Ρεπορτάζ Υγείας

Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία

Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία

της Νικολέτας Ντάμπου

Επιτακτική είναι η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία διότι οι εξωσυμβατικές προμήθειες πληρώνονται από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να  επιβαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των νοσοκομείων και καθ’ υπέρβαση του ορίου πιστώσεων εφοδιασμού του τρέχοντος έτους.

Στο νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στην Βουλή , με το άρθρο 78 του σχεδίου νόμου “Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα”, νομιμοποιούνται και οι αγορές Ιουνίου και Ιουλίου 2019 και μπορούν να πληρωθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Η διάταξη του άρθρου αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται η πιθανότητα δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν επιπλέον ποσά στα νοσοκομεία από αυτά που έχουν ψηφισθεί στο προϋπολογισμό του 2019;  

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα ληξιπρόθεσμα είναι ήδη 531 εκατ. ευρώ και με αυτή την ρύθμιση θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν . Μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δημοπρατήσουν τις προμήθειες τους και καταφεύγουν στις απ΄ ευθείας αναθέσεις, μέσα από έρευνες της αγοράς και στις συνεχείς νομιμοποιήσεις .

Να θυμίσουμε, ότι η πρώτη (θεωρητικά) νομιμοποίηση των αγορών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έγινε το 2001, σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 2955, “Προμήθειες νοσοκομείων και λοιπών μονάδων Υγείας των Πε.Σ.Υ και άλλες διατάξεις”,  όταν θεωρήθηκαν νόμιμες όλες οι συμβάσεις μεταξύ ΕΣΥ και προμηθευτών, που προέρχονταν από διαγωνισμούς στους οποίους δεν καθορίζονταν οι ποσότητες των υλικών, καθώς και οι παρατάσεις ληγμένων συμβάσεων για αρκετές κατηγορίες υλικών. Το 2012 με τον νόμο 4093/2012, «οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού και χημικών αντιδραστηρίων που πραγματοποιήθηκαν έως και 31-12-2011 δύνανται να εξοφληθούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 21, 82 και 83 του ν.2362/1995, του ν.2286/1995,του πδ. 60/2007, του πδ. 118/2007 και του πδ 113/2010»

Το νομοσχέδιο εισάγεται από σήμερα στην Βουλή με την διαδικασία του επείγοντος, και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

NHS: Η κυβέρνηση καθυστερεί τα σχέδια διπλασιασμού των φοιτητών ιατρικής στην Αγγλία

Γιατί οι απαγορεύσεις στα smartphone και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι τραυματισμοί νεαρών εργαζομένων αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση των πωλήσεων μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Η ομάδα της Sabia πιστεύει ότι η χαλάρωση των νόμων σχετικά με την ψυχαγωγική μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους, συγκεκριμένα. Αυτό είναι «σύμφωνο με την υπόθεση ότι η ψυχαγωγική μαριχουάνα εμποδίζει τη γνωστική λειτουργία και τη φροντίδα τους» είπαν οι ερευνητές.

Μηνιγγίτιδα: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση η φοιτήτρια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Μηνιγγίτιδα: Η φοιτήτρια κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Τμήματος Μαθηματικών όπου και φοιτά και μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού από το βράδι της Κυριακής 25/02

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρώιμη έκθεση στον αέρα σε μόλυβδο σχετίζεται με χαμηλότερο IQ και αυτοέλεγχο

Μελλοντικές μελέτες μπορούν να εξετάσουν εάν άλλοι παράγοντες στο περιβάλλον ενός παιδιού τροποποιούν τη ρύπανση από μόλυβδο και γιατί τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα.

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.

Ο ΠΙΣ για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα Δημόσια Νοσοκομεία

Ο ΠΙΣ θεωρεί θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο.