Πολιτική Υγείας

Παπαευαγγέλου: Το καθημερινό τέστινγκ στενών επαφών εξίσου αποτελεσματικό με την καραντίνα για τον έλεγχο της διασποράς

Παπαευαγγέλου: Το καθημερινό τέστινγκ στενών επαφών εξίσου αποτελεσματικό με την καραντίνα για τον έλεγχο της διασποράς

Παπαευαγγέλου: Η μετάδοση της λοίμωξης στο σχολικό περιβάλλον με επικράτηση της μετάλλαξης δέλτα, σύμφωνα με νέα μελέτη από το ΗΒ, ήταν σπάνια μόλις στο 2% των μαθητών, εφόσον τα μέτρα προφύλαξης σε συνδυασμό με το συχνό τέστινγ τηρούνταν. Το καθημερινό τέστινγ των στενών επαφών είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καραντίνα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου και επανέλαβε έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα, με τον μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες να υπολογίζεται στα 2.224 νέα κρούσματα καθημερινά. Τα 34 έτη είναι η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι περίπου 20.000. Αναφορικά με την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, η καθηγήτρια είπε ότι στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι παρατηρείται διπλασιασμός των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη. 60% αύξηση στην Κοζάνη και 40% αύξηση σε Δράμα, Έβρο και Πιερία. Στην Θεσσαλονίκη η αύξηση είναι ηπιότερη, αλλά σαφής, υπογράμμισε η κα Παπαευαγγέλου. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, διευκρίνισε, είναι ανησυχητικά καθώς προμηνύουν αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του ΕΣΥ.

Αναφορικά με την διασπορά του ιού στην κοινότητα, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η ενδοοικογενειακή διασπορά και η μετάδοση κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων παραμένουν οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης της μόλυνσης. Αντίθετα, μικρότερη διασπορά παρατηρείται στους εργασιακούς χώρους που υπάρχει δομημένος έλεγχος των ανεμβολίαστων. Όπως είπε, συνολικά στην επικράτεια πραγματοποιούνται 192.000 τεστ ανά ημέρα με τον δείκτη θετικότητας να έχει πέσει στο 1,16%. Παρατηρείται μία σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ με εξαίρεση τη Β. Ελλάδα. Ειδικότερα, 2.044 είναι οι ασθενείς που νοσηλέυονται στην επικράτεια. Την ίδα ώρα, το 37 % των νοσηλευόμενων στην επικράτεια είναι 45-65 ετών, γεγονός που δείχνει ότι η μετάλλαξη δέλτα χτυπά και νεότερες ηλικίες. Επιπλέον, η ίδια ανέφερε πως αυτήν την εβδομάδα μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι, αλλά σταθερός παραμένει ο αριθμός των θανάτων.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά

Όπως επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. Ειδικότερα, καταγράφηκε στα παιδιά μεταξύ 5-20 ετών αύξηση  16%, αναμενόμενη εξαιτίας του αυξημένου τέστινγκ. Επίσης δεν παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες παιδιών και εφήβων που σήμερα αφορούν το 1,5 % των νοσηλειών στην επικράτεια.

Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, μελέτη από τις ΗΠΑ εκτιμά ότι ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της δέλτα, η χρήση μάσκας και το τεστινγκ μπορούν να μειώσουν κατά 85 % τη διασπορά της μόλυνσης στα σχολεία. Σύμφωνα με νέα μελέτη από το ΗΒ, η μετάδοση της λοίμωξης στο σχολικό περιβάλλον με επικράτηση της μετάλλαξης δέλτα ήταν σπάνια μόλις στο 2% των μαθητών, εφόσον τα μέτρα προφύλαξης σε συνδυασμό με το συχνό τέστινγ τηρούνταν. Το καθημερινό τέστινγ των στενών επαφών είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καραντίνα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, εξήγησε η καθηγήτρια και επανέλαβε την έκκληση της Επιτροπής για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Τέλος, ευχάριστο, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 23/09 – 2.125 νέα κρούσματα – 31 νεκροί – 331 διασωληνωμένοι

Νέα μετάλλαξη αποφεύγει τα αντισώματα που παράγονται με τον εμβολιασμό, αλλά και εκείνα που απέκτησαν όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19.

Σε εκταφές νεκρών για να διαπιστωθεί ότι πέθαναν από κορωνοϊό προβαινουν οι αρνητες εμβολίων με βάση δικαστικές αποφασεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Ερυθρός Σταυρός των ΗΠΑ ανακοίνώνει την εθνική έλλειψη αίματος

"Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κέντρα αίματος σε όλη τη χώρα ανέφεραν λιγότερη από μία ημέρα παροχή αίματος ορισμένων κρίσιμων τύπων αίματος - ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Εάν η παροχή αίματος της χώρας δεν σταθεροποιηθεί σύντομα, μπορεί να μην είναι διαθέσιμο αίμα που σώζει ζωές για κάποιους ασθενείς όταν χρειάζεται».

Οι ρωσικές αρχές συντομεύουν την απαιτούμενη περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με covid-19 από 14 σε επτά ημέρες,

Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρύτερα κριτήρια καταμέτρησης, τοποθετεί τον αριθμό των θανάτων πολύ υψηλότερα, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2021 είναι πάνω από 625.000.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται 3η δόση, λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: "Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι τα υγιή παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Κανένα στοιχείο απολύτως", επεσήμανε η Σούμια Σουαμινάθαν.

Ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου covid σε άλλες χώρες

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.