Πολιτική Υγείας

Χονγκ Κονγκ: Πιο άνισο, λιγότερο ελεύθερο, καθώς, η Κάρι Λαμ αποχωρεί από το τιμόνι της ηγεσίας

Χονγκ Κονγκ: Πιο άνισο, λιγότερο ελεύθερο, καθώς, η Κάρι Λαμ αποχωρεί από το τιμόνι της ηγεσίας

Η Φράνσις Χούι, μια ακτιβίστρια στην οποία χορηγήθηκε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιέγραψε την Λαμ ως «υπάκουη επιβολής» της ατζέντας του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping. «Επιτάχυνε την καταστολή των ελευθεριών», είπε η Χούι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χονγκ Κονγκ: Το Χονγκ Κονγκ έχει αναδειχθεί σε μια πιο άνιση πόλη, οι ελευθερίες του έχουν περιοριστεί και η διεθνής λάμψη αμβλύνεται μετά από πέντε χρόνια με την Κάρι Λαμ στο τιμόνι, λένε οι αναλυτές, καθώς η ταραχώδης ηγεσία της φτάνει στο τέλος της. Η Lam, η πρώτη γυναίκα ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, ανέλαβε τα καθήκοντά της υποσχόμενη να θεραπεύσει τις διαιρέσεις και να αντιμετωπίσει ζητήματα βιοπορισμού, ειδικά μια στεγαστική κρίση. Αντίθετα, η θητεία της κυριαρχήθηκε από μαζικές διαμαρτυρίες για τη δημοκρατία και την επακόλουθη καταστολή του Πεκίνου, καθώς και από μια στρατηγική πανδημίας μηδενικής Covid που κράτησε την πόλη απομονωμένη ενώ οι αντίπαλοι άνοιγαν ξανά.

Είναι σε καλό δρόμο να αποχωρήσει στα τέλη Ιουνίου με τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη από την παράδοση από τη Βρετανία.

Στην τελευταία της πολιτική ομιλία τον περασμένο Οκτώβριο, η Λαμ περιέγραψε το Χονγκ Κονγκ «πολύ ισχυρότερο από ποτέ» μετά την παρέμβαση της Κίνας για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.

Η κυβέρνησή της επέζησε από το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας, αλλά πολλοί λένε ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για τη βελτίωση της ζωής – οι οποίες ακόμη και η ηγεσία της Κίνας λέει ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των «βαθιά ριζωμένων κοινωνικών συγκρούσεων» της πόλης.

Πέρυσι, 1,65 εκατομμύρια πολίτες του Χονγκ Κονγκ – σχεδόν ένας στους τέσσερις – ζούσαν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας της κυβέρνησης, που για ένα νοικοκυριό ενός ατόμου σημαίνει 4.400 HK $ (560 $) τον μήνα.

Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ πριν από 12 χρόνια. «Η βάση έχει παραμεληθεί πολύ», είπε ο Sze Lai-shan, αναπληρωτής διευθυντής της Εταιρείας για την Κοινοτική Οργάνωση. «Μερικές φορές αισθάνεται ότι (η κυβέρνηση) ζει σε διαφορετικό πλανήτη».

Ακόμη και τα στελέχη του κατεστημένου δεν εντυπωσιάστηκαν. «Μπορεί να πείτε ότι η Λαμ εργάστηκε πολύ σκληρά, αλλά ελάχιστα έχουν επιτευχθεί για την επίλυση των επιδεινούμενων ζητημάτων βιοπορισμού και των βαθιά ριζωμένων συγκρούσεων στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανώτερος σύμβουλος του Πεκίνου Λάου Σιού-Κάι. –

Το πιο ακριβό ακίνητο στον κόσμο – Τον περασμένο Ιούλιο, ο κορυφαίος αξιωματούχος της Κίνας για τις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ Xia Baolong έδωσε μια ομιλία που θεωρείται ευρέως ως αντανάκλαση της αυξανόμενης ανυπομονησίας του Πεκίνου για την στεγαστική κρίση, κάτι που κάθε ηγέτης από την παράδοση το 1997 δεν κατάφερε να επιλύσει.

Η πόλη, είπε ο Xia, πρέπει να «αποχαιρετήσει» τα σπίτια σε κλουβιά και τα μικροσκοπικά κοινόχρηστα δωμάτια διαμερισμάτων όπου ζουν ακόμη περίπου 220.000 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ.

Το Χονγκ Κονγκ έχει εδώ και καιρό τον τίτλο της πιο απρόσιτης αγοράς στέγης στον κόσμο, όπου μια μελέτη φέτος έδειξε ότι η μέση τιμή του ακινήτου είναι 23 φορές μεγαλύτερη από το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η Λαμ αύξησε την προσφορά δημόσιων κατοικιών, περισσότερο από τους προκατόχους της, αλλά η ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά την προσφορά με τον χρόνο αναμονής να αυξάνεται στα έξι χρόνια.

Ο Chan Kim-ching, ερευνητής χρήσεων γης στην Ερευνητική Κοινότητα Liber, είπε ότι η Lam έδινε υπερβολική προτεραιότητα στα κτίρια για να αγοράσει. «Βάζοντας ως στόχο την ιδιοκτησία σπιτιού, επιδείνωσε την ανισότητα του πλούτου στην κοινωνία», είπε ο Τσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιτικές της Λαμ δεν στοχεύουν αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Υπάρχει αναντιστοιχία». – Έξοδος – Τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας της Λαμ ήταν επίσης μάρτυρας μιας ιστορικής εκροής ανθρώπων – που διέφυγαν είτε από την πολιτική καταστολή είτε από ορισμένους από τους αυστηρότερους ελέγχους πανδημίας στον κόσμο.

Οι αποχωρήσεις αυξήθηκαν περαιτέρω φέτος, όταν η πολιτική του Χονγκ Κονγκ για μηδενική Covid κατέρρευσε, καθώς, η πιο μεταδοτική παραλλαγή Omicron ξέσπασε, σκοτώνοντας περισσότερους από 9.000 ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Καθαρά 160.000 άτομα αναχώρησαν από το Χονγκ Κονγκ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η Λαμ αναγνώρισε πρόσφατα ότι οι περιορισμοί είχαν προκαλέσει διαρροή εγκεφάλων μεταξύ ξένων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι ήταν ένα «αναμφισβήτητο γεγονός».

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες του Πεκίνου να αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο του Χονγκ Κονγκ πυροδότησε άλλο ένα κύμα μετανάστευσης μεταξύ των ντόπιων. Μετά τη συντριβή των διαδηλώσεων του 2019, η Κίνα επέβαλε έναν σαρωτικό νόμο για την εθνική ασφάλεια που ποινικοποιεί τη διαφωνία και μεταμόρφωσε την κάποτε ειλικρινή πόλη.

Η αστυνομία συνέλαβε 182 άτομα βάσει του νόμου ασφαλείας.

Οι περισσότεροι από τους εξέχοντες ακτιβιστές της δημοκρατίας της πόλης είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

Στον ετήσιο διεθνή πίνακα ελευθερίας του Τύπου που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το Χονγκ Κονγκ έπεσε κατακόρυφα από την 80η στην 148η θέση.

Η Φράνσις Χούι, μια ακτιβίστρια στην οποία χορηγήθηκε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιέγραψε την Λαμ ως «υπάκουη επιβολής» της ατζέντας του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping. «Επιτάχυνε την καταστολή των ελευθεριών», είπε η Χούι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η διασπορά του Χονγκ Κονγκ αυξάνεται σταθερά σε μέρη όπως η Βρετανία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν περίμενα ότι η συμμετοχή σε ακτιβισμό θα με οδηγούσε στο να ζητήσω άσυλο», είπε η Χούι.

«Αυτό είναι μια αντανάκλαση του πόσο μακριά έχει πέσει το Χονγκ Κονγκ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Χονγκ Κονγκ θα χαλαρώσει ορισμένους από τους περιορισμούς για την COVID-19 αργότερα αυτόν τον μήνα

6.000 νέα κρούσματα Covid στο Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ έχει ένα από τα αυστηρότερα υποχρεωτικά καθεστώτα καραντίνας Covid στον κόσμο –

Το Χονγκ Κονγκ αγωνίζεται να διατηρήσει την πολιτική της «μηδενικής Covid» εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων που τροφοδοτείται από την Omicron

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]

Στη Μάλτα 9 ηγέτες χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν λύσεις για το μεταναστευτικό - Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η κοινή στάση στο ζήτημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν, οι εννέα ηγέτες εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό πρόβλημα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύσκεψη για την εξέλιξη όλων των διαδικασιών υπέρ των πληγέντων της Θεσσαλίας

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, επίσης, τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.

Τι απαντά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχέση του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με αφορμή την "αλλαγή πλεύσης" της κ. Αγαπηδάκη μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Υπουργός ένιψσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.