Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων στην Θεσσαλία

Υπουργείο Υγείας: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων στην Θεσσαλία

Υπουργείο Υγείας: Συντονίστηκε σειρά δράσεων ειδικών κινητών μονάδων επαγγελματιών ψυχικής υγείας των δημοσίων υπηρεσιών και των ΑΜΚΕ της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ».

Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε και υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας. Ο αρμόδιος Υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος επισκέφθηκε άμεσα τις πληγείσες περιοχές, την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια και τις εκεί δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε συνεχή συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συντονίστηκε σειρά δράσεων ειδικών κινητών μονάδων επαγγελματιών ψυχικής υγείας των δημοσίων υπηρεσιών και των ΑΜΚΕ της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ».

Μετά την πρώτη υποστηρικτική παρέμβαση στις δομές υποδοχής πλημμυροπαθών, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους και άτομα χρήζοντα μερικής ή ολικής φροντίδας, τα οποία και μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία. Ήδη, οι κινητές μονάδες πραγματοποιούν πόρτα- πόρτα επισκέψεις στους πληγέντες παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη και παραπέμποντας τυχόν ασθενείς ή ανάπηρους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε συνεργασία και με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώθηκαν διαδικτυακά και δια ζώσης ενημερώσεις των λειτουργών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων για τρόπους και μεθόδους της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Αντίστοιχη ενημέρωση για την έγκαιρη αναγνώριση αναγκών σε παιδιά και εφήβους θα υπάρξει διαδικτυακά την επόμενη εβδομάδα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των σχολείων της περιοχής. Επί τόπου θα μεταβεί και ειδική κινητή μονάδα του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Αντίστοιχες δράσεις θα υπάρξουν και στον ορεινό όγκο του Πηλίου μόλις καταστεί δυνατή η οδική πρόσβαση. Οι κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στην Θεσσαλία για την αντιμετώπιση των μετατραυματικών ψυχικών φαινομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για να γίνουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσβάσιμες για τα ΛΟΑΤΚΙQA+ άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο

Συνήθεις διαταραχές ψυχικής υγείας μεταξύ του πληθυσμού που έχουν χαμηλό εισόδημα

Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου: Επίσκεψη Καιρίδη σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων σε Χίο και Μυτιλήνη

Ο Υφυπουργός Υγείας στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συστάσεις Αγαπηδάκη για τον κίνδυνο λεπτοσπείρωσης και εν όψει της επέλευσης της νέας κακοκαιρίας

Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης, η οποία πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα. Μπορεί δηλαδή κανείς να έχει πυρετό και γαστρεντερίτιδα και να μείνει στο σπίτι, να το υποτιμήσει, να θεωρήσει ότι θα περάσει. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Είναι σημαντικό να αναζητούμε βοήθεια πολύ γρήγορα. Όποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να υπάρχει ζήτημα με τη λεπτοσπείρωση».

Διυπουργική σύσκεψη εν όψει της νέας κακοκαιρίας

Πολιτική Προστασία: Με φόντο λοιπόν τη νέα κακοκαιρία, σε λίγη ώρα (στις 13.00) αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Λίμνη Κάρλα (ΟΦΥΠΕΚΑ) - Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης, δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Οργανισμού

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης. Συνολικά εκτιμάται ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

Προτάσεις Κώστα Μπακογιάννη για την περαιτέρω "εξυγίανση" της Αθήνας

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε, επίσης, γνωστό ότι άνοιξε το Δημοτικό Ιατρείο στο 7ο διαμέρισμα. “Πετύχαμε τον στόχο του 7 στα 7. Όταν ξεκίνησαν τα δημοτικά ιατρεία τη δεκαετία του 80, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε πει ότι θα πρέπει να έχουμε ένα δημοτικό ιατρείο σε κάθε δημοτική κοινότητα. Επιτέλους τα καταφέραμε” τόνισε.

Παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον αγώνα δρόμου ενάντια στον παιδικό καρκίνο

3rd Olympic Health Run: Φέτος ο αγώνας είχε ως σύνθημα: "Τρέχουμε ενάντια στον παιδικό καρκίνο- Δώστε πίστη στον αγώνα των παιδιών για ζωή" και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο.