Πολιτική Υγείας

Βουλή προϋπολογισμός: Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel. Αυτό θα προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή  σήμερα την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου όπως είναι και η συνταγματική της υποχρέωση.

Τον συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο που είναι περίπου στο 1 δισ. ευρώ, δεν θα αξιοποιηθεί για παροχές, όπως ήδη είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Αυτά τα χρήματα θα δοθούν γιατί η κυβέρνηση «θέλει να εκπλήξει θετικά τις αγορές» εν όψει και των δύο επερχόμενων αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch. Στο προσχέδιο θα προβλέπεται αύξηση των συντάξεων για 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους στο έως 3,1%, 700.000 από αυτούς θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200€ λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Αυτά που χρωστά η κυβέρνηση από την χρονιά που μας πέρασε αναφορικά με το υπόλοιπο 0,5%, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν η δημοσιονομική κατάσταση εξελιχθεί ακόμη καλύτερα από τις προβλέψεις για 1,1% πλεόνασμα και την ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αναφέρεται στον προσχέδιο. Στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται για το τι θα κάνουν με τον μειωμένο ΦΠΑ σε τουρισμό, πολιτισμό και αθλητισμό, η ισχύς του οποίου τελειώνει με το 2023. Το κόστος νέας 6μηνης παράτασης ανέρχεται σε 250εκατ€ αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και το ενδεχόμενο να παρατείνουν τον μειωμένο φόρο σε μερικά μόνο προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η ανάπτυξη υπολογίζεται σε 2,3% φέτος και 3% το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,1% φέτος και 2,1% το 2024 και ο πληθωρισμός σε 3,9% και 2,4% του χρόνου. Συνολικά για το β’ εξάμηνο του 2023 και το 2024 προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης που θα αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις περίπου 2,5δισ€. Εκτός από τις αυξήσεις στις συντάξεις και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, προβλέπονται αυξήσεις στο Δημόσιο για 66.000 δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000€ για τις οικογένειες, απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη και αύξηση στο ύψος του κατώτατου μισθού και παράταση από τους 4 στους 9 μήνες για το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βουλή: Απαλλαγή των πληγέντων από συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις

Βουλή ΕΚΑΒ: "Πέρασε" το νομοσχέδιο για τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ

Κορυφώνεται απόψε η πρώτη μάχη της νέας Βουλής

Μεταρρυθμίσεις προανήγγειλε στο ασφαλιστικό ο Υπουργός Εργασίας

Τι δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για ΕΚΑΒ, προσλήψεις και νέο ΕΣΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στηρίζει τα άτομα με παχυσαρκία

Ο Σύλλογος παρέχει καθοδήγηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ παράλληλα μέσα από τις δράσεις του, επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των μελών (ασθενών με παχυσαρκία και ειδικών με την παχυσαρκία επαγγελματιών).

Τέξας: Εκδίκαση υπόθεσης που αμφισβητεί την απαγόρευση των αμβλώσεων για ιατρικά επείγοντα περιστατικά

Η ιατρική εξαίρεση που προτείνεται από τους ενάγοντες "θα κατάπινε, εκ προμελέτης, τον κανόνα", υποστήριξαν οι δικηγόροι του στην έγγραφη απάντησή τους. "Θα επέτρεπε, για παράδειγμα, αμβλώσεις για έγκυες γυναίκες με ιατρικές παθήσεις που κυμαίνονται από πονοκέφαλο μέχρι αισθήματα κατάθλιψης", αναφέρεται στην απάντηση.

Νέος Ποινικός Κώδικας - Όλες οι αλλαγές - Αυστηροποίηση των ποινών για ενδοοικογενειακή βία και απόπειρα βιασμού

-Τη δημιουργία κατάλληλου υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα θύματα με την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Αγαπηδάκη: Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., θα συζητηθεί η ανοικτή στρατηγική αυτονομία στον τομέα της υγείας, με έμφαση στα μέτρα για την αντιμετώπιση στις ελλείψεις φαρμάκων.

 Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Καναδοί εγγράφονται ως δωρητές οργάνων, χάρη στην αλλαγή του φορολογικού εντύπου

Ο Webber άρχισε να υποστηρίζει τη δωρεά οργάνων μετά τον θάνατο της συζύγου του από καρκίνο το 2010. Πριν έρθει στην Οτάβα, βοήθησε στη δημιουργία του μητρώου δωρητών της Αλμπέρτα το 2013 ως μέλος του νομοθετικού σώματος της εν λόγω επαρχίας. Σύμφωνα με τις Καναδικές Υπηρεσίες Αίματος, περισσότεροι από 4.000 Καναδοί περιμένουν για μεταμοσχεύσεις που σώζουν ζωές. Εκατοντάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο περιμένοντας.

Η υγεία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των εθνικών σχεδίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής λέει ο ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει τις χώρες για την προστασία της υγείας δημιουργώντας συστήματα υγείας ανθεκτικά στο κλίμα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα από την υγειονομική περίθαλψη και παρακολουθώντας την παγκόσμια πρόοδο.