Ρεπορτάζ Υγείας

Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία

Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία

της Νικολέτας Ντάμπου

Επιτακτική είναι η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία διότι οι εξωσυμβατικές προμήθειες πληρώνονται από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να  επιβαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των νοσοκομείων και καθ’ υπέρβαση του ορίου πιστώσεων εφοδιασμού του τρέχοντος έτους.

Στο νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στην Βουλή , με το άρθρο 78 του σχεδίου νόμου “Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα”, νομιμοποιούνται και οι αγορές Ιουνίου και Ιουλίου 2019 και μπορούν να πληρωθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Η διάταξη του άρθρου αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται η πιθανότητα δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν επιπλέον ποσά στα νοσοκομεία από αυτά που έχουν ψηφισθεί στο προϋπολογισμό του 2019;  

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα ληξιπρόθεσμα είναι ήδη 531 εκατ. ευρώ και με αυτή την ρύθμιση θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν . Μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δημοπρατήσουν τις προμήθειες τους και καταφεύγουν στις απ΄ ευθείας αναθέσεις, μέσα από έρευνες της αγοράς και στις συνεχείς νομιμοποιήσεις .

Να θυμίσουμε, ότι η πρώτη (θεωρητικά) νομιμοποίηση των αγορών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έγινε το 2001, σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 2955, “Προμήθειες νοσοκομείων και λοιπών μονάδων Υγείας των Πε.Σ.Υ και άλλες διατάξεις”,  όταν θεωρήθηκαν νόμιμες όλες οι συμβάσεις μεταξύ ΕΣΥ και προμηθευτών, που προέρχονταν από διαγωνισμούς στους οποίους δεν καθορίζονταν οι ποσότητες των υλικών, καθώς και οι παρατάσεις ληγμένων συμβάσεων για αρκετές κατηγορίες υλικών. Το 2012 με τον νόμο 4093/2012, «οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού και χημικών αντιδραστηρίων που πραγματοποιήθηκαν έως και 31-12-2011 δύνανται να εξοφληθούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 21, 82 και 83 του ν.2362/1995, του ν.2286/1995,του πδ. 60/2007, του πδ. 118/2007 και του πδ 113/2010»

Το νομοσχέδιο εισάγεται από σήμερα στην Βουλή με την διαδικασία του επείγοντος, και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός Κρούσματα 27/06: 7.682 νέα κρούσματα - 12 νεκροί - 97 διασωληνωμένοι

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι εργαζόμενοι επιβιώνουν από την έντονη ζέστη του Κόλπου το καλοκαίρι

Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Nature Climate Change διαπίστωσε ότι «μέσα σε αυτόν τον αιώνα, τμήματα της… περιοχής του Κόλπου θα μπορούσαν να πληγούν από πρωτοφανή γεγονότα θανατηφόρου καύσωνα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

Κορωνοϊός Κρούσματα 26/06: 9.294 νέα κρούσματα -13 νεκροί - 93 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 26/06: 9.294 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 93, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 13νέοι θάνατοι.

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.