Ρεπορτάζ Υγείας

Επιτροπή εμβολιασμών AstraZeneca: Αποφασίζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Επιτροπή εμβολιασμών AstraZeneca: Αποφασίζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Υπό το φως του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να αναφέρεται ως πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου της ΑstraZeneca, αποφασίζουν οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας έναντι του εμβολίου.

Επιτροπή εμβολιασμών AstraZeneca: Συνεδριάζει σήμερα το πρωί εκ νέου η εθνική επιτροπή εμβολιασμών προκειμένου να αποφασίσει αν θα υπάρξουν αλλαγές στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών με τη μορφή θρόμβων αίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι απόψεις διίστανται, καθώς μέλη της επιτροπής εισηγούνται τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο μετά και το πόρισμα του ΕΜΑ, ενώ άλλοι προτείνουν να χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών. Οι ειδικοί εξετάζουν ενδελεχώς τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όσον αφορά τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλεια του εγκεκριμένου εμβολίου και αναμένεται εντός της ημέρας η τελική απόφασή τους.

«Βροχή» οι ακυρώσεις των ραντεβού

Το ενδεχόμενο παρενεργειών οδηγεί ολοένα και περισσότερους υποψήφιους να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε ακυρώσεις των ραντεβού τους, καθώς μπαίνουν στην πλατφόρμα για αλλάξουν εμβολιαστικό κέντρο, κλείνοντας εκ νέου ραντεβού για τα άλλα δύο εμβόλια που χορηγούνται αυτή τη στιγμή. Παρότι, η δυνατότητα αλλαγής του εμβολίου δεν υπήρχε στην αρχή, όταν ο καθένας εμβολιαζόταν με το εμβόλιο που προοριζόταν για την ηλικία του, αυτό έχει πλέον αλλάξει. Έτσι, όσοι είναι στις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται τώρα μπορούν βλέποντας το επόμενο ραντεβού να καταλαβαίνουν εάν είναι AstraZeneca (περίπου τρεις μήνες), Pfizer (τρεις εβδομάδες) και Moderna (ένας μήνας) αφού η πλατφόρμα άνοιξε για όλους και να επιλέγουν αναλόγως.  Αξιοσημείωτο είναι, ότι κατά μέσο όρο 1 στους 2 Έλληνες δηλώνει απροθυμία να εμβολιαστεί και το κλίμα επιδεινώνεται λόγω των εξελίξεων αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και την σύνδεση του με θρομβώσεις, έστω κι αν είναι πολύ σπάνιες ενώ ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από τον κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος.

To πόρισμα του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Πιθανή αλλά πολύ σπάνια παρενέργεια θεωρεί ο ΕΜΑ τις θρομβώσεις ως αποτέλεσμα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του Οργανισμού

Τα βασικά στοιχεία του πορίσματος :

Ο EMA κατέληξε ότι οι ασυνήθεις αυτές θρομβώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.

Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων μπορούν να επισυμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκες, σε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ανέφερε επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να συμπεράνει ότι η ηλικία ή το φύλο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες στο εμβόλιο.

Εκστρατεία για αύξηση εμβολιασμών

Κάλεσμα στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έως σήμερα επιλέγουν να μην εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε συνάντησή του με επτά εμβολιασμένους πολίτες, 64 έως 93 ετών, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι τεράστιο. «Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορονοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο, μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

Ανοιχτό παράθυρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας ότι το Σεπτέμβριο θα επανεξετάσει το θέμα, διότι στην παρούσα φάση δεν θέλει να δημιουργήσει εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 50%, με τους νοσηλευτές να εμφανίζουν περισσότεροι απροθυμία έναντι των γιατρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Υποστήριξη του εμβολίου της AstraZeneca από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά του εμβολίου covid της AstraZeneca

Self test και εμβολιασμοί για επιστροφή στην κανονικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μόλυνση από έρπητα πιθανώς συνδέεται με το εμβόλιο covid-19, λέει η μελέτη

Ο Furer είπε ότι είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα και μία επίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάζονται κατά του έρπητα ζωστήρα πριν πάρουν το εμβόλιο COVID-19.

Παραλήπτρια εμβολίου Johnson & Johnson covid-19 στη Νεβάδα υποβάλλεται σε 3 εγχειρήσεις εγκεφάλου μετά από τον εμβολιασμό

" Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν μια συνιστώμενη παύση για το εμβόλιο J&J COVID-19 μετά από έξι περιπτώσεις σπάνιου, σοβαρού θρόμβου αίματος σε φόντο πάνω από 6,8 εκατομμύρια παραλήπτες.

Πλήρης η ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Ο ΕΟΜ φιλοδοξεί η δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων και οι μεταμοσχεύσεις να εισέλθουν σε μια νέα εποχή και εργάζεται συστηματικά πάνω σε αυτό. Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΜ δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις μεταμοσχεύσεις σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σειρά παρεμβάσεων τόσο μακροπρόθεσμης όσο και μεσοβραχυπρόθεσμης προοπτικής.

Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής με αύξηση +171% και +360% στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης

Λύματα: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.