Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Διάψευση δημοσιευμάτων για μείωση δαπανών υγείας και επικίνδυνες ΜΕΘ

Υπουργείο Υγείας: Διάψευση δημοσιευμάτων για μείωση δαπανών υγείας και επικίνδυνες ΜΕΘ

Υπουργείο Υγείας: Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση που εξέδωσε διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με τις ΜΕΘ και τις συνολικές δαπάνες για τον κλάδο της Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση που εξέδωσε διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με τις ΜΕΘ και τις συνολικές δαπάνες για τον κλάδο της Υγείας. Οι κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες και έωλες, σύμφωνα με τα όσα απαντά το υπουργείο. Εν μέσω πανδημίας, μάλιστα, τα ψεύδη δεν ωφελούν σε τίποτε ενώ αντιθέτως προσθέτουν στον φόβο των πολιτών με τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων. Η διάψευση του υπουργείου έχει δύο σκέλη, ενώ παρατίθενται δεδομένα και γεγονότα προς επίρρωση οποιασδήποτε αμφιβολίας.

Η απάντηση του υπουργείου για τις ΜΕΘ

Αφενός, το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε μέσω της ανακοίνωσής του στις κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί. Παράλληλα, σε κάθε κλίνη ΜΕΘ τηρούνται απαρέγκλιτα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ως προς τους κανονισμούς ασφαλείας, τον εξοπλισμό τους αλλά και την στελέχωσή της με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Το υπουργείο επεσήμανε πως μέρος των ΜΕΘ έχει ήδη δημιουργηθεί μέσω δωρεών, ενώ οι υπόλοιπες έχουν βασιστεί σε έργα ΕΣΠΑ, λειτουργώντας κλειστές ΜΕΘ που ενισχύθηκαν με σύγχρονο εξοπλισμό και στελεχώθηκαν με επαγγελματίες υγείας.

Την ίδια στιγμή, αναπτύχθηκαν ορισμένες υφιστάμενες ΜΕΘ τηρώντας και πάλι τις διαδικασίες που απαιτούνται. Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται ως προς το πρώτο σκέλος των ΜΕΘ με έναν σχολιασμό που περιέχει την πικρία του προσωπικού που μάχονται καθημερινά με την πανδημία και έχουν να αντιμετωπίσουν ψευδείς ισχυρισμούς, επιδεινώνοντας την κατάσταση ακόμη περισσότερο: “Επομένως αναφορές για δήθεν επικίνδυνες κλίνες ΜΕΘ ειναι παντελώς ψευδείς και προσβλητικές για τους ιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την καθημερινή μάχη.” 

Για τις δαπάνες και τον προϋπολογισμό της Υγείας

Ως προς τις κατηγορίες για δήθεν μείωση των δαπανών για το Υπουργείο Υγείας από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό, το υπουργείο έδωσε τα κάτωθι στοιχεία:

  • Χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, οι προβλεπόμενες ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022. Αντίστοιχα, οι ίδιες δαπάνες το 2021 ανήλθαν σε 4,27 δισ. ευρώ
  • Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες COVID από το Υπουργείο Υγείας, επιπλέον των παραπάνω, 944 εκατ. ευρώ
  • Συνεχίζοντας στο 2022, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις COVID για την Υγεία ύψους 736 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση συνεχίζονται ερμηνεύοντας την μείωση των δαπανών ως ακολούθως: “Η μείωση του προϋπολογισμού που ισχυρίζονται κάποιοι αφορά τις έκτακτες δαπάνες που προβλέφθηκαν για το 2021. Εάν χρειαστεί προφανώς, όπως έγινε και το 2021 θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός με τα αντίστοιχα κονδύλια. Οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία μαζί και με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ περισσότερες.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση στην υπερβάλλουσα θνητότητα με καταγραφή θανάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Έχουν αποσταλεί «φύλλα πορείας» σε 85 ιδιώτες γιατρούς σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα

Αντιδράσεις μετά τη δήλωση του κ. Εξαδάκτυλου για τους ανεμβολίαστους που νοσούν

Σε νέο πλαίσιο η καθημερινότητα από Δευτέρα - Πού, πώς και σε ποιους θα επιτρέπεται η πρόσβαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απονείμει 103 εκ.δολάρια για να βοηθήσει λόγω εξουθένωσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

"Αυτή η χρηματοδότηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να διασφαλίσει ότι θα έχουμε αρκετούς κρίσιμους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τώρα και πέρα ​​καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις εξουθένωσης και ψυχικής υγείας, είπε σε δήλωση.

Απαραίτητη η τρίτη δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον, λένε τα CDC

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Άυλη συνταγογράφηση: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις της Αυστραλίας από την Κυριακή

Αυστραλία ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Δυο αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή στις διεθνείς πτήσεις, αφαιρώντας την αναγκαιότητα για αρνητικό PCR test 72 ωρών και μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας σε 7 ημέρες.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτικά" λέει η επικεφαλής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan

Η Swaminathan είπε ότι μια επιτροπή θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το ερώτημα πώς οι χώρες θα πρέπει να δίνουν ενισχυτές «με σκοπό τη μείωση των θανάτων».

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Γκάγκα: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» εξήγησε ο καθηγητής.