Ρεπορτάζ Υγείας

Αποκλειστικό: Στο μικροσκόπιο της ΔΙΔΗΕ η e-πώληση φαρμάκων & οι άδειες των e-φαρμακείων

Αποκλειστικό: Στο μικροσκόπιο της ΔΙΔΗΕ η e-πώληση φαρμάκων & οι άδειες των e-φαρμακείων

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Τα θέματα δημόσιας υγείας και φαρμάκων αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙΔΗΕ )της Ελληνικής Αστυνομίας. Γι΄ αυτό απευθυνθήκαμε στον ‘’ φύλακα άγγελο ’’ των χρηστών του διαδικτύου της χώρας μας τον κ. Γιώργο Παπαπροδρόμου -Διευθυντής και Ταξίαρχος της ΔΙΔΗΕ , για να συζητήσουμε το ‘’ καυτό ‘’ θέμα της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων μέσα από το διαδίκτυο και την έλλειψη αδειών στα ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Πρώτα από όλα κύριε Παπαπροδρόμου πείτε μας δύο λόγια για την νέα καμπάνια της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος .

Η νέα καμπάνια της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας , εντάσσεται στη γενική στρατηγική ενημέρωσης των πολιτών , σε διάφορες θεματικές ενότητες. Ωστόσο τα θέματα δημόσιας υγείας, για εμάς αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Δεν παίζουμε με την υγεία. Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα www.cyberalert.gr  

Οι συμπολίτες μας δεν είναι ενημερωμένοι, οπότε πιστεύουμε ότι οι καμπάνιες που αναπτύσσουμε θα φέρουν αποτελέσματα στο επόμενο χρονικό διάστημα και το βλέπουμε με την αύξηση των καταγγελιών.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε ;

Ναι , μεν οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν να βρούμε προϊόντα, να αγοράσουμε προϊόντα, έχουμε τις βιτρίνες μπροστά μας, αντί δηλαδή να κάνουμε μια φυσική βόλτα έχουμε πλέον τα καταστήματα στην οθόνη μας μπροστά. Εκεί ανάμεσα στα προϊόντα αυτά είναι και πράγματα που σχετίζονται με την υγεία. Και εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όχι τυχαία ο νομοθέτης έχει θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο γιατί θα πρέπει γύρω από το θέμα φάρμακο να έχει κάποιος και την ευθύνη.

Ο νομοθέτης είναι ξεκάθαρος. Απαγορεύεται η πώληση των φαρμάκων εκτός φαρμακείου είτε είναι στο διαδίκτυο είτε είναι στην Ομόνοια.

Ναι σωστά . Εδώ συμβαίνει το εξής . Στην προσπάθεια να βοηθήσω ένα συγγενικό μου πρόσωπο για να βρει καλύτερη τιμή σε ένα φάρμακο, και κυρίως αυτό δεν μπορεί να έχει σχέση με ένα μόνο φάρμακο, καλύπτει όλη την γκάμα των φαρμάκων ψάχνω στο διαδίκτυο με αγωνία και λόγω αυτής μπορεί να πέσω θύμα μιας συμπεριφοράς, γιατί δεν ξέρω αν το προϊόν αυτό που θα λάβω είναι το σωστό .

Πιστεύετε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα ηλεκτρονικά φαρμακεία, τα οποία πουλάνε φάρμακα;

Μέχρι τώρα είχαμε περιπτώσεις κυρίως από το εξωτερικό , ωστόσο , είχαμε εντοπίσει και στη χώρα μας κάποια περίπτωση με την οποία ασχοληθήκαμε.

Στην Ελλάδα δηλαδή υπάρχουν ιστοσελίδες που πουλάνε φάρμακα;

Βεβαίως, και αυτό είναι εξ ορισμού παράνομο. Οι περισσότερες ιστοσελίδες που είχαμε βρει προερχόντουσαν από ξένες χώρες .


Ο Ταξίαρχος κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει αποκλειστική συνέντευξη στο Healthweb.gr και στην δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου

Άρα, μιλάμε για παράνομη πώληση φαρμάκων από ιστοσελίδες που κυρίως βρίσκονται στο εξωτερικό με διαχειριστές στο εξωτερικό. Τα φάρμακα αυτά φαντάζομαι δεν έχουν άδεια από τον ΕΟΦ, είναι αμφιβόλου προελεύσεως.

Δεν έχουν ελεγχθεί, ακριβώς.

Πρόσφατα εντοπίσατε έναν πολύ μεγάλο αριθμό περίπου 7.910 ιστοσελίδες. Αυτές οι ιστοσελίδες τι χαρακτηριστικά έχουν; Είναι e-shop; Είναι ηλεκτρονικά φαρμακεία; Πουλάνε μεταξύ άλλων και φάρμακα;

Πρόκειται για πολλές και διαφορετικές ιστοσελίδες οι περισσότερες εκ των οποίων είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση της πώλησης φαρμάκων. Απευθύνονται σε συγκεκριμένο πελατολόγιο. Η προώθηση όμως γίνεται και με άλλους τρόπους όπως μέσα από τα social media. Το χαρακτηριστικό είναι ότι από τη μια ο ασθενής με ευκολία βρίσκει αυτό που ζητά , το φάρμακο , χωρίς ωστόσο κανένα έλεγχο και από την άλλη υπάρχει το δέλεαρ της οικονομικότερη τιμής. Για το θέμα αυτό η υπηρεσία μας συνεργάζεται στενά και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον ΕΟΦ, γιατί η κύρια αρμοδιότητα για το θέμα των φαρμάκων ανήκει αποκλειστικά στον ΕΟΦ. Είναι σημαντικό να το ξέρουμε και να αντλήσουμε από διαδικτυακό τόπο του ΕΟΦ χρήσιμες πληροφορίες.

Στην Ελλάδα πόσες παράνομες ιστοσελίδες έχετε εντοπίσει;

Στατιστικά στοιχεία δεν μπορώ να σας δώσω αυτή την στιγμή . Ωστόσο, έχουμε τέτοιες περιπτώσεις και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης , είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι όταν διαπιστώσουμε μια παράνομη ιστοσελίδα, απαιτείται απόφαση δικαστηρίου για να την κατεβάσουμε. Εδώ, υπάρχει απουσία θεσμικού πλαισίου και γι΄ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία. Ειδικά για τα φάρμακα και ενώ σε άλλες χώρες του πλανήτη υπάρχει η δυνατότητα, γιατί ενσωματώθηκε μια οδηγία που λέγεται medicryme. Στην Ελλάδα μπορεί η εν λόγω οδηγία να έχει ενσωματωθεί από το 2013 αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει νόμος . Ρωτήστε τον ΕΟΦ, ρωτήστε τον περιπτερά στη γωνία αλλά εγώ θα σας πω ότι δεν έχουμε το νομικό πλαίσιο, δεν δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στο δικαστήριο να αποφασίσει, αφού εκδικάσει την υπόθεση, να πει ότι αυτή η σελίδα «τέλος» κατεβαίνει. Καταλάβατε; Με αποτέλεσμα, είναι σαν να παλεύεις με τη λερναία Ύδρα.

Φυσικά και είναι ένα σημαντικό εμπόδιο αυτό στην δουλειά σας .

Ακριβώς, είναι ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο . Ευελπιστώ ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και στην Ελλάδα για να γίνει η οδηγία νόμος καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αυτές οι ιστοσελίδες να κατεβαίνουν από το διαδίκτυο .

Ο ρόλος του ΕΟΦ ποιος είναι μετά τον εντοπισμό των παράνομων φαρμάκων ;

Για να ασχοληθούμε με μια περίπτωση πρέπει να έχουμε ένα δίαυλο και μια ροή πληροφοριών, είτε από τους πολίτες που καλούν στο 11188 αλλά και ηλεκτρονικά στο email που διαθέτουμε, είτε στο portal του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ΕΟΦ μας βοηθάει κάνοντας την πραγματογνωμοσύνη για να μας ενημερώσει εάν ένα σκεύασμα υπάγεται στη νομοθεσία . Χωρίς την γνώμη του ΕΟΦ δεν μπορούμε να κινηθούμε νομικά περαιτέρω, ούτε το δικαστήριο μπορεί να κάνει τίποτε παραπάνω. Δεν έχουμε την εξειδικευμένη γνώση, αυτό είναι θέμα αυστηρά αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων .

Έχετε διαπιστώσει φάρμακα τα οποία έχουν άδεια από τον ΕΟΦ αλλά πωλούνται παράνομα μέσα από ιστοσελίδες ;

Κυρίως αυτά που έχουμε εντοπίσει δεν πληρούν τις προδιαγραφές και δεν έχουν άδεια από τον ΕΟΦ. Η περαιτέρω διερεύνηση και λεπτομέρεια ακολουθεί τη δικαστική οδό.

Έχετε εντοπίσει ιστοσελίδες στην Ελλάδα, που η διαχείρισή τους γίνεται εδώ και πωλούν παράνομα φάρμακα με άδεια από τον ΕΟΦ;
Δεν υπάρχει άδεια

Έχετε εντοπίσει όμως και φάρμακα που μπορεί να είναι κλεμμένα και να πωλούνται στο διαδίκτυο;

Επαναλαμβάνω. Η πώληση φαρμάκων είναι παράνομη. Ωστόσο, τέτοια περίπτωση δεν γνωρίζω.

Τα περισσότερα είναι προϊόντα αδυνατίσματος ή μπορεί να έχουν σχέση με χάπια στυτικής δυσλειτουργίας ή αναβολικά. Για τα αναβολικά έχουμε ειδική στόχευση διότι έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά. Υπάρχει ειδικό καθεστώς, υπάρχει πιο συγκεκριμένη νομοθεσία για τα αναβολικά. Επίσης είναι σημαντικό για εμάς η ανταλλαγή πληροφοριών. Μπορεί να λάβουμε πληροφορίες μέσω της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.
Και εμείς διοχετεύσαμε τις πληροφορίες για τις ιστοσελίδες που βρήκαμε στην χώρα μας στο εξωτερικό διότι ναι μεν το αδίκημα μπορεί να συντελείται στην Ελλάδα αλλά ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και σε άλλη χώρα, οπότε δώσαμε τα στοιχεία και ευελπιστούμε ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ μελλοντικά στο να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας αυτή.

Το νομικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο στην Ελλάδα, απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείου. 

Υπάρχει ορολογία που λέμε «αναγκαστικού δικαίου» jus cogens δεν είναι jus dispositivum, στην διακριτική ευχέρεια.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει τα ηλεκτρονικά φαρμακεία να αποκτήσουν άδειες γιατί αυτήν την στιγμή δεν έχουν, έτσι ώστε να γίνει μια αρχή για να μπει τάξη;

Θα έλεγα ότι γενικότερα θα πρέπει σε περιοχές ενδιαφέροντος να υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στο άναρχο τοπίο. Και αυτό είναι θέμα πρωτοβουλίας των ενδιαφερομένων.

Άρα , είναι ένα καλό ξεκίνημα να δοθούν άδειες στα ηλεκτρονικά φαρμακεία ;

Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω στο θέμα αυτό γιατί η δουλειά μου είναι η πρόληψη και καταστολή , ωστόσο, θεωρώ σίγουρα σημαντικό μια ουσιαστική συνεργασία.

Ένας ουσιαστικός διάλογος είτε της επιστημονικής κοινότητας είτε των θεσμικών φορέων είτε των επιμελητηρίων είτε των ιατρικών συλλόγων είτε των φαρμακευτικών συλλόγων, τέλος πάντων όλων των ενδιαφερομένων που είναι γύρω από το εν λόγω θέμα γιατί νομίζω ότι θα οδηγήσει σε μια καλύτερη διαμόρφωση ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς πλαισίου το οποίο θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Να σημειώσω ότι σ’ αυτό το σημείο εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Υπηρεσιακά αυτό που έχω προτείνει ιεραρχικά στα θέματα αυτά, είναι να ενσωματωθεί το πλαίσιο που σας είπα προηγουμένως, να έχουμε το εργαλείο παράδειγμα για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης σύμβασης και Οδηγίας, καταλαβαίνετε στη MediCryme  αναφέρομαι, να έχουμε το εργαλείο που θα χρειασθεί ο δικαστής να έχει στη διάθεσή του για να μπορούμε να δουλέψουμε με τους ISP τους providers, όταν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου.

Είναι σαφές ότι πρέπει να μπει ένα πλαίσιο.

Το έλλειμμα στον κυβερνοχώρο δεν έχει όρια. Μπορεί μια σελίδα να φιλοξενείται σε νησιά τροπικά, εκτός αρμοδιότητας και Ε.Ε. . Δεν είναι το θέμα τόσο απλό . Υπάρχει όμως, μέσα από τους providers η δυνατότητα να συνδεθούμε στο διαδίκτυο, παντού.
Πολλά νομικά κείμενα, όπως για τα προσωπικά δεδομένα ή για το έλλειμμα στον Κυβερνοχώρο κ.α μας έρχονται από έξω, την στιγμή που είμαστε μια πραγματικότητα που λέγεται Ε.Ε. είτε λέγεται όλος ο πλανήτης χωρίς Interpol, είναι θέμα που αφορά όλη την ανθρωπότητα. Προφανώς οι Πολιτείες θα πρέπει να καθόμαστε να συζητούμε και να συνεργαζόμαστε στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσεων. Από τα προβλήματα που διαπιστώνουμε θα πρέπει να βγάζουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και να γινόμαστε καλύτεροι.

Και να υπάρχει αποτέλεσμα

Αυτό που λέω πάντοτε. Παθαίνουμε – Μαθαίνουμε; Ερωτηματικό βάζω. Δηλαδή παθαίνουμε σε κάτι, μαθαίνουμε από αυτό; Και είναι ωραίες λέξεις. Αντί να πούμε την φράση λέξεις lessons lerns να πούμε τη λέξη παθήματα.

Στην πρόσφατη υπόθεση της κλοπής των αντικαρκινικών φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, εκεί εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά στοιχεία, έχετε κάποια ανάμιξη σε αυτό;

Βοηθούμε και συνεργαζόμαστε με όλες τις διωκτικές και δικαστικές αρχές στο κομμάτι που αφορά διερεύνηση συγκεκριμένων ερωτημάτων . Δηλαδή στην εξέλιξη μιας υπόθεσης μπορεί το δικαστήριο να απευθυνθεί σε εμάς και να πει «στο κομμάτι αυτό θέλω να μου απαντήσετε». Τον χειρισμό τον τελικό τον έχει η υπηρεσία η οποία ξεκινά την υπόθεση . Μπορεί να είναι μια υπόθεση του ανθρωποκτονιών για παράδειγμα, μια υπόθεση της κομβικής αστυνομίας, μια υπόθεση του λιμενικού σώματος-  Ελληνικής ακτοφυλακής.

Οι διωκτικές Αρχές, αυτό που λέμε lawenforcement, είναι λίγο διευρυμένο, εμείς είμαστε ένα κομμάτι αυτού του πράγματος. Αλλά ωστόσο η αποστολή μας είναι να βοηθούμε κάθε υπηρεσία και ανακριτική αρχή ή δικαστική εξουσία. Να σας πω για το θέμα αυτό  συγχαρητήρια για την αποκλειστική συνέντευξή που κάνατε Κυρία Ντάμπου με την οικονομική αστυνομία– Διαβάστε εδώ :  Μιλάει αποκλειστικά στο Healthweb: Ο Αστυνομικός της Δ.Ο.Α που εξάρθρωσε το κύκλωμα κλοπής φαρμάκων

Άρα εκεί δεν χρειάστηκε;

Σε κάποια επιμέρους μπορεί να έχει γίνει, λέω για παράδειγμα, το θέμα είναι ότι εμείς είμαστε στη διάθεση κάθε Αρχής, πέραν των περιπτώσεων με τις οποίες ασχολούμαστε.

Έχετε εντοπίσει έναν μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων και έχουν γίνει και συλλήψεις. Τι εξέλιξη έχουν αυτές οι υποθέσεις;

Οι υποθέσεις αυτές δεν εκδικάζονται στον χρόνο που θα θέλαμε. Θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθούν. Να σας πω τώρα υποθέσεις από άλλα αντικείμενα που ασχολούμαστε μπορούν να πάρουν και 5 χρόνια. Έχει σχέση με την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας σε κάθε περίπτωση, όπου απαιτούνται εργαστηριακές πραγματογνωμοσύνες, έρευνες σε υπολογιστές, συστήματα κ.λ.π. που προέρχονται από κατασχέσεις κ.λ.π. Εκεί είναι μια διαδικασία που δεν είναι προϊόν μιας ημέρας, δηλαδή μπορεί το αυτόφωρο για μια υπόθεση να διαρκεί κάποια εικοσιτετράωρα, η διερεύνηση όμως της υπόθεσης ώσπου να φτάσει στον ανακριτή, στον δικαστή, εκεί απαιτεί και άλλα βήματα. Είναι υποθέσεις που χρειάζονται υπομονή και τεκμηρίωση.

Ποιος ο ρόλος της ιατρικής κοινότητας ;

Θεωρώ ότι η ευαισθητοποίηση θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Θα σας πω ενδεικτικά την πρωτοβουλία που είχε πάρει το ΑΠΘ, η ιατρική σχολή με την ιατροδικαστική υπηρεσία και τη νομική σχολή. Η επιστημονική κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο γιατί μιλάμε για θέματα που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, εξειδικευμένη προσέγγιση και από εκεί και πέρα η Πολιτεία μαζί με τα θεσμικά της όργανα, ανέφερα παράδειγμα τον ΕΟΦ και άλλες υπηρεσίες, να συνεργάζονται για ένα καλό αποτέλεσμα . Να υπογραμμίσω εδώ ότι ‘’ θεωρώ σημείο κλειδί την λέξη συνεργασία στα θέματα που καλούμαστε να ανταποκριθούμε . Πιστεύουμε στην συνεργασία, την εννοούμε ώστε να γινόμαστε χρόνο με τον χρόνο καλύτεροι, να εμπλουτίζουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία και σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα όταν είμαστε αποφασισμένοι θετικά να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογίες και επ΄ωφελεία του ανθρώπου.’’

Η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΦ σχετικά με την διακίνηση των φαρμάκων μέσω του διαδικτύου ήταν το 1997 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30 δελτία τύπου. Πιστεύετε ότι 21 χρόνια μετά η ενημέρωση επαρκεί; Τα 30 δελτία τύπου στα 21 χρόνια είναι αρκετά για την ενημέρωση του πολίτη;

Η δική μου αίσθηση είναι ότι ο μέσος πολίτης αγνοεί και δεν γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνο να παραγγέλνει φάρμακα από το διαδίκτυο. Αυτή είναι η άποψή μου. Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να φθάσει άμεσα η ενημέρωση στον πολίτη και υπάρχει ανταπόκριση την οποία διαπιστώνουμε και από την αύξηση των καταγγελιών που γίνονται στο κέντρο μας.

Υπεύθυνοι για την ενημέρωση του κοινού εκτός από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι και ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας . Πιστεύετε ότι μέχρι σήμερα υπάρχει πλήρης ενημέρωση ;

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερα και αποτελεσματικότερα πράγματα και αυτό νομίζω είναι θέμα χρόνου να γίνει και να φανεί το κλικ για να το τρέξουμε. Και θα φανεί από την ανταπόκριση και των πολιτών . Και εδώ καλούμε και τον κόσμο να βοηθήσει την προσπάθειά μας, είναι υπόθεση όλων μας αλλά και του κάθε ένα ξεχωριστά διότι εάν εγώ ως ενεργός πολίτης, δεν καταγγείλω την παρανομία που βλέπω να γίνεται το αποτέλεσμα θα είναι ένας ακόμα συνάνθρωπό μου να είναι το επόμενο θύμα.

Όλα είναι αλυσίδα μπορεί σήμερα σε μια περίπτωση να είμαι θύμα εγώ, αύριο ένας συνάνθρωπος μου, μεθαύριο το παιδί μου. Έχουμε ευθύνη στο ποσοστό που δεν μετέχουμε .

Ποιες είναι σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ;

Σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι δύο: Το ένα έχει σχέση με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα ( organizedcrime) . Αυτό που συζητάμε τόση ώρα όπως και το gambling είναι μικρο απάτη, είναι κομμάτι του ίδιου organizedcrime.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκθέσεις της Interpol γύρω από το θέμα αναφέρουν αυτή τη διάσταση δηλαδή ότι έχουμε να κάνουμε με ομάδες που δρουν στον χώρο της σοβαρής, οργανωμένης εγκληματικότητας.

Όσoν αφορά στο θέμα με τις μικρο-απάτες συμβαίνει το εξής, σήμερα σπάνια θα δούμε μια εγκληματική ομάδα να θέλει να χτυπήσει 200 εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ. Θα βρούμε όμως πολλές ομάδες να θέλουν να στοχεύσουν ατομικά τον καθένα από εμάς σε μικρο-ποσά. Μικρά ποσά τα οποία αν τα συναθροίσουμε, δηλαδή σε 200 εκατομμύρια θύματα καταλαβαίνετε ότι τα ποσά που συγκεντρώνονται είναι τεράστια.

Και μπαίνει και σε κίνδυνο η δημόσια υγεία
Δεν τους ενδιαφέρει, γιατί τους ενδιαφέρει το κέρδος.

Αυτό λέω

Βοηθούμε όλοι μας και βοηθάτε και εσείς οι δημοσιογράφοι στη δημιουργία εμπιστοσύνης. Μακάρι να είχαμε ανακαλύψει το μαγικό ραβδί να άλλαζε ο κόσμος μας, όμως με δεδομένο ότι δεν είναι αγγελικά πλασμένος μπορεί να γίνει αγγελικότερα όμορφος. Επαφίεται στον εθελοντισμό του καθενός μας από το μετερίζι που βρίσκεται να μην το βλέπει στενά επαγγελματικά, με την έννοια μιας τυπολατρείας, η οποία είναι ανούσια και δεν έχει καμιά σημασία.

Να το βλέπει με ουσία και να βλέπουμε πλέον ότι είμαστε δίπλα με τον συνάνθρωπό μας, και στη διπλανή χώρα να πουληθούν τα φάρμακα θα κάνουν ζημιά στους εκεί συνανθρώπους μας και από εκεί θα ξεκινήσουν τα φάρμακα θα κάνουν ζημιά στους εδώ συνανθρώπους μας. Μπορεί να είναι ένα παιδί, μπορεί να είναι ένας γέροντας, είναι κάποιοι που εκμεταλλεύονται την αγωνία σου.

Στο κομμάτι αυτού του ελέγχου πιστεύετε ότι οι μηχανισμοί στην Ελλάδα είναι επαρκείς;

Έχουμε δυνατό , στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί και απόδειξη είναι οι υποθέσεις που χειριστήκαμε, ωστόσο ο πήχης πρέπει να ανέβει ψηλότερα.

Ποιες αδυναμίες διαπιστώνετε;

Κυρίως για μένα είναι η ανταλλαγή της πληροφορίας. Στον συντονισμό , όταν συγκεντρώνονται πολλοί φορείς θα πρέπει να αποφεύγεται το φαινόμενο Βαβέλ, να χρησιμοποιούμε όλοι κοινή ορολογία.

Το οργανωμένο έγκλημα πάει και χτυπάει στις χαραμάδες εκείνες που υπάρχει δυσκινησία, εκμεταλλεύεται αυτά τα κενά. Να σας πω το εξής : Πρόσφατα είχα τοποθετηθεί για το τραπεζικό απόρρητο η διαδρομή του οποίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Δεν μπορεί στην Ελλάδα του 2018 να λειτουργούμε με ένα χουντικό νόμο του 1971 γύρω από το τραπεζικό απόρρητο. Αυτό σας λέω ότι βοηθάει και υποθάλπει και τα θέματα τρομοκρατίας και τα θέματα του οργανωμένου εγκλήματος. Πρέπει εκεί επιτέλους να αλλάξει κάτι. Να το καταλάβουμε ότι είναι ανάγκη. Δεν μπορείς με παλιά εργαλεία να πολεμήσεις νέες πραγματικότητες, νέα δεδομένα, νέες συνθήκες. Πρέπει να είσαι κοντά στην εποχή και στην πραγματικότητα της εποχής, follow the money από το πρώτο σεντ. Υπηρετούμε και τη διαφάνεια και τη δημοκρατία και τη νομιμότητα και δεν θα την πληρώνουν τα κορόιδα.

Κλείνοντας κύριε Παπαπροδρόμου ήθελα να σας ρωτήσω και για την ενασχόλησή σας. Είσαστε από το 2015 στην θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , σωστά;

Ναι σωστά, τον άυγουστο  2015 ξεκίνησα από τη Βόρεια Ελλάδα και  27 Μαΐου 2016 ανέλαβα την διεύθυνση στην Αθήνα .

Άρα έχετε τρία χρόνια σε αυτή την υπηρεσία στην Αθήνα. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας.

Το πρώτο πράγμα ερχόμενος εδώ ήταν να εμπεδώσουμε την αίσθηση του χώρου πανελλαδικά  ότι δεν είμαστε μόνον η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ότι είμαστε το Καστελόριζο, είμαστε η Γαύδος, είμαστε τα δίκια του Έβρου, είμαστε τα νησιά μας .

Να καταλάβουμε ότι το μήνυμα μας φθάνει στα σχολεία όλης της Ελλάδας αλλά και της ομογένειας, και αυτά τα παιδιά δικαιούνται όπου και αν βρίσκονται και στον Καναδά και στην Αμερική και στην Γερμανία και οπουδήποτε στην Αυστραλία κ.λ.π. να λάβουν το μήνυμα μας. Γι’ αυτό βγήκαμε στα πιστοποιημένα κοινωνικά δίκτυα, επιλέξαμε να έχουμε πιστοποιημένα έγκυρο λόγο, σοβαρό λόγο . Δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη στρατηγικής και υιοθέτηση στρατηγικής γιατί δεν ανακαλύψαμε το φεγγάρι. Υπάρχει στρατηγική στα πλαίσια της Europol της Interpol, οι προτεραιότητες των οποίων θα πρέπει να είναι και προτεραιότητες δικές μας, να δώσουμε έμφαση στην ανταλλαγή της πληροφορίας, στην συνεργασία, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Αυτό που με ενδιαφέρει στρατηγικά είναι να δώσω έμφαση στα θεμέλια, στον ανθρώπινο παράγοντα.

Σωστά. Σε αυτά τα τρία χρόνια ως άνθρωπος αντιμετωπίσατε κάποιες δυσκολίες ;

Ανθρώπινα, ναι , είναι δύσκολο το γεγονός ότι είμαι μακριά από την οικογένειά μου η οποία δεν μπορεί να υποκατασταθεί . Στο σημείο αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω που με έχουν στηρίξει γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα.

Πως τα καταφέρνετε ;

Θα πρέπει να βρεις την χρυσή ισορροπία, όπου από τη μία σε ικανοποιεί ότι υπηρετείς την πατρίδα σου και την υπηρεσία σου. Ευχαριστώ , το Σώμα που μου έδωσε την χαρά και την τιμή να υπηρετήσω από διάφορα πόστα. Προέρχομαι από την εγκληματολογική υπηρεσία για παράδειγμα, το πόστο του δικαστικού γραφολόγου. Έχω την τύχη να συνεργαστώ και με συναδέλφους στις ένοπλες δυνάμεις στο ΓΕΕΘΑ. Έχω υπηρετήσει σε όλη τη χώρα. Εκείνο που σε όλη αυτή τη διαδρομή θυμάμαι είναι ότι είχα καταπληκτικούς συναδέλφους, εξαιρετικά παιδιά, διαμάντια .

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Εγώ , προέρχομαι από την Πέλλα και το σήμα κατατεθέν της πατρίδας μου είναι τα ψηφιδωτά, κάθε ψηφίδα που είμαστε όλοι μας αρκεί να είμαστε στο σωστό χρόνο και στη σωστή θέση μέσα από την έμπνευση του ποιητή και της μούσας. Τότε μόνο επιτυγχάνουμε το καλύτερο και να το απολαμβάνουμε. Σε αυτή την προσπάθεια με έχουν βοηθήσει όλοι οι συνεργάτες και θέλω να τους ευχαριστήσω. Έχουμε καταπληκτικούς συναδέλφους με όραμα και εντός της διεύθυνσής μας και σε άλλες διευθύνσεις. Όταν έχουμε όραμα, όταν έχουμε αγάπη γι΄αυτό που κάνουμε είναι θέμα χρόνου να βγει το σωστό αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε για τη συζήτησή μας.

Σας ευχαριστώ και εγώ!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αφρικανοί επιστήμονες μπερδεμένοι από κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Κεφαλονιά - Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός Κρούσματα 21/05: 3.424 νέα κρούσματα - 21 νεκροί - 156 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 21/05: 3.424 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 156, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 21 νέοι θάνατοι.

Κορωνοϊός Αντιμετώπιση: "Είμαι γιατρός και δημοκράτης και δεν θα αφήσω τον όχλο να με αναγκάσει να διαλέξω μεταξύ των δύο"

Η επιστήμη δεν είναι στατική. Αλλάζει συνεχώς. Όσοι παρέχουν θεραπείες χρειάζονται την ελευθερία να κάνουν το ίδιο. Σκεφτείτε τη δήλωση του Δρ. Άντονι Φάουτσι τον Ιανουάριο του 2022 ότι η COVID, «τελικά θα βρει σχεδόν όλους». Είναι μια παραδοχή που θα ήταν αδιανόητη πριν από δύο χρόνια εν μέσω του αρχικού φόβου για υποχρεωτικά lockdown.

Κορωνοϊός Κρούσματα 20/05: 3.708 νέα κρούσματα - 16 νεκροί - 159 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 20/05: 3.708 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 159, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 16 νέοι θάνατοι.