Πολιτική Υγείας

Βασίλης Κικίλιας: Τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους πολίτες και υγειονομικούς

Βασίλης Κικίλιας: Τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους πολίτες και υγειονομικούς

Βασίλης Κικίλιας: Την αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στις ανακοινώσεις, οι οποίες έγιναν  από το υπουργείο Υγείας, συμμετείχε και η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Συγκεκριμένα , ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν και ήδη προβλέπονται στο άρθρο 206 του νόμου 4820 του 2021.Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου του 2021 ως 31 Μαρτίου του 2022 θα ισχύσουν μέτρα υποχρεωτικής διάγνωσης Covid-19 για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου  είπε πως τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό να αντιδρά στον ιό και διακόπτουν τη συντήρηση μίας επιδημίας. Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς, λέγοντας πως έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα εμβόλια μας δίνουν την ελευθερία να γυρίσουμε στην κανονική μας ζωή , τόνισε η κ. Κοτανίδου .

Αναλυτικότερα , ο υπουργός είπε ότι «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» σημειώνοντας ότι ‘’ Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων’’. «Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε ο Βασίλης Κικίλιας διευκρινίζοντας ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον υπουργό, υγειονομικά μέτρα θα υπάρξουν και φέτος, αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.Σε αντίθεση με το περασμένο φθινόπωρο – είπε – που δεν είχαμε άλλα μέτρα, φέτος έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια, προκειμένου να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της CoViD-19.Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως πάνω από το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ CoViD είναι ανεμβολίαστοι.Εφόσον υπάρχει η επιλογή των εμβολίων, τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά και δεν θα μετατραπούν σε χώρους νοσηλείας CoViD.

Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες, αριθμός που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Χρειαζόμαστε – τόνισε – ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμα. Τα μέτρα από το φθινόπωρο θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου 

 1. Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν
 2. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα – Στα 10 ευρώ το κόστος
 3. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
 4. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν
 5. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές επίσης θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα, ενώ οιμαθητές θα συνεχίσουν να κάνουν self test τα οποία θα πρέπει να δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα.
 6. Οι ταξιδιώτες– οσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο- για αεροπλάνα, τρένα, πλοία και ΚΤΕΛ θα πρέπει να κάνουν rapid test 48 ώρες πρίν από το ταξίδι, ενώ για τους ανήλικους πρβλέπεται self test, επίσης 48 ώρες πρίν από το ταξίδι.

Τι προβλέπεται για την εστίαση

Επίσης για τους ανεμβολίστους, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Οι κλειστοί χώροι εστίασης θα είναι αμιγώς για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες. Το ίδιο και για τα γήπεδα, είτε κλειστά είτε ανοιχτά.

 • Σε θέατρα και κινηματογράφους αλλά και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους. Στους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται μόνο άν έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
 • Στα γυμναστήρια επίσης η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, αλλά οι ανεμβολίαστοι θα επιτρέπεται η είσοδος εφόσον έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Σημειώνεται ότι θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια θα μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα επιτρέπεται να έχουν 100% πληρότητα.
 • Στους κλειστούς χώρους εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και ούτω καθεξής, έχουμε λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.
 • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων, αθλοπαιδιών κλπ., έχουμε λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.Έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.Επίσης, βάσει νόμου οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.  Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.
 •             Οι πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει 14 μέρες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για τους εργαζομένους, απαγόρευση παρακολούθησης μαθημάτων για μαθητές- φοιτητές, και απαγόρευση μετακίνησης για τους ταξιδιώτες.

Τι θα ισχύσει για τις μάσκες

Για τις μάσκες ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι θα είναι υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς όμως, εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός.

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου είπε τα εξής : 

Η τωρινή, πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιού, διαφέρει και σε κάτι ακόμα. Ισχυρές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας.Υπό αυτή την έννοια, ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι γνωστό ότι η πανδημία του κορονοϊού ενεργοποίησε σε παγκόσμια κλίμακα όλες τις ειδικότητες της ιατρικής.Δεν είναι, όμως, υπερβολή να τονιστεί ότι ο όρος Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σηματοδότησε την πανδημία και ταυτίστηκε με αυτήν.Έγινε ευρύτερα γνωστό ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σώζουν ζωές ασθενών που δεν έχουν καταφέρει με άλλο τρόπο να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να επιβιώσουν.Αλλά όπως σε όλες οι επιδημίες, έτσι και σε αυτήν, η πρόληψη είναι η βασική συνιστώσα της αντιμετώπισης του προβλήματος.Χωρίς την πρόληψη δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε όλους τους ασθενείς που θα προσβληθούν.

Για αυτό τον λόγο έχουμε τα εμβόλια. Τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να προστατευθεί από μια συγκεκριμένη νόσο.  Όταν αρκετά άτομα ενός πληθυσμού αναπτύσσουν ανοσία σε μια λοιμώδη νόσο, τότε εμποδίζουμε τη νόσο να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο και διακόπτουμε την ανάπτυξη και τη συντήρηση μιας επιδημίας.Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια άκρως μεταδοτική νόσο όπως είναι η Covid-19. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το πραγματικό δίλημμα για όλους μας δεν είναι «εμβόλιο ή τίποτα» αλλά είναι «εμβόλιο ή ιός».

Αναστασία Κοτανίδου

Αναστασία Κοτανίδου

Και στην ερώτηση την οποία μπορεί να κάνουν πολλοί συμπολίτες μας «πώς εγώ μπορώ να γνωρίζω ότι μετά από κάποια χρόνια δεν θα έχω παρενέργειες από το εμβόλιο», με κατανόηση θα ήθελα να απαντήσω στις ανησυχίες όλων όσων δεν οφείλουν να γνωρίζουν ιατρική, ότι θα τους ζητήσω να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και να επικαλεστώ τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα.Είμαστε ήδη έναν και λίγο παραπάνω χρόνο μετά από τους πρώτους εμβολιασμούς.  Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια συμπολίτες μας σε όλο τον κόσμο.  Και το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πάρα πολύ ισχυρό.

Από τη μια, δηλαδή, έχουμε ισχυρότερες ενδείξεις ότι η φυσική μόλυνση και η νόσηση από τον ιό ενεργοποιεί σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό νοσούντων, παθολογικούς μηχανισμούς μακροχρόνιων επιπλοκών και προβλημάτων.Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο έχουμε πάνω από 18.000.000 συνανθρώπους μας, οι οποίοι πάσχουν από ένα πολύ δυσάρεστο και πολύ επιβαρυντικό για την υγεία τους σύστημα το post covid syndrome.  Και αυτοί οι άνθρωποι επίσης χρειάζονται περίθαλψη στα νοσοκομεία τα οποία πιέζονται από τους ασθενείς που έχουν κολλήσει με Covid.Κάτι άλλο όμως που είναι, όχι μόνο βιολογικά αναμενόμενο αλλά και λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το εμβόλιο είναι μια ελαφρά παρέμβαση στον οργανισμό μας, ένα πολύ ελεγχόμενο υπομέρος της συχνά απρόβλεπτης και έντονης συστηματικής παρέμβασης που μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος ο ιός στους ανθρώπους που θα νοσήσουν.

Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19 και έχοντας επανειλημμένα ζήσει την αγωνία των ιδίων και των οικογενειών τους όταν τους ανακοινώνουμε ότι πρέπει να διασωληνωθούν, θα ήθελα με τον πιο εμφατικό τόνο να καλέσω όλους όσοι έχουν ακόμα επιφυλάξεις να μην διστάσουν να εμβολιαστούν.Ο εμβολιασμός είναι θέμα ελευθερίας και επιστροφής στην κανονική ζωή.  Είναι θέμα ασφαλείας και προστασίας της υγείας της δικής μας και των αγαπημένων μας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους θα ανακοινώσει την Τρίτη (24/08) ο Βασίλης Κικίλιας

Iσχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς

Πυρκαγιές: Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ σε τραυματίες που νοσηλεύτηκαν άνω των 48 ωρών

Παρασκήνιο: Οι γενικοί γραμματείς στο ΥΥΚΑ επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ ανακοίνώνει την εθνική έλλειψη αίματος

"Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κέντρα αίματος σε όλη τη χώρα ανέφεραν λιγότερη από μία ημέρα παροχή αίματος ορισμένων κρίσιμων τύπων αίματος - ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Εάν η παροχή αίματος της χώρας δεν σταθεροποιηθεί σύντομα, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο αίμα που σώζει ζωές για κάποιους ασθενείς όταν χρειάζεται».

Οι ρωσικές αρχές συντομεύουν την απαιτούμενη περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με covid-19 από 14 σε επτά ημέρες,

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερα, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 είναι πάνω από 625.000.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται 3η δόση, λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως", επεσήμανε η Σούμια Σουαμινάθαν.

Ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου covid σε άλλες χώρες

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.