Ρεπορτάζ Υγείας

Αξιωματούχος CDC: “Η ευλογιά των πιθήκων ενδέχεται να αποτελεί συνεχή απειλή στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια”

Αξιωματούχος CDC: “Η ευλογιά των πιθήκων ενδέχεται να αποτελεί συνεχή απειλή στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια”

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων και σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση αντιικών εμβολίων, όπως η ανοσοσφαιρίνη εμβολίου (VIG), η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ευλογιάς.

Αξιωματούχος CDC: “Δεν υπάρχει σαφής δρόμος”, δήλωσε ένας αξιωματούχος του CDC, για την “πλήρη εξάλειψη στο εσωτερικό της χώρας. Η ευλογιά των πιθήκων μάλλον δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους υγείας των ΗΠΑ, αναφέρει το Associated Press. Αν και η εξάπλωση της νόσου επιβραδύνεται, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι τόσο διαδεδομένος που η εξάλειψη είναι απίθανη, δήλωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το συμπέρασμα αυτό περιλαμβανόταν σε πρόσφατη έκθεση του CDC – και την Παρασκευή, ο Marc Lipsitch, επιστημονικός διευθυντής στο κέντρο πρόβλεψης ασθενειών του οργανισμού, το επανέλαβε.

Ο Lipsitch δίστασε να πει ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μόνιμα εδώ για να μείνει, αλλά είπε ότι πρόκειται να αποτελέσει μια συνεχή απειλή για τα επόμενα χρόνια, σημειώνει το Associated Press AP.

“Βρίσκεται σε πολλές γεωγραφικές τοποθεσίες εντός της χώρας” – καθώς και σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Lipsitch στο Associated Press.

“Δεν υπάρχει σαφής δρόμος στο μυαλό μας για την πλήρη εξάλειψη στο εσωτερικό της χώρας”, πρόσθεσε.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί κυρίως μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, αν και οι αξιωματούχοι υγείας συνεχίζουν να τονίζουν ότι ο καθένας μπορεί να μολυνθεί.

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση – και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες εμβολιασμού, δήλωσε ο Lipsitch.

Η επιδημία στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει κορυφωθεί

Η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τη μείωση της αύξησης των νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, αλλά ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας εξακολουθεί να παρατηρείται αύξηση των λοιμώξεων.

Είπε, επίσης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι ο οργανισμός λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των φυλετικών και εθνικών ανισοτήτων στη διανομή των εμβολίων κατά της  ευλογιάς των πιθήκων.

Ο μέσος αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων που αναφέρονται στις ΗΠΑ – λιγότερα από 150 – είναι περίπου το ένα τρίτο του αριθμού που είχε αναφερθεί στα μέσα του καλοκαιριού.

Η πρόσφατη έκθεση του CDC περιείχε κάποια καλά νέα, δήλωσε το AP.

Το ξέσπασμα της επιδημίας στις ΗΠΑ φαίνεται ότι κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Ο μέσος αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων που αναφέρονται – λιγότερα από 150 – είναι περίπου το ένα τρίτο αυτού που αναφερόταν στα μέσα του καλοκαιριού.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η μείωση θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε το AP αυτή την εβδομάδα.

Ο Lipsitch απέδωσε τα καλά νέα στους αυξανόμενους εμβολιασμούς, στην προσεκτική συμπεριφορά των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο και στην ανοσία που προέρχεται από τη μόλυνση στους πληθυσμούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Ο δρ Τομ Ίνγκλεσμπι, διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας Υγείας του Τζονς Χόπκινς, συμφώνησε ότι είναι απίθανο να σταματήσει η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ σύντομα, αλλά είπε ότι είναι ακόμη πιθανό μακροπρόθεσμα.

Εάν σταματήσει η εγχώρια μετάδοση, οι λοιμώξεις μπορεί να συνεχιστούν εάν οι άνθρωποι κολλήσουν τον ιό ενώ ταξιδεύουν διεθνώς, είπε.

Όμως, το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται κάνει να φαίνεται ότι “έχουμε στρίψει πραγματικά στη γωνία”.

“Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι επιτυχείς και πρέπει να συνεχιστούν, αν όχι να ενταθούν”, δήλωσε στο AP.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται, αυτή είναι μια καλή στιγμή για τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες να επιχειρήσουν μια νέα προσπάθεια εντατικής ανίχνευσης επαφών για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις αλυσίδες μετάδοσης, είπε.

Ιστορικό της ευλογιάς των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων ενδημεί σε μέρη της Αφρικής, όπου οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω δαγκωμάτων από τρωκτικά ή μικρά ζώα, αλλά δεν θεωρούνταν ασθένεια που εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων μέχρι τον Μάιο, όταν εμφανίστηκαν μολύνσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανέφερε το Associated Press.

Περισσότερο από το 97% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι άνδρες, σημείωσε το AP.

Η ασθένεια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Αφρική το 1958, όταν πίθηκοι άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα που έμοιαζαν με ευλογιά- ωστόσο, η ακριβής πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη.

Έχουν αναφερθεί περισσότερα από 67.000 κρούσματα σε χώρες στις οποίες δεν έχει παρατηρηθεί ιστορικά ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι ΗΠΑ έχουν τις περισσότερες μολύνσεις από κάθε άλλη χώρα – περισσότερες από 25.600.

Ένας θάνατος στις ΗΠΑ έχει αποδοθεί στην ευλογιά των πιθήκων.

Περισσότερο από το 97% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι άνδρες, σημειώνει το AP.

Η συντριπτική πλειονότητα ήταν άνδρες που ανέφεραν πρόσφατη σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες.

Αν και τα κρούσματα έχουν μειωθεί, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων που έχουν πληροφορίες για πρόσφατη σεξουαλική επαφή είναι επίσης μειωμένο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αυτό προκαλεί ένα αυξανόμενο τυφλό σημείο σχετικά με το πώς μπορεί να εξαπλώνεται ο ιός, σημείωσε ο Lipsitch.

Τι είναι η ευλογιάς των πιθήκων;

Η ευλογιά  των πιθήκων είναι ένας ζωονοσογόνος ιός ικανός να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο και ανήκει στην ίδια κατηγορία ασθενειών με την ευλογιά.

Το 2022, η πιθηκοαντίληψη έγινε μέρος μιας συνεχιζόμενης επιδημίας του ιού, με τα περισσότερα κρούσματα να αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ταξίδια στη Νιγηρία.

Υπάρχουν δύο τύποι ευλογιάς των πιθήκων: η δυτικοαφρικανική εκδοχή και η κεντροαφρικανική εκδοχή.

Συνήθως, ένα ζώο μεταδίδει την ασθένεια με το δάγκωμα ή το ξύσιμο ενός ανθρώπου ή αν ένα άτομο καταναλώσει μολυσμένο κρέας.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλη την επιδημία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και εξάνθημα συνήθως με φουσκάλες που φθείρονται.

Συνήθως αυτή η μετάδοση γίνεται μέσω της έκθεσης σε μολυσμένα αντικείμενα, σωματικά υγρά και μικρά σταγονίδια.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω αερομεταφερόμενης οδού σε κλειστές περιοχές.

Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους μέχρι να εξαφανιστούν ή να πέσουν όλες οι βλάβες.

Ένα άτομο μπορεί να διαπιστώσει αν είναι θετικό για τη νόσο εξετάζοντας μια βλάβη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και εξάνθημα συνήθως με φουσκάλες που δημιουργούν κρούστα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το CDC δηλώνουν ότι ο χρόνος από την έκθεση έως τη εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων ξεκινά μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Τα ήπια συμπτώματα της νόσου, όπως οι μυϊκοί πόνοι και ο πυρετός, δεν είναι συνηθισμένα σε όλα τα κρούσματα και μπορεί να διαφέρουν παγκοσμίως.

Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων;

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων και σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση αντιικών εμβολίων, όπως η ανοσοσφαιρίνη εμβολίου (VIG), η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ευλογιάς.

Έχουν εγκριθεί άλλα εμβόλια κατά της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά επί του παρόντος έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες συνιστούν στους πάσχοντες από ευλογιά των πιθήκων να απομονώνονται και να ενημερώνουν τους άλλους με τους οποίους μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή – καθώς και να διατηρούνται καλά ενυδατωμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εβδομαδιαία αποτελέσματα κρουσμάτων από την ευλογιά των πιθήκων

Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για την ευλογιά των πιθήκων

Το Σουδάν αναφέρει 5 ακόμη μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη επιδημία

Τα κρούσματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξήθηκαν στις ΗΠΑ

Ποια είναι τα εβδομαδιαία επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης της ευλογιάς των πιθήκων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Η Tove Marina Sohlberg, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, είπε ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές της Σουηδίας είχαν ως αποτέλεσμα να στιγματίζουν το κάπνισμα και τους καπνιστές, απομακρύνοντάς τους από δημόσιους χώρους σε αυλές και καθορισμένους χώρους καπνίσματος.

Οι έφηβοι με ακανόνιστα πρότυπα ύπνου διαπιστώθηκε ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο σχολικών προβλημάτων

Ο Mathew σημείωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν συστάσεις για παιδιάτρους και γονείς σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του χρόνου ύπνου και τη μεταβλητότητα στα σχολικά αποτελέσματα. «Η σταθεροποίηση των προγραμμάτων ύπνου στους εφήβους μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της λειτουργικότητας στο σχολείο», είπε.

Επικριτές λένε ότι το κείμενο της συνθήκης για την πανδημία είναι "βήμα προς τα πίσω"

Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι νέες απειλές πανδημίας απειλούνται και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευθυγράμμιση των θέσεων ώστε να τηρηθεί η προθεσμία του Μαΐου 2024.

 Στην πρώτη γραμμή - Πώς ανταποκρίθηκαν οι νοσηλεύτριες σε πολέμους σε όλη την ιστορία

Η Florence Nightingale συνέβαλε στην πρόοδο των ιατρικών πρακτικών με την καθιέρωση προτύπων υγιεινής. Από τον πόλεμο της Κριμαίας έως τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πόλεμο της Κορέας και όχι μόνον, οι νοσηλευτές χρησιμοποίησαν το επάγγελμά τους για να υποστηρίξουν την πρόοδο στην υγεία, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τη φυλετική ισότητα και άλλους τομείς.

Η ανάλυση κόστους θεραπείας αναδεικνύει τις συστημικές ανισότητες στην υγεία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι για να συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, οι φορείς πληρωμής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επενδύουν περισσότερο σε τεχνολογίες που ενισχύουν την ισότητα για καταστάσεις που επηρεάζουν δυσανάλογα τους κοινωνικά μειονεκτούντες πληθυσμούς και συχνά υποδιαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς σε αυτούς τους πληθυσμούς.