Ρεπορτάζ Υγείας

Δεν είναι όλοι ίσοι: Αντιμετώπιση των κοινωνιολογικών πτυχών της επιβίωσης από τον καρκίνο

Δεν είναι όλοι ίσοι: Αντιμετώπιση των κοινωνιολογικών πτυχών της επιβίωσης από τον καρκίνο

Όσον αφορά το θέμα της ανισότητας, έχουν χορηγηθεί νέες επιχορηγήσεις για να βοηθήσουν τις κοινοτικές οργανώσεις να ξεπεράσουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την Ουάσιγκτον.

Δεν είναι όλοι ίσοι: Τα εμβόλια HPV μειώνουν «ουσιαστικά» τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: μελέτη Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος προκαλείται από τον HPV — μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη — μπορεί να προληφθεί με αξιόπιστα και ασφαλή εμβόλια – Ενώ η επιβίωση του καρκίνου συνδέεται εν μέρει με το πώς ανταποκρίνεται το σώμα ενός ατόμου στη θεραπεία, καθώς και με τη συνολική ποιότητα της περίθαλψης και της ιατρικής επάρκειας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν. Πολλοί από αυτούς σχετίζονται με την τάξη, το φύλο και την εθνικότητα.

Η έρευνα έχει αποδείξει πώς οι ασθενείς με μεγαλύτερη στέρηση και ιδιαίτερα οι νέοι με πιο θανατηφόρους καρκίνους, χάνουν συστηματικά περισσότερα χρόνια ζωής από ό,τι οι λιγότερο στερημένοι.

Για να προσθέσουμε σε αυτό, τρεις πρόσφατες έρευνες έχουν υποδείξει τέτοιες διαιρέσεις. Λατινικές κοινότητες και καρκίνος

Μια επιδημιολογική τάση σχετίζεται με τον καρκίνο και τη φτώχεια, όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες και τα ποσοστά επιβίωσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θνησιμότητα από καρκίνο είναι υψηλότερη στις αγροτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά φτώχειας.

Αυτό το ζήτημα μπορεί να περιπλέκεται από το φύλο αλλά και την εθνικότητα.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ειδικοί στον τομέα της υγείας και κοινωνιολόγοι έχουν εγείρει το ζήτημα της επιβίωσης του καρκίνου και των ανισοτήτων στην υγεία στις κοινότητες της Λατινικής Αμερικής. Το θέμα της εθνότητας των Λατίνων (όπως ορίζεται από την πολιτιστική ή εθνική ταυτότητα της Λατινικής Αμερικής στις ΗΠΑ) συζητήθηκε πρόσφατα στο podcast «Ισότητα υγείας τώρα» “Health Equity Now”. Εδώ τα μέλη του Γραφείου Κοινοτικής Επικοινωνίας και Δέσμευσης του Fred Hutch κάθισαν με τη Martha Zuniga, Αναπληρώτρια Διευθύντρια για το Entre Hermanos.

Η Zuniga μοιράστηκε τη δική της εμπειρία με τον καρκίνο και τις προσπάθειές της να μειώσει τις ανισότητες στην κοινότητα, ειδικά για όσους υποεκπροσωπούνται.

Η Zuniga συζήτησε τις ανισότητες που συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις κοινότητες του Latinx όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις προληπτικές υπηρεσίες υγείας.

Ξεπερνώντας την ανισότητα του καρκίνου και της φτώχειας

Όσον αφορά το θέμα της ανισότητας, έχουν χορηγηθεί νέες επιχορηγήσεις για να βοηθήσουν τις κοινοτικές οργανώσεις να ξεπεράσουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την Ουάσιγκτον.

Οι επιχορηγήσεις βοηθούν την πρόοδο έντεκα έργων που στοχεύουν στην πρόληψη του καρκίνου, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και πολλά άλλα μεταξύ περιθωριοποιημένων ομάδων σε όλη την Ουάσιγκτον.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Κοινοτικών Επιχορηγήσεων, το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Κοινοτικής Επικοινωνίας και Δέσμευσης, με επικεφαλής τον Δρ. Jason Mendoza.

Το πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει τις πληγείσες κοινότητες να ξεπεράσουν σημαντικές ανισότητες στον τομέα της υγείας, βοηθώντας τους οργανισμούς να υλοποιήσουν έργα που αντιμετωπίζουν μια ανάγκη που έχει εντοπίσει η κοινότητα και διατηρώντας τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων.

Κάνοντας τις πληροφορίες πιο προσιτές

Ένα επιπλέον εμπόδιο που υπάρχει είναι η πρόσβαση στις υπηρεσίες και η ερμηνεία της πληθώρας των πληροφοριών που παρουσιάζονται στον ασθενή.

Μια νέα πρωτοβουλία είναι το πρόγραμμα πλοήγησης ασθενών Fred Hutch το οποίο κατευθύνει τις υπηρεσίες υποστηρικτικής φροντίδας που βασίζονται στη βάση της ισότητας στην υγεία.

Για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα, οι πλοηγοί ασθενών εξήγησαν πώς καθοδηγούν τους ασθενείς στη διαδικασία φροντίδας του καρκίνου και βοηθούν στην εξασφάλιση πόρων όπως μεταφορά, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διερμηνείας και οικονομική βοήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το CDC επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για την πρόληψη & τον έλεγχο του καρκίνου

Καρκίνος προστάτη: Οι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία υψηλής τεχνολογίας

Η έλλειψη τακτικού ελέγχου αυξάνει τον καρκίνο παχέος εντέρου

FairLife LCC: Η ανισότητα στην πρόληψη & φροντίδα του καρκίνου κοστίζει ανθρώπινες ζωές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους στην ηλικία των εννέα ετών

«Τα πρότυπα διατροφής των βρεφών, ειδικά η μικρότερη διάρκεια θηλασμού, η πρώιμη εισαγωγή σόδας και η κοινή τους επίδραση, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σωματικού λίπους αργότερα στην παιδική ηλικία».

Ανακαλύφθηκαν ιοί ως νέα θεραπευτική επιλογή της ατοπικής δερματίτιδας

Ενώ αυτό καθιστά πρόκληση για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τον τύπο του φάγου που απαιτείται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιούν στοχευμένα.

Νοσοκομείο Ρόδου: Προσλήψεις 1 Μόνιμης Ιατρού και 2 Αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Ρόδου: Η Διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στους ασθενείς και δεσμευόμαστε για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου.