Ψυχική Υγεία

Breadcrumbing Σχέσεις: Ανάμεικτα μηνύματα σε κάποιον με σκοπό την παραπλάνηση

Breadcrumbing Σχέσεις: Ανάμεικτα μηνύματα σε κάποιον με σκοπό την παραπλάνηση

Ίσως συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να δεσμευτούν, αλλά δεν σας ενδιαφέρει και πολύ. Μπορεί να αισθάνεστε απολύτως εντάξει με το να βγαίνετε περιστασιακά όταν έχουν χρόνο ή να τους βλέπετε όταν είναι μεταξύ συντρόφων. Αυτό είναι απολύτως εντάξει, αρκεί να ξέρετε τι θέλετε για τον εαυτό σας. Όταν θέλετε πιο τακτική επικοινωνία και μια σταθερή σχέση, ξεκαθαρίστε ότι δεν είστε διατεθειμένοι να περιμένετε.

Breadcrumbing Σχέσεις: Σε αντίθεση με το ghosting – το οποίο περιλαμβάνει την ξαφνική διακοπή κάθε επαφής με το άτομο που βγαίνουμε – το breadcrumbing μπορεί να εναλλάσσει περιόδους σιωπής με χαριτωμένα μηνύματα, check-ins ή ενεργό φλερτ. Το breadcrumbing είναι να στέλνει κανείς ανάμεικτα μηνύματα σε κάποιον με σκοπό την παραπλάνηση.

Το άτομο αυτό στέλνει «σκόρπια» μηνύματα ή σχολιάζει μερικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – όλα σε μια προσπάθεια να κρατήσει το άτομο αυτό «στην αναμονή», αλλά χωρίς καμία πρόθεση να ξεκινήσει πραγματικά μια σχέση. Από τότε που οι διαδικτυακές γνωριμίες και οι εφαρμογές γνωριμιών έγιναν δημοφιλείς, το breadcrumbing βρίσκεται σε άνοδο. Αυτές οι εφαρμογές παρέχουν μια τέλεια ευκαιρία να μετατοπιστεί η παραδοσιακή γνωριμία και η αναζήτηση ενός ερωτικού συντρόφου ή μιας σχέσης με σημαντικούς τρόπους. Ουσιαστικά, breadcrumbing σημαίνει ψίχουλα, αυτά που «πετά» το ένα άτομο στον άλλο για να το κρατά κοντά του. Αυτό το παιχνίδι απαιτεί πολύ λίγη ενέργεια, προσπάθεια, δέσμευση ή δεξιότητες σχέσεων.

Σημάδια ότι συμβαίνει και σε εμάς

Γνωρίζετε κάποιον που σας φαίνεται ότι δεν θέλει να δεσμευτεί ή απλώς να συνεχίσει τη γνωριμία; Όμως, αρκετά μηνύματα δείχνουν ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται. Εξάλλου, αν δεν τους αρέσατε, θα σταματούσε να στέλνει μηνύματα, σωστά; Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που κάνουν breadcrumbing γενικά θέλουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον μας, ακόμη και όταν δεν έχουν πραγματικά σχέδια για την οικοδόμηση μιας σχέσης. Ένα τυπικό άτομο που κάνει breadcrumbing μπορεί:

– να μην απαντήσει σε μηνύματα ή συνομιλίες για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, και στη συνέχεια να στείλει μερικά μακροσκελή μηνύματα χωρίς να εξηγήσει γιατί εξαφανίστηκε,

– να αναφέρει κοινά ενδιαφέροντα ή εμπειρίες για να ενισχύσει την αίσθηση της σύνδεσης,

– να σας κρατά στην αναμονή με αόριστες δηλώσεις όπως: «Ας το προγραμματίσουμε αυτό»,

– αφήνει να εννοηθεί ότι θα ήθελαν πολύ να σας δουν, αλλά αγνοούν τα αιτήματά σας να κάνουν ένα πραγματικό σχέδιο

– διατηρεί τα μηνύματα επιφανειακά και γενικά αντί να προσφέρει συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή να δείχνει ενδιαφέρον για την καθημερινή σας ζωή

– βλέπει ή κάνει like στις αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να απαντά, ενώ εξακολουθεί να αγνοεί τα πραγματικά μηνύματα που έχετε στείλει

– επικοινωνείτε κυρίως με φωτογραφίες ή emoji.

Πώς να ανταποκριθούμε σε αυτό

Πρόσφατη έρευνα που διερευνά το breadcrumbing στα ραντεβού δείχνει ότι συχνά συμβάλλει σε αισθήματα μοναξιάς και αδυναμίας. Η εμπειρία του breadcrumbing μπορεί επίσης να σας αφήσει λιγότερο ικανοποιημένους με τη ζωή γενικά, και δεν είναι περίεργο – βάζετε τη ζωή σας σε αναμονή για κάποιον που δείχνει αρκετό ενδιαφέρον για να τροφοδοτήσει το αίσθημα ελπίδας σας, αλλά όχι αρκετό για να σας προσφέρει τη σύνδεση που θέλετε. Αντί να μαζεύετε τα ψίχουλα που σκορπούν, δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές.

Τους αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο

Όταν νομίζετε ότι κάποιος σας ρίχνει ψίχουλα, επισημαίνοντας τη συμπεριφορά του μπορεί να πετύχετε δύο στόχους:

– Δείχνει ότι έχετε επίγνωση των προσπαθειών να σας παρασύρουν.

– Τους δίνει την ευκαιρία να μοιραστούν τυχόν προσωπικές ανησυχίες, όπως θέματα υγείας ή οικογενειακά ζητήματα, που μπορεί να εμποδίζουν την πιο τακτική επικοινωνία και τα ραντεβού.

Δοκιμάστε αυτό: «Αισθάνομαι απογοητευμένος όταν δεν έχω νέα σου για αρκετές ημέρες, ειδικά επειδή βλέπω ότι έχεις διαβάσει τα μηνύματά μου. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι η ζωή είναι περίπλοκη, αλλά ψάχνω για κάποιον που μπορεί να μένει σε επαφή σε τακτική βάση και να με ενημερώνει όταν προκύπτουν κάποια πράγματα».

Κάνουμε μια συζήτηση για τους στόχους της σχέσης

Οι άνθρωποι θέλουν διαφορετικά πράγματα από τις σχέσεις τους. Αυτές οι ανάγκες μπορεί να μην παραμένουν στατικές με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν συνυπολογίζετε τις διάφορες επιπλοκές της καθημερινής ζωής. Ίσως είχαν σκοπό να επιδιώξουν μια σχέση όταν πρωτογνωριστήκατε, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε και δεν είναι σίγουροι πώς να το αναφέρουν. Ποτέ δεν βλάπτει να ελέγξετε και να προσφέρετε μια υπενθύμιση για το τι αναζητάτε.

Προτείνουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για να συναντηθείτε

Ένα συνηθισμένο σημάδι αποτελείται από ασαφή, μισοδιαμορφωμένα σχέδια. Το να προτείνετε εσείς συγκεκριμένες ώρες μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική συνάντηση, αν δεν προσπαθούν επίτηδες να σας κοροϊδέψουν. Αν δεν θέλουν πραγματικά να συναντηθούν, πιθανότατα θα αποφύγουν να δεσμευτούν σε μια ώρα ή θα ακυρώσουν τα σχέδια την τελευταία στιγμή.

Σεβόμαστε τις ανάγκες μας

Ίσως συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να δεσμευτούν, αλλά δεν σας ενδιαφέρει και πολύ. Μπορεί να αισθάνεστε απολύτως εντάξει με το να βγαίνετε περιστασιακά όταν έχουν χρόνο ή να τους βλέπετε όταν είναι μεταξύ συντρόφων. Αυτό είναι απολύτως εντάξει, αρκεί να ξέρετε τι θέλετε για τον εαυτό σας. Όταν θέλετε πιο τακτική επικοινωνία και μια σταθερή σχέση, ξεκαθαρίστε ότι δεν είστε διατεθειμένοι να περιμένετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το dating στα χρόνια της εφηβείας

Πώς οι νάρκισσοι καταφέρνουν να αποφύγουν το χωρισμό και την απιστία;

Πώς θα διαχειριστείτε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι κάνει ένας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας;

Ψυχική υγεία: Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας αξιολογεί και αντιμετωπίζει διαταραχές ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, θέματα σχέσεων και προκλήσεις στη ζωή.

Τα SMS και η σχέση τους με τα συναισθήματα

Όταν απουσιάζουν όλα αυτά τα στοιχεία στην επικοινωνία μας και το μόνο που υπάρχει είναι λέξεις σε μια οθόνη τότε η εμπειρία συρρικνώνεται και οι σχέσεις δεν αναπτύσσονται.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς, η παραλλαγή όμικρον είναι πιο ζοφερή

Η Ολλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ και επεκτείνοντας τις σχολικές διακοπές σε ένα μερικό νέο lockdown.

Τα άτομα με όψιμη έναρξη της σχιζοφρένειας φαίνεται να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια

Αντίθετα, βασίζουν τη διάγνωση σε συμπτώματα όπως αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά και αποσύνδεση από την πραγματικότητα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την άνοια.

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Παραδείγματα μετατόπισης ευθυνών: «Είσαι λυπημένος επειδή θέλεις να είσαι. Τώρα, θέλεις να είμαι κι εγώ αναστατωμένος», «Υψώνω τη φωνή μου μόνο και μόνο επειδή ήξερες ότι είχα μια κακή μέρα και παρόλα αυτά επέλεξες να παραπονεθείς γι’ αυτό».

Οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αποτελούν τις επισπεύδουσες αιτίες για κάποια ψυχική διαταραχή

Πράγματι, η στήριξή τους και η δυνατότητα έκφρασης μέσω ατομικών ή ομαδικών συνεδριών συνεισφέρει στην ομαλή προσαρμογή των ασθενών κατά την διάρκεια νοσηλείας τους και στην βελτίωση της περίθαλψής τους. 

Όταν κάτω από την ενοχοποίηση κρύβεται ένα αίτημα, κρυμμένο σε μια κατηγορηματική, παθητικοεπιθετική συμπεριφορά

Όλα εξαρτώνται από την ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, η οποία είναι μια δεξιότητα που μπορεί να πάρει χρόνο για να καλλιεργηθεί. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο εξασκείτε την υγιή επικοινωνία, τόσο πιο εύκολη γίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Σύνδομο ή κατασκεύασμα το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Δεδομένου ότι ένα σύνδρομο ορίζεται από μια συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη συμπτωματολογία, η οποία αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή κλινική εικόνα, εύλογα δημιουργείται η απορία αν όντως υπάρχει μια φαινομενολογία υποδηλωτικής ενός έγκυρου ψυχιατρικού συνδρόμου ή αν τελικά πρόκειται για ένα κατασκεύασμα των Μέσων Ενημέρωσης, που προτρέπει ή επιτρέπει στην κοινωνία να αφομοιώσει τη συμπεριφορά του αιχμαλώτου ως «διαχειρίσιμη»