να έχει άδεια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα διέφερε σε αποτελεσματικότητα για την ευλογιά των πιθήκων έναντι της ευλογιάς, επειδή οι δύο ιοί είναι συγγενείς.

Έχετε στοιχεία σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι το ACAM2000 και το JYNNEOS στην πρόληψη της ευλογιάς;

Το JYNNEOS είναι ένα νέο εμβόλιο και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εξάλειψης της ευλογιάς, επομένως δεν διαθέτουμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό θα ήταν στην πρόληψη της ευλογιάς.

Όσον αφορά το ACAM2000, ο πρόδρομός του, ένα φάρμακο που ονομάζεται Dryvax, χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εξάλειψης της ευλογιάς και τα δεδομένα έδειξαν ότι ήταν κατά 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς, εάν χορηγηθεί ως προφύλαξη μετά την έκθεση εντός 4 ημερών από την έκθεση.

Ακόμη και πέραν αυτού, εάν το φάρμακο χορηγούνταν έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση, τότε θα μείωνε τουλάχιστον τα συμπτώματα.

Δεν έχουμε δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, ιδιαίτερα σε αυτό το ξέσπασμα.

Υπήρξαν κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε ηλικιωμένα άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς;

Υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων που προσβλήθηκαν από ευλογιά των πιθήκων παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί ως παιδιά ή είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πιθανώς μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Γνωρίζουμε επίσης κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο JYNNEOS ή ACAM2000 στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας.

Δεν υπάρχει πραγματικά κανένα εμβόλιο που να είναι 100% αποτελεσματικό. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν αναπτύσσουν την κατάλληλη ανοσολογική απόκριση είτε επειδή είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

Ποια δεδομένα εξέτασε ο FDA για να εγκρίνει το JYNNEOS για την πρόληψη της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων;

Εκτός από την έγκριση του εμβολίου από τον FDA, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης, η οποία είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα εμβολίων που συγκεντρώνεται για να παρέχει καθοδήγηση στον διευθυντή του CDC για τις εθνικές συστάσεις εμβολίων, συνέστησε επίσης το εμβόλιο JYNNEOS για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό της ευλογιάς για άτομα με επαγγελματικό κίνδυνο.

Αυτό έγινε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και δεν σχετιζόταν με την τρέχουσα επιδημία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας μεταδόθηκε η ευλογιά των πιθήκων σε ζώα εκτός της Αφρικής;

Υπήρξε μια αναφορά στο The Lancet τον περασμένο μήνα για πιθανή εξάπλωση σε ένα σκύλο στη Γαλλία.

Αυτό είναι το πρώτο γνωστό κρούσμα σε σκύλο και είναι άγνωστο αν ο σκύλος θα μπορούσε να μεταδώσει περαιτέρω τη μόλυνση.

Διαθέτουμε οδηγίες στον ιστότοπο του CDC σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης στα κατοικίδια ζώα των ανθρώπων και της εξάπλωσης στα μέλη της οικογένειας των ανθρώπων.

Όσο λιγότεροι άνθρωποι και ζώα μολυνθούν, τόσο το καλύτερο – και τόσο λιγότερες πιθανότητες να αποτελέσει πρόβλημα.

Ποια είναι τα στοιχεία στη βιβλιογραφία για τη χρήση της στρατηγικής ενδοδερμικής δοσολογίας που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον FDA;

Υπάρχει μια δημοσίευση της Dr Sharon Frey στο περιοδικό Vaccine που περιγράφει την ανοσολογική απόκριση σε άτομα που έλαβαν το ενδοδερμικό εμβόλιο JYNNEOS σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν την υποδόρια δόση.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ασθενείς είχαν παρόμοια ανοσολογική απόκριση είτε η δόση χορηγήθηκε ενδοδερμικά είτε υποδόρια.

Επίσης, η επιστημονική κοινότητα έχει εμπειρία με άλλες ενδοδερμικές χορηγήσεις εμβολίων.

Δεν είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά διεθνώς υπάρχουν αρκετά διαφορετικά εμβόλια που χορηγούνται ενδοδερμικά. Υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ενδοδερμική χρήση που οδηγούν σε εξίσου ισχυρή ή ενδεχομένως και πιο ισχυρή απόκριση από ένα υποδόριο εμβόλιο.

Έτσι, τα δεδομένα υπάρχουν σίγουρα για τα ενδοδερμικά εμβόλια.

Η πρόκληση είναι ότι δεν είναι μια κοινή οδός εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε απαιτείται μια απότομη καμπύλη εκμάθησης.

Πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη ενός ειδικού εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, και εργάζεται κανείς πάνω σε αυτό;

Ο πραγματικός ιός που χρησιμοποιείται στα εμβόλια για την προστασία από τους ιούς της ευλογιάς των πιθήκων ονομάζεται ιός της εμβολίας.

Αυτός ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την ευλογιά.

Είναι απλώς ένας άλλος ιός του γένους των Orthopoxvirus που μπορεί να μετατραπεί σε εμβόλιο.

Το εμβόλιο του ιού vaccina virus θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό κατά οποιουδήποτε ιού της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των πιθήκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αγώνας κατά της ευλογιάς των πιθήκων απαιτεί από το Κογκρέσο να διδαχθεί από την COVID-19 και να ενεργήσει γρήγορα για τη χρηματοδότηση

Στις ΗΠΑ παρατηρείται μείωση των μολύνσεων από την ευλογιά των πιθήκων, ενώ ορισμένες κοινότητες δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς

Ευλογιά πιθήκων: Πέθανε ασθενής με τη νόσο στο Τέξας

Περισσότερα από 30 παιδιά στις ΗΠΑ φέρονται να έχουν βρεθεί θετικά στην ευλογιά των πιθήκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υποστήριξη του πεπτικού σας συστήματος - Τρεις τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου

"Νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου και οι πρωτεΐνες που παράγουν κυκλώνουν με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς που αφορούν τη συμπεριφορά του ύπνου και του φαγητού", δήλωσε η ίδια. "Αυτό μπορεί να επηρεάσει διαδικασίες όπως ο μεταβολισμός των λιπιδίων και ενδεχομένως, τουλάχιστον στα ποντίκια, την ικανότητα αντίδρασης στις λοιμώξεις".

Η κοινωνική ευαλωτότητα συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από πυροβόλα όπλα που σχετίζoνται με επιθέσεις μεταξύ των νέων

"Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η νομοθεσία μπορεί να μην επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος των θανάτων από πυροβόλα όπλα που σχετίζονται με επιθέσεις μεταξύ παιδιών και εφήβων", γράφουν οι συγγραφείς.

Η COVID επιστρέφει στην Κίνα, τα lockdown όχι

Κίνα Covid: Τα κρούσματα και πάλι αυξάνονται, αλλά αυτή τη φορά, το έθνος φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει την κανονική ζωή, καθώς η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Γιατί τα κρούσματα χολέρας έχουν πυροδοτήσει αναταραχή στη Μοζαμβίκη;

Χολέρα Μοζαμβίκη: Οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας στη βόρεια Μοζαμβίκη οδήγησαν σε βίαιες διαδηλώσεις και θανάτους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.

Θάνατοι 15 Παιδιών - Η υπόθεση ερευνάται, ενώ ενέχεται ο καρδιοχειρουργός που τα χειρούργησε

Δεκαπέντε παιδιά που μας κάνουν να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε. Όταν τον ρωτήσαμε τι δεν πήγε καλά, σε άλλους είπε ότι έφταιγαν τα μηχανήματα, σε άλλους ότι έφταιγε το προσωπικό της ΜΕΘ, σε άλλους τα φάρμακα και σε άλλους το ότι έφταιγε η καρδιά του παιδιού που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Αλλά και ακόμη το ανήκουστο, ότι τα πήγαμε να χειρουργηθούν πολύ αργά. Όλα φρικτά ψέματα. Τα λάθη και οι θάνατοι πρέπει να σταματήσουν.

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή

Εγκυμοσύνη χειμώνας: Τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να προσπαθούν να συλλάβουν, διαπιστώνοντας ότι τα ζευγάρια συλλαμβάνουν πιο γρήγορα στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα.