Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ζητά εκκαθάριση στις λίστες χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ μέχρι το τέλος του μήνα

Υπουργείο Υγείας: Ζητά εκκαθάριση στις λίστες χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ μέχρι το τέλος του μήνα

Εξαίρεση θα αποτελούν τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία θα έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσοκομεία θα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Υπουργείο Υγείας: Έως το τέλος του μήνα έχουν περιθώριο οι Διοικητές Νοσοκομείων από το υπουργείο Υγείας να κάνουν εκκαθάριση στις λίστες χειρουργείων και να αποσαφηνίσουν ποια περιστατικά που είναι σε αναμονή για επέμβαση έχουν ακόμη ανάγκη. Η εντολή δόθηκε πριν από λίγες ημέρες και όλοι οι Διοικητές Νοσοκομείων θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν ολοκληρώσει το ξεκαθάρισμα επικοινωνώντας με όλους τους ασθενείς που περιμένουν ακόμη και χρόνια για να κάνουν μία επέμβαση. Οι Διοικητές Νοσοκομείων θα έπρεπε ήδη να έχουν αναθέσει σε διάφορα τμήματα να ελέγξουν τις λίστες χειρουργείων και να διαγράψουν τυχόν διπλοεγγραφές ή και ασθενείς οι οποίοι στο μεταξύ έχουν αναζητήσει άλλον τρόπο για να λύσουν το πρόβλημα υγείας τους, για παράδειγμα τον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν αναμονές ακόμη και 3 χρόνων, αναμονές όμως που σε πολλές περιπτώσεις είναι πλασματικές. Και αυτό διότι υπάρχουν ακόμη διπλοεγγραφές ονομάτων ασθενών, καθώς πολλοί πάσχοντες όταν δεν βρίσκουν λύση σε ένα νοσοκομείο μπορεί να απευθυνθούν σε άλλο. Επίσης, υπάρχουν ασθενείς που λόγω της μεγάλης αναμονής έχουν ήδη χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική αλλά το όνομά τους δεν έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο.

Η ενιαία λίστα χειρουργείων υπό το υπουργείο Υγείας

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επικοινωνίας με τους ασθενείς, θα ξεκινήσει να ετοιμάζεται η ενιαία λίστα χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Η ενιαία λίστα που θα δημιουργηθεί θα είναι ψηφιακή και θα περιλαμβάνει τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών με δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά.

Το υπουργείο Υγείας με εντολές για τα χειρουργεία

Να σημειωθεί ότι η ενιαία λίστα χειρουργείων θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας ενώ θα είναι ενταγμένη στο ψηφιακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΗΔΙΚΑ.

Πώς θα λειτουργούν οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία

Οι λίστες χειρουργείων θα διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες, ενώ βασικός όρος για την κατάρτισή τους αποτελεί η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι θα καταστρατηγείται από διάφορους γιατρούς του συστήματος υγείας οι οποίοι και σήμερα παρακάμπτουν τη σειρά προτεραιότητας επικαλούμενοι λόγους επείγοντος. Ένα επιχείρημα που δύσκολα μπορεί κανείς να παραβλέψει ή να αντικρούσει, καθώς η εξέταση ενός ασθενούς αποτελεί υπόθεση του κάθε γιατρού που αναλαμβάνει το περιστατικό.

Τέλος οι αναμονές- έρχεται η Ενιαία λίστα χειρουργείων

Πάντως, με βάση τα όσα έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο, η αξιολόγηση των περιστατικών θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης, όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Εξαίρεση θα αποτελούν τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία θα έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσοκομεία θα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες αλλαγές θα φέρει η ενιαία ηλεκτρονική λίστα Χειρουργείων;

Νέο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις λίστες αναμονής των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία

Ενεργοποίηση του νόμου του 2002 για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων

Ελάχιστα νοσοκομεία έχουν αναρτήσει λίστα χειρουργείων

“Πάγωσαν” τις ορθοπεδικές επεμβάσεις στο Παίδων Πεντέλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η WHO AFRO ιδρύει ανεξάρτητο σώμα για την ενίσχυση της ασφάλειας υγείας της Αφρικής

ΠΟΥ: Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση και τη συνεργατική του προσέγγιση, το νέο σώμα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική.

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και τη συγκρότηση Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, επισης σε συνέχεια απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Επαναφορά μέτρων κατά του covid για την προστασία των ογκολογικών ασθενών

Τα μέτρα αυτά τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 και έως τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 οπότε και θα υπάρξει επανεξέταση των μέτρων, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Διοικητής του αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά».

Μεταμόρφωση στρατηγικών της διατήρησης νέων γιατρών στην Ευρώπη

Κρίση υγείας: Οι στρατηγικές ακούσιας κατανομής που στοχεύουν στη βελτίωση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού ενδέχεται να επιδεινώσουν ακούσια αυτές τις ελλείψεις προάγοντας την αγωνία και τη δυσαρέσκεια.

Close Icon