Πολιτική Υγείας

Βασίλης Κικίλιας: «Φρένο» στους ανεμβολίαστους πολίτες, τι θα ισχύει με τα τεστ

Βασίλης Κικίλιας: «Φρένο» στους ανεμβολίαστους πολίτες, τι θα ισχύει με τα τεστ

O υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί το μέτρο αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους φαρμακοποιούς.

Βασίλης Κικίλιας: Τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Φρένο» στους ανεμβολίαστους πολίτες, τι θα ισχύει με τα τεστ. Ανακοινώθηκε η νέα δέσμη μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει «φρένο» στη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχει τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα από όλα τα στελέχη του κορωνοϊού.«Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, χωρίς όπλα άμυνας, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατεύσει. Έχουμε διαθέσιμα εμβόλια και την επιλογή που δεν είχαμε πριν. Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε ή μένουμε έξω από αυτό. Τα δεδομένα από τις νοσηλείες, δείχνουν ότι πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. Χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτίμηση περίθαλψη ασθενών με Covid», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

«Τα νοσοκομεία μας θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν άδικο και ανήθικο στην πλειοψηφία των πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη», πρόσθεσε.Όπως είπε ο υπουργός, κοντά στους 6.000.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την πρώτη δόση. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχουν οριστεί και νέα ραντεβού.«Πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε για το τείχος ανοσίας. Θα το κάνουμε, θα επιδείξουμε ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Πιστεύω στον Έλληνα κι ότι θα επικρατήσει το “εμείς” και όχι το “εγώ”. Η πολιτεία είχε την υποχρέωση να εμβολιάσει και τον τελευταίο Έλληνα, όπου κι αν βρισκόταν. Τώρα έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μία ομαλή και δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα. Το ΕΣΥ είναι εδώ για να περιθάλπει όλους τους ασθενείς, Covid και non-Covid», είπε ο υπουργός.«Μέτρα δημόσιας υγείας για δύο λόγους, για να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάλλαξη και τις νέες μεταλλάξεις και να θωρακίσουμε το ΕΣΥ», προσέθεσε.O υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί το μέτρο αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους φαρμακοποιούς.

«Μέτρα δημόσιας υγείας θα έχουμε και αυτόν τον χειμώνα»

Από 13 Σεπτέμβρη του 2021 έως και τις 31 Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν rapid τεστ κάθε εβδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα, με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ.Για τους ταξιδιώτες, υποχρεούνται σε ένα rapid τεστ έως 48 ώρες πριν το ταξίδι σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, έναντι 10 ευρώ, με δαπάνη του ταξιδιώτη.

Από 13/09 σε δημόσιες δομές υγείας θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται ταυτοπροσωπεία. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές.

Τι θα ισχύει με τα τεστ

  1. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλην εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση θα πρέπει να κάνουν 1 ραπιντ τεστ την εβδομάδα. Θα πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με αντίτιμο 10 ευρώ.
  2. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση και τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ με το ίδιο κόστος και τρόπο όπως η άνω κατηγορία
  3. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Για τους μαθητές δύο σελφ τεστ που δίνονται δωρεάν από το κράτος ενώ για τους φοιτητές δύο ραπιντ τεστ.
  4. Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο πλοίο τρένο και ΚΤΕΛ πρέπει να κάνουν ένα ράπιντ τεστ έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι με σελφ τεστ για τους ανήλικους κάτω των 12 ετών.
  5. Από 13 Σεπτεμβρίου τεστ στις δημόσιες δομές μόνο για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν συμπτώματα.

Τα παραπάνω τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Το τεστ αποδεικνύεται με  ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα.
  • Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται δύο φορές την εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή από τις εκπαιδευτικές αρχές.
  • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μαθητές υποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα τα οποία όμως διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
  • Ως προς τους φοιτητές. Υπάρχει υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
  • Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της επικράτειας με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι προς νησιά για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών.Αυτό πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη. Και self test για τους ανήλικους 5-12 ετών.

Δωρεάν τεστ 

Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους θα ανακοινώσει την Τρίτη (24/08) ο Βασίλης Κικίλιας

Mάσκα για όλους- και για τα μικρά παιδιά- σε εξωτερικούς χώρους αυτές τις μέρες λόγω της πυρκαγιάς

Β. Κικίλιας: Εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως», είμαστε έτοιμοι για 3η δόση ακόμα και Σεπτέμβριο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν εάν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για ενισχυτικό πλάνο

Κανείς δεν ξέρει. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν τακτικά εμβόλια για την COVID-19, όπως ετήσια εμβόλια γρίπης. Αλλά οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν πόσο διαρκεί η προστασία από τους τρέχοντες ενισχυτές.  

Οδηγίες μάσκας από τα CDC υπό την αίρεση της επερχόμενης ψυχρής περιόδου "αναπνευστικών ιών"

Η τρέχουσα οδηγία για τις μάσκες από το CDC συνιστά ότι τα άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα και ηλικίας 2 ετών και άνω πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Το CDC συνιστά στα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα αλλά σε περιοχή με ουσιαστική ή υψηλή μετάδοση να φορούν επίσης μάσκα, αλλά ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν το απαιτούν, ειδικά σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη όπου απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού για είσοδο.

Γκίκας Μαγιορκίνης για Δέλτα plus: Δεν κατατάσσεται ως στέλεχος ανησυχίας ή υπό παρακολούθηση

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δεικνύουν ότι το εν λόγω στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.

Υπουργείο Υγείας: Με μάσκα οι θεατές στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Υπουργείο Υγείας: Την λήψη μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την απόφαση, η χρήση μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική.

Τα CDC έχουν συστήσει διάφορους τρόπους για τις γιορτές γιατην προστασία της υγείας των Αμερικανών και των αγαπημένων τους.

Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένα, απαιτείται να φορούν μάσκα ενώ βρίσκονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν απαιτείται να φορούν μάσκα.

"Τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν εντολές μάσκας στο σχολείο" επισημαίνει ο νέος γενικός χειρουργός της Φλόριντα

Η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, υποστήριξε την Τετάρτη ότι τα σχολεία πρέπει να τηρούν τις εντολές για μάσκες, ακόμη και αν τα παιδιά είναι εμβολιασμένα.