Ρεπορτάζ Υγείας

Αναισθησιολόγοι: Kοινή ανακοίνωση 5 επιστημονικών εταιρειών για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Αναισθησιολόγοι: Kοινή ανακοίνωση 5 επιστημονικών εταιρειών για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Αναισθησιολόγοι: Η ειδικότητα είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και την ομαλή λειτουργία των χειρουργείων, των χώρων καταστολής, των ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, αλλά και την αντιμετώπιση Επειγουσών καταστάσεων.

Στην διάρκεια του «22ου Πανελλήνιο Συνέδριου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας», πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των μελών των ΔΣ των παρακάτω Επιστημονικών Εταιρειών:
της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας,
της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, του Ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας-
ESRA HELLAS και της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Μετά από διεξοδική συζήτηση διαμορφώθηκε εισήγηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την αντιμετώπιση της δραματικής έλλειψης των Αναισθησιολόγων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεδομένης της κομβικής θέσης που κατέχει η ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στην απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και είναι η ομαλή λειτουργία των χειρουργείων, των χώρων καταστολής, των ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, αλλά και η αντιμετώπιση Επειγουσών καταστάσεων, προτείνουν:

1. Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους Αναισθησιολόγους ώστε να ισχύσουν και για αυτούς οι προβλέψεις των διατάξεων του άρθρου 26 του Ν. 2519/1997. Δηλαδή:

  • Ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών και έγκαιρη προκήρυξη (πριν την ολοκλήρωση της παραίτησης) κενούμενων οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Ρύθμιση ώστε, με την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας Αναισθησιολογίας, κάθε ειδικός Αναισθησιολόγος να μπορεί να προσληφθεί, με απλή αίτηση του και τη σύμφωνη γνώμη του Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή του
    οικείου Αναισθησιολογικού Τμήματος σε Νοσοκομείο ΕΣΥ, σε θέση Επιμελητή Β (εφόσον οι αιτήσεις δεν υπερβαίνουν τις κενές οργανικές θέσεις του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου).

2. Αποδέσμευση και άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων της προκήρυξης του 2010 που έχει παγώσει λόγω νομικών κωλυμάτων.
3. Η προσφυγή των Νοσοκομειακών ιατρών στο ΣΤΕ έχει δικαιωθεί για την περικοπή των αποδοχών τους (2010). Αυτό συνεπάγεται την αναδιαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ ώστε να είναι ανταγωνιστικό προς την ήδη γενικά διαμορφωμένη κατάσταση.
4. Φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης.
5. Να προστεθεί άρθρο στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών-Υγείας υπ αριθμ. Γ2α/οικ.37824 υπό τον τίτλο –Τροποποίηση της υπ αριθμ.Υ4α147881/25.11.2020 «Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων» κοινής υπουργικής απόφασης (Β 1851)», ΦΕΚ Β /αριθμ. φύλλου 2495/236/2020, το οποίο να προβλέπει «ειδικό κίνητρο παραγωγικότητας» μόνο για τους εργαζόμενους Αναισθησιολόγους σε Νοσοκομεία ΕΣΥ. Το ειδικό κίνητρο παραγωγικότητας να προβλέπει/καθορίζει ποσό, με το οποίο θα αμείβεται ο υπεύθυνος Αναισθησιολόγος κάθε χειρουργικής επέμβασης του τακτικού πρωϊνού χειρουργείου. Το προαναφερόμενο ποσό θα αφαιρείται από τα κονδύλια εσόδων του Νοσοκομείου, που αντιστοιχούν στο ΚΕΝ κάθε χειρουργικής επέμβασης. Κατόπιν θα μεταφέρεται στο λογαριασμό του ιατρού Αναισθησιολόγου, που αφορά και στον τηρούμενο ειδικό λογαριασμό του Νοσοκομείου όπως γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.
6. Ρύθμιση για την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων με επικαιροποιημένες αμοιβές.
7. Επικαιροποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες των Τμημάτων, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται καθώς πλην της κλασσικής χειρουργικής, απαιτείται με νομοθετική πράξη, η παρουσία του Αναισθησιολόγου σε επεμβατικές πράξεις και χώρους εκτός χειρουργείου. Οι μνημονιακοί νόμοι του 2012 μείωσαν σημαντικά τις οργανικές θέσεις της ειδικότητας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

8. Τα ιατρεία Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας, τα οποία επίσης στελεχώνονται από Αναισθησιολόγους να περιληφθούν στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων ώστε να αναγνωρισθεί η προσφορά τους στην παροχή Δημόσιας Υγείας.
9. Κάλυψη αστικής ευθύνης για τους Αναισθησιολόγους από το Νοσοκομείο.
10. Η εφαρμογή των οικονομικών κινήτρων του Προεδρικού Διατάγματος υπ αριθμ 131 ΦΕΚ Α 73/25.05.1987 υπό τον τίτλο «Χαρακτηρισμός ως προβληματικών και άγονων πόλεων ή κωμοπόλεων και Ιατρικών ειδικοτήτων, διάκρισή τους σε κατηγορίες και θέσπιση κινήτρων ιατρών» ως ισχύει, προβλέπει την Αναισθησιολογία ως Άγονη ειδικότητα και προβλέπει οικονομικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών και ιατρικών ειδικοτήτων. Να
θεσπισθεί η επέκτασή των μέτρων αυτών, ώστε να τύχουν εφαρμογής και στους Ειδικευόμενους Αναισθησιολόγους.

1. Μαλισιώβα Αννα, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας,
2. Αστέρη Θεοδώρα, Πρόεδροςτης Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής
Βορείου Ελλάδας,
3. Βαγδατλή Κυριακή, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας,
4. Σταυροπούλου Έφη, του Ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας- ESRA HELLAS
5. Βαδαλούκα Αθηνά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναισθησία Αναισθησιολόγοι - Δέκα ερωτήσεις με απαντήσεις

Παρέμβαση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας επί των ελλείψεων αναισθησιολόγων στο Ε.Σ.Υ.

Συναντήσεις Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη

Αλλάζουν όλα στο σύστημα απόκτησης ειδικότητας, με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο να παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι φροντιστές ατόμων με άνοια μπορούν να περιηγηθούν στις διακοπές

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια μνήμης και στους φροντιστές του είναι η παρουσία σας. Οι φροντιστές συχνά δεν βγαίνουν έξω και νιώθουν μοναξιά - μια κατάσταση που επιδεινώνεται με το να είναι όλη μέρα στο σπίτι με ένα άτομο που δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους.

Οι νέοι επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου - παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτόν τον κίνδυνο

Επίσης, το εισόδημα του νοικοκυριού <$50Κ/έτος αύξησε δυσανάλογα τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στους επιζώντες σε σύγκριση με τους χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Το ιατρικό ανακοινωθέν του Γ. Ν. Σερρών για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

Σέρρες: Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έβγαλε ιατρικό ανακοινωθέν, σχετικά με την προσκόμιση του άτυχου 11χρονου που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο, καθώς και των άλλων 2 παιδιών που διέφυγαν τον κίνδυνο.