Ρεπορτάζ Υγείας

Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ: Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών σε άτομα με αλκοολισμό

Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ: Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών σε άτομα με αλκοολισμό

Η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων της βιταμίνης Α στο ήπαρ, το κύριο όργανο που διασπά το αλκοόλ και αποθηκεύει τη βιταμίνη Α. Αυτό συμβαίνει καθώς και οι δύο ουσίες χρησιμοποιούν παρόμοιες οδούς στο σώμα για να τις μεταβολίσουν.

Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ: Το σώμα χρειάζεται καλή διατροφή για να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να διατηρήσει τις σωματικές διαδικασίες. Ωστόσο, τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να τρώνε λιγότερο φαγητό και συνήθως έχουν ελλείψεις σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, πρωτεΐνες και ορισμένες βιταμίνες.

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Η βιταμίνη Β1 είναι συμπαράγοντας για τα ένζυμα που μεταβολίζουν τη γλυκόζη.

Οι ελλείψεις σε βιταμίνη Β1 μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη αξιόπιστης πηγής ή κυτταρικό θάνατο.

Η ανεπάρκεια Β1 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε WE, μια σοβαρή νευρολογική ανησυχία που μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα ψυχικής υγείας, εάν ένα άτομο δεν αναζητήσει ιατρική βοήθεια αμέσως.

Η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις λόγω της χαμηλής διατροφικής πρόσληψης και της μειωμένης απορρόφησης της Β1 στο πεπτικό σύστημα.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ελλείψεις σε:

• βιταμίνη Β2, ή ριβοφλαβίνη

• βιταμίνη Β3, ή νιασίνη

• βιταμίνη Β9, ή φυλλικό οξύ

Βιταμίνη Α (ρετινόλη)

Η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων της βιταμίνης Α στο ήπαρ, το κύριο όργανο που διασπά το αλκοόλ και αποθηκεύει τη βιταμίνη Α.

Αυτό συμβαίνει καθώς και οι δύο ουσίες χρησιμοποιούν παρόμοιες οδούς στο σώμα για να τις μεταβολίσουν.

Μια συνέπεια της διαταραχής χρήσης αλκοόλ είναι η νυχτερινή τύφλωση, την οποία οι ειδικοί συνδέουν με την ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Βιταμίνη C

Ένα άτομο με διαταραχή χρήσης αλκοόλ μπορεί να αναπτύξει ανεπάρκεια βιταμίνης C με διάφορους τρόπους: • ανεπαρκής πρόσληψη λόγω παραμέλησης ή φτώχειας • ανεπαρκής απορρόφηση στα έντερα • αυξημένα επίπεδα απέκκρισης βιταμίνης C μέσω των ούρων

Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης C ή σκορβούτο μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με επούλωση πληγών, πρησμένα και αιμορραγικά ούλα, απώλεια δοντιών και ίκτερο.

Επιδράσεις στην πέψη

Εκτός από τα διατροφικά ζητήματα, το αλκοόλ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αφομοιώνει, αποθηκεύει και χρησιμοποιεί θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την έκκριση πεπτικών ενζύμων στο πάγκρεας και να βλάψει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα του στομάχου ή του εντέρου.

Το αλκοόλ επίσης διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου.

Επομένως, η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση θρεπτικών ουσιών και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί αυτή την περιορισμένη προσφορά θρεπτικών συστατικών.

Ως αποτέλεσμα, πολλά άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να υποσιτιστούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύγχρονες θεραπείες και ρομποτική τεχνολογία για το πάγκρεας

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία

Καταστροφικό το φαινόμενο της αύξησης του αλκοολισμού εν μέσω πανδημίας

Αλκοολισμός και συνέπειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 50% των ασθενών με HIV είναι τουλάχιστον 50 ετών και διατρέχει τον κίνδυνο αδυναμίας και συννοσηροτήτων

"Βρισκόμαστε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή όπου το να ζεις στα 70, 80 και ακόμη και 90 σου με HIV είναι πλέον εφικτό και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, κοινωνικά, σωματικά και ιατρικά, για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά όσο φτάνουν τα τελευταία τους χρόνια».

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες από την Ε.Πν.Ελ.

Αφρικανική σκόνη: Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια που μπορούν να συνδυαστούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, σχηματίζοντας ένα επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό μείγμα για το ανθρώπινο σώμα, ειδικά το αναπνευστικό σύστημα.

Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων

Εκτός από το είδος των υδατανθράκων λάβετε υπόψη σας και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που επιλέγετε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, σε κλίμακα από 0 έως 100. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (πάνω από 70) πέπτονται εύκολα και προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.