Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα: Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου

Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα: Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα: Υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και σπλαχνικού λιπώδους ιστού σχετίζονται με αυξημένη λειτουργική αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης σε ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (axSpA) που λαμβάνουν βιολογικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (bDMARDs).

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA ανταποκρίνονται ελάχιστα στους αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκου εάν έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή παχυσαρκία. Ωστόσο, οι μελέτες που διερευνούν τη συσχέτιση μεταξύ βιολογικής θεραπείας και σύνθεσης σώματος είναι περιορισμένες. Οι ερευνητές ερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ της σύστασης του σώματος που αξιολογήθηκε με ανάλυση βιοεμπέδησης και της δραστηριότητας της νόσου, της φυσικής λειτουργίας και της κινητικότητας σε 74 ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA (μέση ηλικία, 36,5, 71,6% άνδρες) σε 6 μήνες και 1 χρόνο μετά την έναρξη των βιολογικών τροποποιητικών της νόσου αντιρευματικών φαρμάκων bDMARDs. Αυτοί οι συμμετέχοντες από τη γερμανική κοόρτη έναρξης σπονδυλοαρθρίτιδας παρουσίασαν υψηλή δραστηριότητα της νόσου παρά την προηγούμενη θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ξεκίνησαν θεραπεία με βιολογικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα bDMARD μεταξύ 2015 και 2019. Ο Δείκτης Δραστηριότητας Νόσων Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας Μπάνιου και Δραστηριότητας Νόσου Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της δραστηριότητας της νόσου, ενώ ο Λειτουργικός Δείκτης Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας Μπάνιου και ο Δείκτης Κινητικότητας Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας Μπάνιου αξιολόγησαν τη φυσική λειτουργία και την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, αντίστοιχα. Ο ΔΜΣ, η λιπώδης μάζα, ο δείκτης μάζας λίπους και ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός (ΦΠΑ) χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της σύστασης του σώματος μαζί με άλλες παραμέτρους.

ΠΑΡΕ ΜΑΚΡΙΑ: Υψηλότερος ΔΜΣ, λιπώδης μάζα και δείκτης μάζας λίπους συσχετίστηκαν με χειρότερη σωματική λειτουργία στο συνολικό πληθυσμό. Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός ΦΠΑ συσχετίστηκε θετικά με μειωμένη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, ιδιαίτερα στους άνδρες. Στις γυναίκες, η αύξηση του σπλαχνικού λιπώδους ιστού ΦΠΑ συνδέθηκε με χειρότερη δραστηριότητα της νόσου και λειτουργική αναπηρία. Η θεραπεία με βιολογικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα bDMARDs μείωσε όλες τις παραμέτρους δραστηριότητας της νόσου, αλλά οδήγησε σε αύξηση του ΔΜΣ και των παραμέτρων που σχετίζονται με το λίπος, υποδεικνύοντας ότι οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι επίσης απαραίτητες για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων με τη θεραπεία με βιολογικά τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα bDMARD.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «Συνολικά, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους και σωματικής σύνθεσης – που χαρακτηρίζεται από επαρκή άλιπη μάζα και μειωμένη μάζα λίπους – για τη βελτίωση της φυσικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα SpA», έγραψαν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ: Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Valeria Rios Rodriguez, MD, τμήμα γαστρεντερολογίας, λοιμωξιολογίας και ρευματολογίας, Charité Universitätsmedizin Berlin, Γερμανία. Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 20 Μαρτίου 2024, στο Rheumatology (Οξφόρδη).

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ: Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου. Μερικοί από τους συγγραφείς δήλωσαν ότι λαμβάνουν προσωπικές αμοιβές, επιχορηγήσεις και αμοιβές συμβούλων από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Caroline Wozniacki πρωταθλήτρια και στην διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Έρευνα για την επίδραση των ρευματικών νοσημάτων στην εργασία

Eκστρατεία για την ενημέρωση γυναικών με χρόνια φλεγμονώδη ρευματικά

Βιολογικός παράγοντας βοηθά τους ασθενείς με σπονδυλαρθρίτιδα

Στην θετική λίστα νέα θεραπεία ψωρίασης & σπονδυλοαρθρίτιδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

ΠΑΓΝΗ: 9χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί, μετά από προσεκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πάσχει από μηνιγγίτιδα και έκριναν αναγκαία την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων για εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.

Close Icon