Ρεπορτάζ Υγείας

Έρευνα Κορωνοϊός: Εξίσου μεταδοτικά τα παιδιά με Covid

Έρευνα Κορωνοϊός: Εξίσου μεταδοτικά τα παιδιά με Covid

Έρευνα Κορωνοϊός: Ο οργανισμός των παιδιών με Covid-19 περιέχει παρόμοια ποσότητα (ιικό φορτίο) του κορωνοϊού με τους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Αυτό πιθανώς σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι τα παιδιά είναι εξίσου μεταδοτικά όσο οι μεγάλοι, όταν μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2. Από την άλλη όμως, τα παιδιά είναι πολύ πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικά και επιπλέον η φάση μεταδοτικότητας τους φαίνεται να διαρκεί λιγότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Έλεν Τσου του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό “JAMA Pediatrics”, ανέλυσαν στοιχεία για 555 άτομα διαγνωσμένα με κορωνοϊό, εκ των οποίων 123 ήταν κάτω των 18 ετών και οι υπόλοιποι ενήλικες.

Χωρίς συμπτώματα ήταν το 38% των παιδιών και το 7% των ενηλίκων. Επιπλέον, τα συμπτωματικά παιδιά είχαν κατά μέσο όρο δύο το πολύ συμπτώματα (συνήθως καταρροή, πυρετό ή βήχα), ενώ οι μεγάλοι τέσσερα ή περισσότερα (πιο συχνά πονοκέφαλο, βήχα, κόπωση και μυϊκούς πόνους).

Όμως, είτε είχαν συμπτώματα ή όχι, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες βρέθηκαν να έχουν στη μύτη και στο λαιμό τους παρόμοια επίπεδα του κορωνοϊού, όπως έδειξαν τα μοριακά τεστ PCR. Αυτό, κατά τους ερευνητές, υποδηλώνει ότι τα παιδιά είναι πιθανότατα εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

«Τα παιδιά με συμπτώματα έχουν τόσο πολύ κορονοϊό όσο οι ενήλικες με συμπτώματα, ενώ τα παιδιά χωρίς συμπτώματα έχουν τόσο ιό όσο οι ενήλικες χωρίς συμπτώματα», σύμφωνα με τη δρα Τσου. «Γενικότερα βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με συμπτώματα έχουν υψηλότερα επίπεδα του κορωνοϊού από ό,τι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα. Όμως, είτε κάποιος έχει συμπτώματα είτε όχι, το ιικό φορτίο είναι ίδιο για ένα παιδί και για ένα ενήλικα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια μεγάλου μέρους της πανδημίας οι ενήλικες θεωρούνταν ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από την Covid-19 (αυτό συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα) και επίσης ότι είναι πιο μεταδοτικοί σε σχέση με τα παιδιά. Αυτό το τελευταίο έχει αρχίζει να αλλάζει, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, πιθανώς μετά την εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορωνοϊού. Ενδεικτικά, από τις αρχές Μαΐου φέτος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο των νέων κρουσμάτων, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι πέρυσι.

Όμως, σύμφωνα με την Τσου, «τα παιδιά πιθανώς είναι μεταδοτικά για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους ενήλικες και έτσι, σε επίπεδο πληθυσμού, είναι λιγότερο πιθανό να περάσουν τον κορωνοϊό σε άλλους, σε σύγκριση με τους ενήλικες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα CDC προειδοποιούν για τους κινδύνους από τη μείωση των παιδικών εμβολιασμών ρουτίνας εν μέσω πανδημίας

Το CDC συνιστά τον εμβολιασμό όλων των παιδιών άνω των 12 ετών

Ποιες χώρες εξετάζουν τον εμβολιασμό παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 50% των ασθενών με HIV είναι τουλάχιστον 50 ετών και διατρέχει τον κίνδυνο αδυναμίας και συννοσηροτήτων

"Βρισκόμαστε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή όπου το να ζεις στα 70, 80 και ακόμη και 90 σου με HIV είναι πλέον εφικτό και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, κοινωνικά, σωματικά και ιατρικά, για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά όσο φτάνουν τα τελευταία τους χρόνια».

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες από την Ε.Πν.Ελ.

Αφρικανική σκόνη: Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια που μπορούν να συνδυαστούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, σχηματίζοντας ένα επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό μείγμα για το ανθρώπινο σώμα, ειδικά το αναπνευστικό σύστημα.

Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων

Εκτός από το είδος των υδατανθράκων λάβετε υπόψη σας και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που επιλέγετε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, σε κλίμακα από 0 έως 100. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (πάνω από 70) πέπτονται εύκολα και προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Επιχείλιος έρπης: Πόσο μεταδοτικός είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πάρτε ένα παυσίπονο για την αντιμετώπιση του πόνου. Tοποθετήστε πάγο πάνω στις φυσαλίδες για τη μείωση του πόνου. Xρησιμοποιήστε ειδικές αλοιφές. Eνημερωθείτε από τον γιατρό σας για την αντιμετώπισή του