Αποκλειστικά

Στην Βουλή από το ΚΙΝΑΛ η αποκάλυψη του healthwebgr για το κόστος του τεστ κοροναϊού ,ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα ΚΕΝ

Στην Βουλή από το ΚΙΝΑΛ η αποκάλυψη του healthwebgr για το κόστος του τεστ κοροναϊού ,ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα ΚΕΝ

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Επερώτηση στην Βουλή προκάλεσε ακόμα ένα δημοσίευμα του Healthweb με τίτλο  ‘‘ Γιατί το τεστ κοροναϊού δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα ΚΕΝ; ” . 

Το χθεσινό δημοσίευμα του Healthweb.gr που αποκάλυψε, ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) το κόστους των υποχρεωτικών  τεστ κοροναϊού στους ασθενείς πριν τις εισαγωγές σε  χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα όπως  ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, προκάλεσε επερώτηση στην Βουλή την οποία έθεσε ο βουλευτής και Υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) , κ. Ανδρέας Πουλάς.

Αναλυτικότερα, στο πλήρες κείμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς απευθυνόμενος, στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αναδεικνύει το θέματα τονίζοντας τα παρακάτω :

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα:  Κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ COVID-19 στον ιδιωτικό τομέα. 

<< Όπως είναι γνωστό μετά την πρόσφατη επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή τεστ COVID-19 στους ασθενείς.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει, ούτε έχει ρυθμίσει νομοθετικά την κάλυψη του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι στον ιδιωτικό τομέα το κόστος του τεστ εξακολουθεί να επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον πολίτη. Σε περίπτωση που ο πολίτης αποφασίσει να υποβληθεί σε τεστ σε δημόσιο νοσοκομείο υφίσταται την ταλαιπωρία πολλαπλών μετακινήσεων στις δομές υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του και για την πιθανή έκθεση στον κορονοϊό.

Πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, με αφορμή την επαναφορά των τακτικών χειρουργείων και την υποχρεωτική διεξαγωγή του τεστ COVID-19 ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο προεγχειρητικός έλεγχος προβλέπεται και υπολογίζεται στην διαδικασία του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) που είναι το νοσήλιο με το οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις ιδιωτικές κλινικές».

Όπως όμως πρώτη αποκάλυψε η ηλεκτρονική σελίδα HEALTHWEB.GR, προκειμένου να ισχύσουν όσα δήλωσε ο κ.Υφυπουργός, χρειάζεται τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τα ΚΕΝ. Ειδικότερα, τα ΚΕΝ έχουν καθιερωθεί από το 2011 και στη σχετική Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι «Στην έννοια του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου περιλαμβάνεται κάθε ιατρική και νοσηλευτική προς τον άρρωστο συνδρομή που παρέχεται από το Νοσοκομείο καθώς και στη σχετική δαπάνη περιλαμβάνονται και τα εξαιρούμενα του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου που περιγράφονται στην Κ.Υ.Α. Υ4α/οικ. 1320/10−2−1998 (Β΄99) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει». Πάντα λοιπόν αναφέρεται σε χρέωση νοσηλείας, ωστόσο στον ασθενή θα γίνει το τεστ πριν την εισαγωγή του, άρα αυτό θεωρητικά λογίζεται ως εξωνοσοκομειακή παροχή και δεν περιλαμβάνεται στο ΚΕΝ. Επιπλέον, η ανωτέρω απόφαση λέει ότι «Στα ΚΕΝ περιλαμβάνονται και τα εξαιρούμενα του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου, που περιγράφονται στην Κ.Υ.Α.Υ4α/οικ. 1320/10−2−1998 (Β΄99), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει», δεν αναφέρει όμως η απόφαση αυτή το τεστ ως εξαιρούμενο του ημερησίου νοσηλίου  καθώς όταν συντάχθηκε η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν υπήρχε η ανάγκη διεξαγωγής τεστ COVID-19.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις σας η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τα ΚΕΝ και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και το κόστος της εξέτασης τεστ COVID-19 για να μην επωμίζονται το κόστος οι πολίτες όταν πρόκειται να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές ;  >> . 

Ελπίζουμε να αποσαφηνιστεί και να λυθεί το θέμα !  Ποια είναι η θέση των κλινικαρχών;

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκλειστικό : Μετατίθεται για 1 Ιουλίου η λειτουργία της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμήθειων της ΕΚΑΠΥ

Αποκλειστικό:Η Καλλιόπη Κούμπη θα αντικαταστήσει τον Μπαρούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΚΑΝΔΑΛΟ στην ΧΡΩΠΕΙ: Η Καθυστέρηση τριών ετών και ο υπερδιπλασιασμός του κόστους

Όταν ξεκίνησε το μεγάλο στοίχημα της Πολιτείας Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ τον Δεκέμβριο του 2020 είχε δοθεί ένας πανηγυρικός χαρακτήρας και όλοι θεωρούσαν ότι θα γινόταν με ΣΔΙΤ και ότι θα συμμετείχαν πολλές εταιρείες του χώρου ΄με προϋπολογισμό  100.000.000 ευρώ .Είχαν καταθέσει φάκελο τέσσερα (4) κοινοπρακτικά σχήματα και θα υπήρχε και χρηματοδότηση από  το ταμείο ανάκαμψης.

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής και ψυχίατρος παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr και την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου , μιλώντας για τις Σπάνιες παθήσεις και την νωτιαία μυϊκή ατροφία αναδεικνύοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα υποχρεωτικών νεογνικών ελέγχων στην Ε.Ε αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα .

Αποκλειστικό : Στρεβλώσεις στις διαδικασίες αποζημίωσης Υγειονομικού  Υλικού  στον ΕΟΠΥΥ

Στρεβλώσεις στις διαδικασίες που αφορούν στην αποζημίωση αναλώσιμου Υγειονομικού υλικού, εντοπίζονται στον  ΕΟΠΥΥ , σύμφωνα με  το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.healthweb.gr.

Σκάνδαλο με τις υποψηφιότητες στις αρχαιρεσίες της ΠΕΦΝΙ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του healthweb.gr φαίνεται να υπάρχει σοβαρό θέμα με ορισμένες υποψηφιότητες ενόψει των αρχαιρεσιών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή 29/5/ 2022.