Ρεπορτάζ Υγείας

Εγασία Υγεία: Οι γυναίκες που εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες είναι πιθανό να είναι εύθραυστες, διαπιστώνει μελέτη

Εγασία Υγεία: Οι γυναίκες που εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες είναι πιθανό να είναι εύθραυστες, διαπιστώνει μελέτη

Παρόλα αυτά, υποδεικνύει διαφορές με βάση το φύλο που θα ήταν σημαντικό να ληφθούν υπόψη καθώς περισσότερες γυναίκες εργάζονται εκτός του προγράμματος από τις 9 έως τις 5, λέει η Khan, η οποία προσθέτει ότι η διατήρηση της άσκησης και της διατροφής μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις.

Εγασία Υγεία: Μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ διαπίστωσε σχέση μεταξύ της εργασίας σε βάρδιες και της ευθραυστότητας μεταξύ των εργαζομένων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας στον Καναδά, ιδίως για τις γυναίκες που εργάζονται σε εκ περιτροπής βάρδιες. “Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία που σχετίζονται με την εκ περιτροπής εργασία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου”, αναφέρει η διδακτορική φοιτήτρια της Σχολής Υγείας του York Durdana Khan, ασκούμενη στο Κέντρο Γήρανσης και Έρευνας και Εκπαίδευσης του York. “Η μελέτη μας είναι η πρώτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ της εργασίας σε βάρδιες και της ευπάθειας για ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας”.

Για τη μελέτη, η οποία θα δημοσιευθεί στην έκδοση του Μαΐου του περιοδικού Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής, η Khan, μαζί με τους καθηγητές του York Heather Edgell, Hala Tamim και Michael Rotondi, καθώς και τον ανοσολόγο και επιδημιολόγο Chris Verschoor του Health Sciences North Research Institute, εξέτασαν 48.000 συμμετέχοντες σε ολόκληρο τον Καναδά από την καναδική διαχρονική μελέτη γήρανσης και παρακολούθησαν την πορεία τους σε τρία χρόνια για να μετρήσουν την ευθραυστότητα. Η ευθραυστότητα ορίζεται ως η πιθανότητα κάποιου ατόμου προς τη νόσο και τον θάνατο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν δείκτη που εξετάζει 52 παράγοντες που πιθανόν να μειώνουν τη διάρκεια ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της οστεοαρθρίτιδας, του ιστορικού καρδιακών προσβολών και των προβλημάτων κινητικότητας. Ήπια εύθραυστοι θεωρούνται όσοι έχουν τουλάχιστον πέντε παράγοντες. Οι άνθρωποι που έχουν τουλάχιστον 11 παράγοντες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κατηγορία των “πολύ εύθραυστων”. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε ενήλικους Καναδούς εμπλέκεται σε εργασία με βάρδιες, η οποία ορίζεται ως εργασία που δεν εμπίπτει στο ωράριο από τις 9 έως τις 5. Τα άτομα που είχαν ιστορικό εργασίας σε βάρδιες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι εύθραυστα σε σύγκριση με τα άτομα που εργάζονταν μόνο κατά τις ώρες της ημέρας. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις βρέθηκαν να είναι ελαφρώς εύθραυστοι και το επτά τοις εκατό ήταν πολύ εύθραυστοι. Οι γυναίκες των οποίων η μακροβιότερη εργασία συνίστατο σε εκ περιτροπής εργασία με βάρδιες ήταν ιδιαίτερα πιθανό να θεωρηθούν εύθραυστες, με περισσότερο από 31% να εμπίπτουν στην κατηγορία της ήπιας ευπάθειας και σχεδόν 11% να κατατάσσονται στην κατηγορία της πολύ ευπάθειας.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί μετριάζονται από την έκθεση στο ηλιακό φως. Όταν το ηλιακό φως χτυπά τα μάτια, στέλνονται σήματα στην επίφυση στον εγκέφαλο – ενεργοποιώντας ορισμένες ορμόνες και αντιδράσεις που ρυθμίζουν την εγρήγορση, τη διάθεση και την όρεξη, ενώ η έλλειψη φωτός ενεργοποιεί άλλες αντιδράσεις. Στους εργαζόμενους σε βάρδιες, η διαδικασία αυτή είναι απορρυθμισμένη και οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η διαταραχή μπορεί να συμβάλει σε πλήθος προβλημάτων υγείας. “Αν και τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά, υποδηλώνουν ότι η διαταραχή του κιρκάδιου κύκλου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευπάθεια και αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης”, λέει η Khan. Αυτή η τελευταία μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα των Khan και Edgell, η οποία υποδηλώνει ότι η εργασία σε βάρδιες μπορεί να συνδέεται με την καθυστερημένη εμμηνόπαυση. “Ο κιρκάδιος ρυθμός επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου σας να ελέγχει τις ορμόνες σας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την εμμηνόπαυση”, εξηγεί ο Edgell. “Έτσι, υπάρχουν πολλές φυσιολογικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν εξαιτίας της εργασίας σε βάρδιες”. Ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι εύθραυστες, οι έρευνες για την υγεία συνολικά δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στο να υποκύψουν σε ασθένειες από ό,τι οι άνδρες, οπότε η μελέτη αυτή δεν υποδηλώνει απαραίτητα υψηλότερη θνησιμότητα. Παρόλα αυτά, υποδεικνύει διαφορές με βάση το φύλο που θα ήταν σημαντικό να ληφθούν υπόψη καθώς περισσότερες γυναίκες εργάζονται εκτός του προγράμματος από τις 9 έως τις 5, λέει η Khan, η οποία προσθέτει ότι η διατήρηση της άσκησης και της διατροφής μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις. “Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε την εκ περιτροπής εργασία, αλλά μπορούμε να αντιστρέψουμε σε κάποιο βαθμό την ευθραυστότητα”, καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί ο ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο;

Πώς η νυχτερινή βάρδια επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή και τη σεξουαλική υγεία σας

Κιρκάδιος ρυθμός: Διαταραχές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φάρμακο με βάση αντίσωμα προκαλεί σπάνια φλεγμονώδη οφθαλμικά προβλήματα σε ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Οι Karle και Kearns, μαζί με τους συναδέλφους τους, προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για πιο οριστικές απαντήσεις. Και οι δύο ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι άγνωστοι παράγοντες, καθώς τα πειράματά τους περιορίστηκαν από την έλλειψη ενδοφθάλμιων κλινικών δειγμάτων και την έλλειψη γενετικών παραγόντων κινδύνου.

Αποκλειστικό : Μετατίθεται για 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμήθειων της ΕΚΑΠΥ

Μετατίθεται για την 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έφτιαξε η  Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας ( Ε.Κ.Α.Π.Υ. ) ώστε   να πραγματοποιούνται κεντρικά οι προμήθειες φαρμάκων αλλά και ιατροτεχνολογικων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr.

Μελέτη αποκαλύπτει πώς μπορεί να μειωθεί η ευθραυστότητα στους κατοίκους γηροκομείων

"Στη μελέτη μας, μια αλλαγή 6% στην ευθραυστότητα ενός κατοίκου κρίθηκε σημαντική", δήλωσε ο Δρ Τόμσον. "Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε πως η σταθερότητα και η βελτίωση της κατάστασης ευθραυστότητας ήταν δυνατή ακόμη και μεταξύ των πιο εύθραυστων κατοίκων. Το 32% παρέμεινε σταθερό σε διάστημα 12 μηνών, ενώ το 14% βελτιώθηκε.

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.