Πολιτική Υγείας

Βρυξέλλες Βέλγιο: Προτεραιότητα στα έλκη των ποδιών κατά το lockdown

Βρυξέλλες Βέλγιο: Προτεραιότητα στα έλκη των ποδιών κατά το lockdown

Η σχολαστική φροντίδα των ποδιών και η συντήρηση πολυεπιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης θα πρέπει να είναι διαθέσιμες με ή χωρίς lockdown." Η φροντίδα συνεχίστηκε σχεδόν σε όλες τις κλινικές ποδιών του Βελγίου.

Βρυξέλλες Βέλγιο: Οι προσπάθειες του Βελγίου να δώσει προτεραιότητα στη φροντίδα στις κλινικές του για το διαβητικό πόδι κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της πανδημίας COVID-19 ελαχιστοποίησε τόσο τις καθυστερήσεις στη φροντίδα όσο και τα αρνητικά αποτελέσματα, υποδεικνύουν νέα δεδομένα. Η χώρα έχει ένα εθνικό πρόγραμμα φροντίδας για τα διαβητικά πόδια από το 2005, με 34 πολυεπιστημονικές κλινικές αναγνωρισμένες από το Βελγικό Υπουργείο Υγείας για τη θεραπεία των ελκών του διαβητικού ποδιού (DFU).

Το σύστημα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων στη χώρα. Και ενώ όλη η μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη στο Βέλγιο αναβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εθνικής περιόδου κλειδώματος COVID-19 14 Μαρτίου-3 Μαΐου 2020, οι κλινικές ακολούθησαν τις συμβουλές των επαγγελματικών ενώσεων για να θεωρήσουν όλα τα ενεργά έλκη του διαβητικού ποδιού DFU ως επείγοντα.

Έτσι, σχεδόν όλες οι κλινικές ποδιών παρέμειναν προσβάσιμες κατά το κλείδωμα. “Χάρη στις μεγάλες προσπάθειες των κλινικών για διαβητικά πόδια, η συνεχής διαθεσιμότητα υπηρεσιών για το έλκος του διαβητικού ποδιού κατά τη διάρκεια του lockdown, αν και σε περιορισμένη χωρητικότητα, ήταν πραγματικά χρήσιμη και μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είδαμε καθυστερημένη παρουσίαση”, δήλωσε ο An-Sofie Vanherwegen, PhD, των Υπηρεσιών Έρευνας Υγείας, Sciensano, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, στην εικονική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη του Διαβήτη.

Ο μόνος αντίκτυπος στη σοβαρότητα των ελκών του διαβητικού ποδιού DFU ήταν ότι οι πληγές τείνουν να είναι ελαφρώς ελαφρύτερες, είπε. “Τα ευρήματά μας ελπίζουμε ότι θα καθοδηγήσουν τις κλινικές διαβητικών ποδιών στην εξυπηρέτηση των ασθενών τους χρησιμοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές, όπως η τηλεϊατρική, κατά την τρέχουσα και ενδεχομένως μελλοντική κρίση δημόσιας υγείας”, πρόσθεσε σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δομικής Δυναμικής EASD.

Ο συντονιστής συνεδρίας Νικόλαος Παπάνας, MD, PhD, κλήθηκε να σχολιάσει, δήλωσε στο Medscape Medical News: “Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καθόσον παρέχουν πληροφορίες για ασθενείς με διαβητικό πόδι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Η παρατήρηση ότι οι ασθενείς δεν καθυστέρησαν να παρουσιαστούν στο σύστημα υγείας είναι καινούργιο και πολύ καθησυχαστικό, διότι υπονοεί ότι είχαν εκπαιδευτεί για την υγιεινή των ποδιών και ότι το σύστημα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τη νοσηρότητα των ποδιών παρά τη νέα κατάσταση. ”

Και οι δύο αναδιαρθρώσεις του συστήματος για να ενσωματώσουν την τηλεϊατρική και την εκπαίδευση των ασθενών ήταν βασικές, δήλωσε ο Παπανάς, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Διαβήτη – της Κλινικής διαβητικού Ποδιού, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, στην Ελλάδα. “Έχουμε επίσης διατυπώσει προηγουμένως ότι κάθε επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να έχει απόλυτη ελάχιστη γνώση για την ανίχνευση ανησυχητικών σημείων σε κάθε νέα βλάβη του ποδιού.

Η σχολαστική φροντίδα των ποδιών και η συντήρηση πολυεπιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης θα πρέπει να είναι διαθέσιμες με ή χωρίς lockdown.” Η φροντίδα συνεχίστηκε σχεδόν σε όλες τις κλινικές ποδιών του Βελγίου. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τέταρτο όλων των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη παγκοσμίως θα παρουσιάσουν έλκος στα πόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, και αυτά αναπτύσσονται καθώς ο διαβήτης βλάπτει τα νεύρα και την παροχή αίματος στα πόδια. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, αυτά τα έλκη είναι δύσκολο να επουλωθούν και αποτελούν την κύρια αιτία ακρωτηριασμού των κάτω άκρων στις δυτικές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η COVID-19 τους διαβητικούς ασθενείς

Πώς αντιμετωπίζεται η πρωινή άνοδος του σακχάρου

Διαβήτης και η επίδραση του στην σεξουαλική ζωή των ανδρών

Διαβήτης γλυκόζη: πρωτεΐνη ρυθμίζει τα επίπεδα

Διαβήτης τύπου 1: Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ιστορική ευκαιρία για την βελτίωση της ζωής των ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Αναμνηστική δόση για όλους άνω των 18 ετών 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό

Θεμιστοκλέους τρίτη δόση εμβόλιο: Για τους νοσήσαντες, ο εμβολιασμός θα γίνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωση. Παράλληλα, παραμένει το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J.

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και ΕΜΑΚ λέει το ΣτΕ

Υγειονομικοί ΕΜΑΚ: Η απόφαση του ΣτΕ κατά πλειοψηφία ήταν πως δεν αντίκεινται στις συνταγματικές επιταγές και τις υπερνομοθετικές διατάξεις οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και σε όσους υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει πως τα μέτρα που λειτούργησαν στην μετάλλαξη δέλτα λειτουργούν και στην όμικρον

ΠΟΥ όμικρον μέτρα: Ο έλεγχος των συνόρων μπορεί να καθυστερήσει την είσοδο του ιού και να κερδίσει χρόνο. Αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες αυξήσεις κρουσμάτων, με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την εμπειρία που αποκτήθηκε στην αντιμετώπιση της παραλλαγής δέλτα.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις χωρών

Μεταξύ των ελάχιστων εξαιρέσεων είναι η Νότια Αφρική, η οποία άρχισε να εμβολιάζει άτομα από την ηλικία των 12 ετών με μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer στις 20 Οκτωβρίου, και η Γουινέα, η οποία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να εμβολιάζει τους εφήβους αυτή την εβδομάδα. Ασυνήθιστα, στη Νότια Αφρική, δεν απαιτείται γονική άδεια για να εμβολιαστούν οι έφηβοι.

Πολλά κράτη έχουν αναστείλει τα ταξίδια σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής "όμικρον"

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 4 για τα οκτώ κράτη της Νότιας Αφρικής στις 26 Νοεμβρίου, αλλά αυτοί οι περιορισμοί δεν ισχύουν για τους πολίτες των ΗΠΑ, τους νόμιμους μόνιμους κατοίκους και ορισμένες άλλες κατηγορίες.

Μαγιορκίνης: Αύξηση 4% στους θανάτους-8% στους νοσηλεύομενους σε ΜΕΘ-Εξαιρετικά διεισδυτική η Όμικρον

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η επιδημία στη Νότια Αφρική παρουσιάζει εκθετική αύξηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, που αφορά σε κρούσματα και θανάτους, με τη Δέλτα να υποχωρεί έναντι της Όμικρον. Αυτό επιβεβαιώνει την αρχική εντύπωση ότι το στέλεχος Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Ξεπερνούν τις 50.000 τα ενεργά κρούσματα-Πάνω από 500 οι εισαγωγές

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική - Σε αρκετές περιφέρειες της χώρας είχαμε αύξηση των κρουσμάτων στους ενήλικες 50 ως 70 ετών, σχετιζόμενη με την καθυστέρηση της τρίτης δόσης. Ενδεικτικά, στα Τρίκαλα, ενώ παρατηρείται μείωση κατά 30 % στα νέα κρούσματα, η ενδιάμεση ηλικία των νέων διαγνώσεων ανέβηκε στα 43 έτη (από τα 38) σε λίγες μόλις εβδομάδες. Την ίδια ώρα, όπως είπε, μόλις 1 στους 4 έχει προσέλθει για την 3η δόση.