Ρεπορτάζ Υγείας

Covid-19: Αύξηση των λιστών αναμονής για μεταμοσχεύσεις ήπατος κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Covid-19: Αύξηση των λιστών αναμονής για μεταμοσχεύσεις ήπατος κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι διατροφικές οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Covid-19: Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνουν αύξηση άνω του 50% από τον Ιούνιο έως τον Ιανουάριο του 2021 Οι εγγραφές στη λίστα αναμονής και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος που συνδέονται με την αλκοολική ηπατίτιδα έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με ερευνητές. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό JAMA Open Network, οι συγγραφείς εξέτασαν εθνικές αλλαγές στην εγγραφή στη λίστα αναμονής και στις μεταμοσχεύσεις ήπατος για ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ, καθώς και τη συσχέτιση με την αύξηση των πωλήσεων αλκοόλ που σχετίζεται με την πανδημία.

Εξετάζοντας δεδομένα που ελήφθησαν από το αρχείο Standard Transplant Analysis and Research του United Network for Organ Sharing για νέες εγγραφές στη λίστα αναμονής και πρωτογενείς μεταμοσχεύσεις ήπατος νεκρού δότη για ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ της 1ης  Ιανουαρίου 2016 και της 31ης  Ιανουαρίου 2021, η ομάδα αξιολόγησε συνολικά από 51.488 νέες εγγραφές σε λίστα αναμονής και 32.320 μεταμοσχεύσεις ήπατος από νεκρούς δότες.

Οι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής πριν από την COVID-19 και οι λήπτες μοσχευμάτων ήπατος ήταν ηλικίας 50 έως 64 ετών, με μέση ηλικία τα 58. Η διάμεση ηλικία τόσο για τους νέους εγγεγραμμένους σε λίστα αναμονής κατά τη διάρκεια της COVID-19 όσο και για τους λήπτες μεταμόσχευσης κατά τη διάρκεια της COVID-19 ήταν επίσης 58. Μεταξύ των νέων εγγεγραμμένων στη λίστα αναμονής, περισσότερο από το 36% ήταν γυναίκες και σχεδόν το 64% ήταν άνδρες κατά την προ-COVID-19 περίοδο, ενώ περισσότερο από το 37% ήταν γυναίκες και σχεδόν το 63% ήταν άνδρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα δεδομένα των ασθενών κατηγοριοποιήθηκαν ως πρωτογενής διάγνωση ως αλκοολική ηπατίτιδα, κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ ή οποιαδήποτε άλλη διάγνωση.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των εγγραφών στη λίστα αναμονής και των μεταμοσχεύσεων ήπατος από νεκρούς δότες κατά τη διάρκεια της COVID-19 με το ίδιο χρονικό πλαίσιο πριν από την COVID-19, χρησιμοποιώντας τεστ χ2 για να βοηθήσουν στον χαρακτηρισμό βραχυπρόθεσμων αλλαγών. Για να αξιολογήσει αυτές τις αλλαγές, η ομάδα συνέκρινε τους παρατηρηθέντες μηνιαίους όγκους εγγραφών σε λίστα αναμονής και μεταμοσχεύσεων ήπατος από νεκρούς δότες από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 με προβλεπόμενες τιμές που βασίζονται στις τάσεις πριν από την COVID-19. Επιπλέον, οι εθνικές μηνιαίες λιανικές πωλήσεις αλκοόλ από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2021 από καταστήματα μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών πραγματοποιήθηκαν μέσω της Μηνιαίας Έκθεσης Λιανικού Εμπορίου του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.

Οι συσχετισμοί πωλήσεων αλκοόλ, εγγραφών σε λίστα αναμονής και μεταμοσχεύσεων ήπατος νεκρού δότη αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας συσχετισμό κατάταξης Spearman και πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις χρησιμοποιώντας στατιστικό λογισμικό StataCorp. Τα δεδομένα αναλύθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Από τον Ιούνιο έως τον Ιανουάριο του 2021, οι εγγραφές για την εθνική λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων που σχετίζονται με την αλκοολική ηπατίτιδα και τον αριθμό των νεκρών μεταμοσχεύσεων ήπατος δότη ήταν υψηλότερες από τις προβλεπόμενες ποσότητες κατά περισσότερο από 50%. Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπήρξε «σημαντική αύξηση στα ποσοστά των εγγραφών στη λίστα αναμονής» και των μεταμοσχεύσεων ήπατος αποθανόντος δότη για αλκοολική ηπατίτιδα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την COVID.

Εναλλακτικά, υπήρξε συνολική μείωση στην εγγραφή στη λίστα αναμονής και στις μεταμοσχεύσεις ήπατος αποθανόντος δότη στην αρχή της πανδημίας, καθώς οι ασθενείς με COVID-19 ξεχείλισαν τα νοσοκομεία. Τέλος, η ομάδα διαπίστωσε ότι υπήρχε μια χρονική συσχέτιση και θετική συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των εγγραφών στη λίστα αναμονής και των μεταμοσχεύσεων ήπατος από νεκρούς δότες για αλκοολική ηπατίτιδα και της αύξησης των λιανικών πωλήσεων αλκοόλ.

Gutfeld: Οι μητέρες με μικρά παιδιά καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ εν μέσω πανδημίας, αποκαλύπτει μια μελέτη

Οι τάσεις για κίρρωση που σχετίζονται με το αλκοόλ ή οποιαδήποτε άλλη διάγνωση παρέμειναν αμετάβλητες. «Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αιτιότητα, αυτή η δυσανάλογη αύξηση σε σχέση με τις αυξανόμενες πωλήσεις αλκοόλ μπορεί να υποδηλώνει σχέση με γνωστές αυξήσεις στην κατάχρηση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της COVID-19», έγραψαν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι επειδή λιγότερο από το 6% των ασθενών με σοβαρή αλκοολική ηπατίτιδα αναφέρονται για μεταμόσχευση, ο αυξανόμενος όγκος λιστών αναμονής κατά τη διάρκεια της COVID-19 αντιπροσωπεύει ένα μικρό κλάσμα της αύξησης της αλκοολικής ηπατίτιδας.

«Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία για μια ανησυχητική αύξηση στην [αλκοολική ηπατίτιδα] που σχετίζεται με την αυξανόμενη κατάχρηση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της COVID-19 και υπογραμμίζει την ανάγκη για παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία γύρω από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», κατέληξαν.

«Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αιτιότητα, αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία για μια ανησυχητική αύξηση της αλκοολικής ηπατίτιδας που σχετίζεται με γνωστές αυξήσεις στην κατάχρηση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της COVID-19», η Maia S. Anderson, κάτοικος γενικής χειρουργικής στο Michigan Medicine και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης  αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Και υπογραμμίζει την ανάγκη για παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία γύρω από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

Σύμφωνα με το John’s Hopkins Medicine, η αλκοολική ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος που οδηγεί σε βλάβη των ηπατικών κυττάρων και κυτταρικό θάνατο. Προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου – αν και μερικές φορές σοβαρή ηπατίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί ξαφνικά και γρήγορα να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.

Οι διατροφικές οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ ευθύνεται για 95.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, λέει ο οργανισμός, συμπεριλαμβανομένου 1 στους 10 συνολικούς θανάτους μεταξύ ενηλίκων σε ηλικία εργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλοί ασθενείς στις ΗΠΑ και τον Καναδά πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως κατά της COVID-19 προκειμένου να τύχουν μεταμόσχευσης οργάνου

Στην αναζήτηση για μεταμόσχευση ήπατος οι ασθενείς διαχωρίζονται ως προς τη χρήση αλκοόλ

Μεταμόσχευση Ήπατος : Παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής

‘Θύμα’ της πανδημίας η μεταμοσχευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα ή και τα δύο, λέει επιστήμονας

Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι πιο μεταδοτική όπως υποψιάζονται ορισμένες υγειονομικές αρχές, εάν αρρωσταίνει πιο σοβαρά τους ανθρώπους και εάν μπορεί να εμποδίσει τα εμβόλια. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε αυτό το σημείο εάν η Omicron έχει τη δυνατότητα να μας βγάλει από το δρόμο προς την ανάκαμψη», είπε ο Javid.

Κρίσιμη η μάχη των παραλλαγών του κορωνοϊού όμικρον και δέλτα

«Εάν οι άνθρωποι είναι κατάλληλοι για ενισχυτικά, θα πρέπει να λάβουν ενισχυτικά και στη συνέχεια να κάνουν όλα τα άλλα πράγματα που γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της μετάδοσης -- κάλυψη και κοινωνική απόσταση και αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα χωρίς μάσκες».

7/12: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Κορωνοϊός Λύματα 7/12: Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης,της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών;

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ τα πρώτα εμβόλια θα χορηγηθούν στις 15 Δεκεμβρίου σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν την omicron λιγότερο επικίνδυνη από την παραλλαγή delta

«Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός σοβαρότητας», είπε ο Fauci. «Αλλά πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί προτού αποφασίσουμε ότι η όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή ή ότι πραγματικά δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια, συγκρίσιμη με τη δέλτα».