Πολιτική Υγείας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η βελτίωση επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία μίλησε για μείωση κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδας. Ωστόσο, όπως είπε σε κάποιες περιοχές (Ρέθυμνο, Σύρο Σαντορίνη) παρουσιάζεται αύξηση λόγω της κινητικότητας των νέων και της έναρξης των καλοκαιρινών διακοπών.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε ανακοινώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της ημέρας, που ανακοινώθηκαν προ ολίγου από τον ΕΟΔΥ.

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται, είπε η κα Παπαευαγγέλου, ενώ ο μέσος κυλιόμενος δείκτης των τελευταίων 7 ημερών μειώθησε στα 617 νέα κρούσματα ανά μέρα, δηλαδή μειώθηκε κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μείωση αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τόνισε.

Αυξημένος ωστόσο είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους ανθρώπους, σε Σύρο, Ρέθυμνο και Σαντορίνη. Η μείωση της διάμεση ηλικίας των νέων κρουσμάτων πιθανώς σχετίζεται με την αυξημένη τους κινητικότητα ή και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Παράλληλα σε κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα άνω τονίζουν την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των 50 και άνω, καθώς μέσα στο καλοκαίρι, είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους που στην συνέχεια θα μεταδόσουν τον ιό στους γονείς και τους παππούδες τους.

Το 1 στα 3 κρούσματα διαγνώστηκε μέσω σε σελφ τεστ, δήλωσε η κα Παπαευαγγέλου και προσέθεσε πως σε γενικές γραμμές, η διενέργεια των σελφ τεστ βοήθησε πολύ στη μείωση του ιικού φορτίου και ειδικά όσα έγιναν στα πλαίσια του σχολείου.

Συνέχισε λεγοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξο στοιχείο  η μείωση 40% στα ημερήσια κρούσματα και η πτώση στα ενεργά κρούσματα. «Πρασίνισαν» επίσης οι περισσότες περιοχές του χάρτη με εξαίρεση περιοχές όπως η Δυτική Αττική η Έυβοια η Θεσσαλία και η Φλώρινα .

Για τον εμβολιασμό ανέφερε πως υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών σε ηλικίες 30-60, απο την άλλη όμως υπάρχουν περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως οι Σέρρες, η Φλώρινα, η Ροδόπη και Ευρυτανία

Κλείνοντας σημείωσε ότι «Έχουμε μάθει πολλά για τον ιό. Χθες συζητήθηκαν σε σεμινάριο από τον ΠΟΥ όλα τα δεδομένα. Για τον “Long covid” με συμπτώματα όπως μυική αδυναμία , κόπωση που διαρκούν παραπάνω από το κανονικό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό το σύνδρομο αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες ακόμα και παιδιά. Πρέπει να διευκρινιστούν ακόμα ορισμένοι παράγοντες».

Με βάση τα παραπάνω, συνόψισε ότι «Είναι πολύ ικανοποιητική η εικόνα της πανδημίας, μειώνεται η διασπορά αλλά ακόμα είμαστε σε επιφυλακή λόγω των μικρών εξάρσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ μετάλλαξη δέλτα :" Έχει εξαπλωθεί σε 80 χώρες"

Self test: Καταργείται η υποχρέωση για τους πλήρως εμβολιασμένους από τον Ιούλιο

Κορωνοϊός 17/06 – 519 νέα κρούσματα – 16 νεκροί – 321 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θάνος Πλεύρης: O ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας - Δεν πληρώνει τίποτα ο ασθενής

Θάνος Πλεύρης: Ο κ. Πλεύρης, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβερνησης είναι να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στην δημόσια περίθαλψη, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική δωρεάν υπηρεσία.

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.

Περιττά για τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρούν τα ενισχυτικά πλάνα του εμβολίου covid-19 δύο αξιωματούχοι του FDA

H Gruber, ο Krause και άλλοι συγγραφείς ζήτησαν προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από προκαταρκτικές μελέτες παρατήρησης που ενδεχομένως επηρεάζονται από "συγκεχυμένες και επιλεκτικές αναφορές" για την ενημέρωση της αναπτυξιακής βολής της χώρας. Αντ΄ αυτού, η παροχή εμβολίου θα πρέπει να διατεθεί σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να μειωθεί καλύτερα ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών και αναδυόμενων παραλλαγών, ανέφεραν.

Συνεδρίαση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τη στάθμιση των δεδομένων για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer

«Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο παραμένει υψηλή, η εξασθένηση της ανοσίας και η διαφοροποίηση των ιών δημιουργούν πιθανή ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου»

Μίνα Γκάγκα: Πάνω από 62% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο-Έκκληση σε ηλικιωμένους και ευάλωτους

Μίνα Γκάγκα: Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, η κα Γκάγκα, ανέφερε πως πάνω από το 62% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να καλυφθεί το 100% ιδιαίτερα στις ευαπαθείς και τις μεγαλύτερες ηλικακές ομάδες, που διατρέχουν και τον υψηλότερο κίνδυνο.