Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία

Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία

της Νικολέτας Ντάμπου

Επιτακτική είναι η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία διότι οι εξωσυμβατικές προμήθειες πληρώνονται από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να  επιβαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των νοσοκομείων και καθ’ υπέρβαση του ορίου πιστώσεων εφοδιασμού του τρέχοντος έτους.

Στο νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στην Βουλή , με το άρθρο 78 του σχεδίου νόμου “Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα”, νομιμοποιούνται και οι αγορές Ιουνίου και Ιουλίου 2019 και μπορούν να πληρωθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Η διάταξη του άρθρου αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται η πιθανότητα δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν επιπλέον ποσά στα νοσοκομεία από αυτά που έχουν ψηφισθεί στο προϋπολογισμό του 2019;  

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα ληξιπρόθεσμα είναι ήδη 531 εκατ. ευρώ και με αυτή την ρύθμιση θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν . Μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δημοπρατήσουν τις προμήθειες τους και καταφεύγουν στις απ΄ ευθείας αναθέσεις, μέσα από έρευνες της αγοράς και στις συνεχείς νομιμοποιήσεις .

Να θυμίσουμε, ότι η πρώτη (θεωρητικά) νομιμοποίηση των αγορών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έγινε το 2001, σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 2955, “Προμήθειες νοσοκομείων και λοιπών μονάδων Υγείας των Πε.Σ.Υ και άλλες διατάξεις”,  όταν θεωρήθηκαν νόμιμες όλες οι συμβάσεις μεταξύ ΕΣΥ και προμηθευτών, που προέρχονταν από διαγωνισμούς στους οποίους δεν καθορίζονταν οι ποσότητες των υλικών, καθώς και οι παρατάσεις ληγμένων συμβάσεων για αρκετές κατηγορίες υλικών. Το 2012 με τον νόμο 4093/2012, «οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού και χημικών αντιδραστηρίων που πραγματοποιήθηκαν έως και 31-12-2011 δύνανται να εξοφληθούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 21, 82 και 83 του ν.2362/1995, του ν.2286/1995,του πδ. 60/2007, του πδ. 118/2007 και του πδ 113/2010»

Το νομοσχέδιο εισάγεται από σήμερα στην Βουλή με την διαδικασία του επείγοντος, και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΔΥ: 26 θάνατοι από Covid & 17 διασωληνωμένοι - Καλπάζει η παραλλαγή FLiRT

Φωτιά τώρα σε Τρίλοφο, Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Συνεδριάζει το απόγευμα ο ΠΙΣ για την επίταξη ιδιωτών γιατρών

ΠΙΣ επίταξη: "Πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη αλλά την κοινωνική ευθύνη.", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Κλειστή η Ακρόπολη σήμερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα

Ακρόπολη επισκέψεις: Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης θα παραμείνει κλειστός σήμερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα λόγω του καύσωνα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Close Icon