Ρεπορτάζ Υγείας

Εγκυμοσύνη: Σημασία της καθοδήγησης τρόπου ζωής για γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυοι

Εγκυμοσύνη: Σημασία της καθοδήγησης τρόπου ζωής για γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυοι

Η Kate Pryce συμμετείχε στο OptimalMe, και τώρα είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της. «Ήμουν πολύ συγκλονισμένη όταν άρχισα να αναζητώ πληροφορίες για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, αλλά το OptimalMe έδωσε πληροφορίες σε σύντομη και κατανοητή μορφή και επειδή προέρχονταν από επαγγελματίες υγείας, ένιωσα καθησυχασμένη ότι ήταν η σωστή συμβουλή». είπε η Πράις.

Εγκυμοσύνη: Η εξατομικευμένη υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση της δέσμευσης και των κινήτρων των γυναικών σε προγράμματα τρόπου ζωής και βελτιώνει τα αποτελέσματα για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να συλλάβουν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Monash. Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Υγείας του Monash (MCHRI) διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη αναζητούν αξιόπιστες, τεκμηριωμένες πληροφορίες για τη βελτίωση της υγείας, οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία πριν από την εγκυμοσύνη και να μειώσουν τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, ανέλυσε το πρόγραμμα υγιεινού τρόπου ζωής OptimalMe. Αυτό το διαδικτυακό πρόγραμμα που βασίζεται σε τηλέφωνο και βίντεο στοχεύει να ενδυναμώσει και να βοηθήσει τις γυναίκες να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους, να υποστηρίξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τακτική άσκηση και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος σε όλη την περίοδο πριν από τη σύλληψη και στην εγκυμοσύνη. Παρέχει, επίσης, πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις οδηγίες φροντίδας πριν από τη σύλληψη. Οι συνεδρίες καθοδήγησης χρησιμοποιούν μια εξατομικευμένη ψηφιακή λίστα ελέγχου υγείας προσύλληψης και καθορίζουν αυτοκατευθυνόμενους βιώσιμους στόχους ζωής. Οι συμμετέχουσες ορίζουν στόχους υγιεινού τρόπου ζωής, αναπτύσσουν σχέδια δράσης και λαμβάνουν ανατροφοδότηση και θετική ενίσχυση από τους προπονητές. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η δέσμευση και η χρήση του προγράμματος των γυναικών ήταν σημαντικά υψηλότερες όταν είχαν πρόσβαση σε εξατομικευμένη υποστήριξη καθοδήγησης, σε συνδυασμό με ελκυστικό, διαδραστικό και σχετικό ψηφιακό περιεχόμενο. Η χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας και τα εργαλεία αλλαγής συμπεριφοράς μειώθηκαν όταν τελείωσε η καθοδήγηση. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Cheryce Harrison ηγήθηκε του προγράμματος με την καθηγήτρια Helena Teede και μια αφοσιωμένη ομάδα. «Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να συλλάβουν αφιερώνουν πολύ χρόνο ερευνώντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο και συναντούν πολλές παραπληροφορίες», είπε ο καθηγητής Teede. «Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες εκτιμούν τις αξιόπιστες ακριβείς πληροφορίες και ότι το να τους δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούν με έναν επαγγελματία υγείας είναι κρίσιμο – τις κρατά καλά ενημερωμένες και παρακινημένες». Το OptimalMe ήταν διαθέσιμο δωρεάν σε περισσότερα από 300 μέλη της Medibank. Το ενενήντα τοις εκατό των συμμετεχουσών είπε ότι θα το συνιστούσαν σε οικογένεια ή φίλους που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη. Το πρόγραμμα ενημερώνεται τώρα και μια νέα έκδοση που θα επικεντρώνεται στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό, και θα κυκλοφορήσει φέτος για γυναίκες που παρακολουθούν το Monash Health. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γίνει προσιτό στις γυναίκες σε όλη την Αυστραλία και να επεκταθεί το πρόγραμμα ώστε να συμπεριλάβει τη διασύλληψη, τον χρόνο μεταξύ των κυήσεων.

Η Kate Pryce συμμετείχε στο OptimalMe, και τώρα είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της. «Ήμουν πολύ συγκλονισμένη όταν άρχισα να αναζητώ πληροφορίες για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, αλλά το OptimalMe έδωσε πληροφορίες σε σύντομη και κατανοητή μορφή και επειδή προέρχονταν από επαγγελματίες υγείας, ένιωσα καθησυχασμένη ότι ήταν η σωστή συμβουλή». είπε η Πράις. “Το καλύτερο μέρος του προγράμματος ήταν η προπόνηση πρόσωπο με πρόσωπο. Μου άρεσαν οι συνεδρίες, η ευκαιρία να κάνω όλες τις ερωτήσεις μου, ακόμη και τις μικρές, και με ώθησε να κάνω ερωτήσεις στον γιατρό μου στην πίστα.” Μια άλλη πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση του προγράμματος έδειξε ότι το OptimalMe ενθάρρυνε αποτελεσματικά τις γυναίκες να κάνουν θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως η κατανάλωση αλκοόλ. Η Δρ Bonnie Brammall τόνισε τη σημασία της εξατομικευμένης καθοδήγησης ως ακρογωνιαίο λίθο των προγραμμάτων του τρόπου ζωής. «Τα αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο της εξατομικευμένης καθοδήγησης που παρέχεται είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω βίντεο, γεγονός που δείχνει τη δυνατότητα για επεκτάσιμα και οικονομικά αποδοτικά προγράμματα προαγωγής υγείας εξ αποστάσεως», είπε ο Δρ. Brammall. “Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την πρόσβαση, αλλά υπογραμμίζει, επίσης, την εμβέλεια των ψηφιακών παρεμβάσεων για την αποτελεσματική υποστήριξη των γυναικών στο αναπαραγωγικό τους ταξίδι. Αυτά τα ευρήματα ισχύουν για προγράμματα που στοχεύουν να προσεγγίσουν και να επηρεάσουν άλλους πληθυσμούς και τομείς υγείας.” Η καθηγήτρια Helena Teede πρόσθεσε, “Αξιοποιώντας τις γνώσεις από αυτή τη μελέτη, αναπτύσσουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα με επίκεντρο τον χρήστη, που υποστηρίζεται από καθοδήγηση, για να συνεργάζεται με γυναίκες σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της εγκυμοσύνης. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του προγράμματός μας επικεντρώνεται επί του παρόντος στην εξυπηρέτηση των γυναικών στο Monash Health.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές προπόνησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πρωινή ναυτία: Δυσφορία που εκτείνεται 24/7 και όχι μόνο το πρωί

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα;

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το υγιές βάρος σε αναπαραγωγική ηλικία μειώνει τους κινδύνους επιπλοκών της κύησης

Τι πρέπει να ξέρετε αν πρόκειται να κάνετε παιδί το 2024;

Πώς να μείνετε έγκυος με απλά και εύκολα βήματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις. 

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών.