Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης κουνουπιών για το 2024

Υπουργείο Υγείας: Επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης κουνουπιών για το 2024

Υπουργείο Υγείας: Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την αύξηση κουνουπιών άμεσα, μέσα από ενδελεχή σχεδιασμό.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, οργανώνεται και χρηματοδοτείται επείγον πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2024. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι επακόλουθες φονικές πλημμύρες εγείρουν ανησυχία για την έξαρση κουνουπιών. Τα κουνούπια με τη σειρά τους, πέρα από τον αντίκτυπο στην συνολική ποιότητα ζωής, αποτελούν εστίες μόλυνσης για τους ανθρώπους, με τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία.

Είναι επιτακτική η οργάνωση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών. Κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων αυτών, τον προϋπολογισμό της δαπάνης, τη σύνταξη των διακηρύξεων και τη συμβασιοποίηση των σχετικών έργων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σχετ. 3 εγκύκλιος και ιδιαιτέρως τα κάτωθι:

Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με την συνδυαστική εφαρμογή πολλών μεθόδων και πρέπει να αρχίζει έγκαιρα.

Έμφαση δίνεται σε δράσεις περιβαλλοντικής εξυγίανσης και προνυμφοκτονίας, οι οποίες έχουν καθοριστική σημασία για τον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών. Επίσης σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη διενέργεια εντομολογικής επιτήρησης, συστηματικά και εκτάκτως, με επαρκή γεωγραφική και χρονική κατανομή. Η τήρηση βάσης εντομολογικών δεδομένων συνεισφέρει καθοριστικά στην εκτίμηση κινδύνου σε τοπικό επίπεδο, στον ορθό σχεδιασμό, στην υλοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων, ενώ αποτελεί και προϋπόθεση για την παραχώρηση άδειας κατ΄ εξαίρεσης εφαρμογής μεθόδων ακμαιοκτονίας.

Καθώς οι διαδικασίες ανάδειξης των αναδόχων εταιρειών των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αδιάλειπτη εφαρμογή των προγραμμάτων, μάλιστα, με δεδομένες τις συνεχείς μεταβολές των επιδημιολογικών, εντομολογικών, κλιματολογικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων που αφορούν στην υλοποίηση των έργων, τα προγράμματα θα πρέπει να διαθέτουν ευελιξία και δυνατότητα αναθεώρησης, προκειμένου να προσαρμόζονται στα δεδομένα και στις έκτακτες συνθήκες που μπορεί να ανακύψουν.

Ιδιαιτέρως, εφιστάται η προσοχή στα εξής:

 • στη μέριμνα για την βελτιστοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την συμβασιοποίηση των έργων καταπολέμησης κουνουπιών, όπως π.χ. κατάρτιση τριετών προγραμμάτων αντί για μονοετή
 • στη λήψη πρωτοβουλιών για την έγκαιρη πρόληψη τυχόν καθυστερήσεων λόγω
  γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως π.χ. την έγκαιρη έναρξη των διαγωνιστικών
  διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενες καθυστερήσεις που μπορούν να
  προκύψουν κατά την κατακύρωση του διαγωνισμού εξαιτίας της προβλεπόμενης
  διαδικασίας ενστάσεων
 • στην πρόβλεψη για διενέργεια εντομολογικής επιτήρησης (αντίστοιχος
  προϋπολογισμός)
 • στην ανάθεση σε εξωτερικό φορέα την αξιολόγηση του έργου και πρόβλεψη
  αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Επιπλέον, η αξιολόγηση των έργων καταπολέμησης κουνουπιών είναι προϋπόθεση για την καλύτερη απόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων. Για το λόγο αυτό συστήνεται η αξιολόγηση της εφαρμογής των προγραμμάτων να αναλαμβάνεται από εξωτερικό φορέα (ανεξάρτητο των φορέων προκήρυξης και υλοποίησης του έργου) και κατ’ επέκταση ο διαχωρισμός της από το συνολικό έργο, με την πρόβλεψη ειδικής πίστωσης και ξεχωριστής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την έγκαιρη εξασφάλιση των πιστώσεων στο πλαίσιο κατάρτισης του ετήσιου προϋπολογισμού σας για την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, καθώς και την έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών προκήρυξης και ανάθεσης των σχετικών έργων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενημέρωση της Ειρήνης Αγαπηδάκης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Οδηγίες προστασίας από πλημμύρα για τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Κακοκαιρία Daniel - Επιστήμονες προειδοποιούν για τον ορατό κίνδυνο ασθενειών από μολυσμένα νερά

Πώς να προστατευθείτε μετά από πλημμύρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι απαντά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχέση του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με αφορμή την "αλλαγή πλεύσης" της κ. Αγαπηδάκη μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Υπουργός ένιψσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. 

Πρόβλημα με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα αναστέλλει κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως, είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.

Χρυσοχοΐδης Πάτρα: Επίσκεψη Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις δομές υγείας της Πάτρας

Χρυσοχοΐδης Πάτρα: Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, ιδίως πανεπιστημιακών, στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό.

Η Βιρτζίνια χτίζει ένα εθνικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας των εφήβων

Βιρτζίνια υγεία: Αυτός ο μήνας είναι  ο Εθνικός Μήνας Πρόληψης της Αυτοκτονίας, μια σημαντική εστίαση εν μέσω μιας καταστροφικής κρίσης ψυχικής υγείας σε αυτή τη χώρα. 

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Με ιατρική συνταγή μόνο τα νέα εμβόλια - Γιατί άλλαξε τις αποφάσεις το Υπουργείο;

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Διευκρινίσεις δίνει το Υπουργείο Υγείας μετά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για την συνταγογράφηση του νέου τύπου αντιγριπικών εμβολίων για τα οποία είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Τι ισχύει για τα παλιά εμβολια;

Από το κόσκινο του Υπουργείου υγείας θα περάσουν και οι Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών

Παρότι οι αρχικές σκέψεις ήταν να ενοποιηθούν η 1η με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής, δεν φαίνεται η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου να μπορεί να διαχωριστεί από τα νησιά. Και αυτό διότι σήμερα τα κενά στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας καλύπτονται με μετακίνηση προσωπικού από τα νοσοκομεία του Πειραιά. Εάν συγχωνευθεί η 2η ΥΠΕ στην 1η ΥΠΕ, δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι υγειονομικές μονάδες στα νησιά.