Πολιτική Υγείας

Βασίλης Κικίλιας: «Φρένο» στους ανεμβολίαστους πολίτες, τι θα ισχύει με τα τεστ

Βασίλης Κικίλιας: «Φρένο» στους ανεμβολίαστους πολίτες, τι θα ισχύει με τα τεστ

O υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί το μέτρο αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους φαρμακοποιούς.

Βασίλης Κικίλιας: Τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Φρένο» στους ανεμβολίαστους πολίτες, τι θα ισχύει με τα τεστ. Ανακοινώθηκε η νέα δέσμη μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει «φρένο» στη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχει τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα από όλα τα στελέχη του κορωνοϊού.«Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, χωρίς όπλα άμυνας, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατεύσει. Έχουμε διαθέσιμα εμβόλια και την επιλογή που δεν είχαμε πριν. Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε ή μένουμε έξω από αυτό. Τα δεδομένα από τις νοσηλείες, δείχνουν ότι πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. Χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτίμηση περίθαλψη ασθενών με Covid», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

«Τα νοσοκομεία μας θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν άδικο και ανήθικο στην πλειοψηφία των πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη», πρόσθεσε.Όπως είπε ο υπουργός, κοντά στους 6.000.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την πρώτη δόση. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχουν οριστεί και νέα ραντεβού.«Πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε για το τείχος ανοσίας. Θα το κάνουμε, θα επιδείξουμε ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Πιστεύω στον Έλληνα κι ότι θα επικρατήσει το “εμείς” και όχι το “εγώ”. Η πολιτεία είχε την υποχρέωση να εμβολιάσει και τον τελευταίο Έλληνα, όπου κι αν βρισκόταν. Τώρα έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μία ομαλή και δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα. Το ΕΣΥ είναι εδώ για να περιθάλπει όλους τους ασθενείς, Covid και non-Covid», είπε ο υπουργός.«Μέτρα δημόσιας υγείας για δύο λόγους, για να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάλλαξη και τις νέες μεταλλάξεις και να θωρακίσουμε το ΕΣΥ», προσέθεσε.O υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί το μέτρο αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους φαρμακοποιούς.

«Μέτρα δημόσιας υγείας θα έχουμε και αυτόν τον χειμώνα»

Από 13 Σεπτέμβρη του 2021 έως και τις 31 Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν rapid τεστ κάθε εβδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα, με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ.Για τους ταξιδιώτες, υποχρεούνται σε ένα rapid τεστ έως 48 ώρες πριν το ταξίδι σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, έναντι 10 ευρώ, με δαπάνη του ταξιδιώτη.

Από 13/09 σε δημόσιες δομές υγείας θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται ταυτοπροσωπεία. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές.

Τι θα ισχύει με τα τεστ

  1. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλην εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση θα πρέπει να κάνουν 1 ραπιντ τεστ την εβδομάδα. Θα πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με αντίτιμο 10 ευρώ.
  2. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση και τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ με το ίδιο κόστος και τρόπο όπως η άνω κατηγορία
  3. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Για τους μαθητές δύο σελφ τεστ που δίνονται δωρεάν από το κράτος ενώ για τους φοιτητές δύο ραπιντ τεστ.
  4. Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο πλοίο τρένο και ΚΤΕΛ πρέπει να κάνουν ένα ράπιντ τεστ έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι με σελφ τεστ για τους ανήλικους κάτω των 12 ετών.
  5. Από 13 Σεπτεμβρίου τεστ στις δημόσιες δομές μόνο για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν συμπτώματα.

Τα παραπάνω τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Το τεστ αποδεικνύεται με  ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα.
  • Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται δύο φορές την εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή από τις εκπαιδευτικές αρχές.
  • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μαθητές υποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα τα οποία όμως διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
  • Ως προς τους φοιτητές. Υπάρχει υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
  • Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της επικράτειας με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι προς νησιά για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών.Αυτό πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη. Και self test για τους ανήλικους 5-12 ετών.

Δωρεάν τεστ 

Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους θα ανακοινώσει την Τρίτη (24/08) ο Βασίλης Κικίλιας

Mάσκα για όλους- και για τα μικρά παιδιά- σε εξωτερικούς χώρους αυτές τις μέρες λόγω της πυρκαγιάς

Β. Κικίλιας: Εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως», είμαστε έτοιμοι για 3η δόση ακόμα και Σεπτέμβριο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε έρευνα σε εκατοντάδες παιδιά: Νέα δεδομένα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan διπλασίασε την κριτική του για το Met αφού κατέκρουσε τη δύναμη για την υπόθεση Child Q και άλλα περιστατικά. Ήταν «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι τόσες σωματικές έρευνες γίνονταν χωρίς την παρουσία ενός ενήλικα, είπε ένας εκπρόσωπος του Khan.

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Οι αφίξεις από το εξωτερικό θα λαμβάνουν κίτρινο κωδικό και δεν θα επιτρέπονται σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της αυτοπαρακολούθησής τους

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ένοπλου προσωπικού είναι απαραίτητη

Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχικής κατάστασης και ψυχικής διαταραχής και ότι το υπάρχον κοινωνικό ταμπού που σχετίζεται με την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πάλι αρνητικός στην Covid ο Μπάιντεν σταματά την απομόνωση

Μπάιντεν κορωνοϊός: Αφού βίωσε μια περίπτωση ανάκαμψης COVID, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε αρνητικός σε μοριακό τεστ το Σάββατο και την Κυριακή και έφυγε από τον Λευκό Οίκο για την πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Νομοθεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της απώλειας μάθησης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της covid

Οι μαθητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις το σχολικό έτος 2021-2022 σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας εκπαιδευτικού λογισμικού Renaissance.

Χαβάη Κίνας: Πάνω από 80.000 τουρίστες παγιδευμένοι μετά το ξέσπασμα της COVID

Χαβάη Κίνας: Οι τουρίστες που θέλουν να φύγουν πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πέντε τεστ PCR σε διάστημα επτά ημερών, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης κλήθηκαν να προσφέρουν στους επισκέπτες έκπτωση 50% μέχρι να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Το Κονέκτικατ εγκαινιάζει ιστότοπο και τηλεφωνική γραμμή για τις αμβλώσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Στο Κονέκτικατ, το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή εξακολουθεί να προστατεύεται», δήλωσε η Επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ, Δρ Manisha Juthani.

Το νησί Sanya αρχίζει να κλείνει τα εμπορικά κέντρα αφορολόγητων ειδών καθώς επιδεινώνεται η πιο πρόσφατη επιδημία COVID στην Κίνα

Πέρυσι, ενισχυμένη από τις ανανεωμένες καταναλωτικές δαπάνες στην ηπειρωτική χώρα και τις πολιτικές κινήσεις, η αξία των υπεράκτιων πωλήσεων αφορολόγητων ειδών στο Χαϊνάν έφτασε περίπου τα 49,5 δισεκατομμύρια γιουάν, περίπου 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες συναλλαγές, αυξημένη κατά 80% από έτος σε έτος. «Τώρα τον Αύγουστο ο ιός επέστρεψε, καθιστά πολύ δύσκολη την επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε ο Dream στο Reuters.