Πολιτική Υγείας

Θεοκλής Ζαούτης υποχρεωτικός εμβολιασμός: Να κάνουμε όλοι self test τα Χριστούγεννα και μετά τις γιορτές 3 Ιανουαρίου

Θεοκλής Ζαούτης υποχρεωτικός εμβολιασμός:  Να κάνουμε όλοι self test τα Χριστούγεννα και μετά τις γιορτές 3 Ιανουαρίου

Θεοκλής Ζαούτης υποχρεωτικός εμβολιασμός: Χορήγηση δωρεάν self tests και μετά τις γιορτές 3 Ιανουαρίου, με στόχο τον καλύτερο επιδημιολογικό έλεγχο. Σύσταση για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης συμμετείχε στις διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα με τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη. Εκεί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην χορήγηση των δωρεάν self tests και μετά τις γιορτές 3 Ιανουαρίου, με στόχο τον καλύτερο επιδημιολογικό έλεγχο σε ολόκληρη την χώρα ενόψει και των εορτών. Γι’ αυτό και εξήγησε πώς θα χορηγηθούν τα self tests, δίνοντας σύσταση για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της νέας μετάλλαξης Όμικρον σε άτομο που αφίχθη στις 26 Νοεμβρίου 2021 από τη Νότια Αφρική.

Θεοκλής Ζαούτης: Σύσταση για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων με self test

Ο μόνος τρόπος για να προστατευτούμε όλοι πλήρως και αυτές τις γιορτές είναι με τον έγκαιρο και καθολικό έλεγχο ώστε να διαπιστωθούν πόσοι νοσούν ασυμπτωματικά στη χώρα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα χορηγηθούν τα πρώτα self tests για όλους. Με αυτό τον τρόπο, όλοι θα έχουμε σαφή εικόνα ως προς το ποιος νοσεί και ποιος όχι. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να προστατευτούμε όλοι μας και πέρα από αυτό το test. Όταν κάποιος σκέφτεται να επισκεφθεί την οικογένεια και τους φίλους του, καλό είναι από πριν να έχει ελεγχθεί για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Παράλληλα, ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε στην ανάγκη του εμβολιασμού. Το εμβόλιο, όπως τόνισε, είναι η πρώτη και η πιο ισχυρή προστασία απέναντι στον κορωνοϊό για όλους. Γι’ αυτό και κρίνεται θετικό να εμβολιαστούν όλοι και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται μέσα στις ευπαθείς ομάδες. Είναι το κύριο όπλο και στη νέα μετάλλαξη.

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Όντως επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης και στη χώρα μας. Ο νοσήσας αφίχθη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου το πρωί. Το rapid test που έκανε στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικό. Κάθε μέρα με ήπια συμπτώματα συνέχιζε τα rapid tests. Στις 29 Νοεμβρίου τελικά το rapid test ήταν θετικό. Ακολούθησε ένα PCR test, το οποίο ήταν ύποπτο για τη νέα μετάλλαξη. Ακολούθως, σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για την μετάλλαξη Όμικρον. Όλες οι επαφές του νοσήσαντα είναι μέχρι τώρα αρνητικές στον κορωνοϊό.

Ερωτήματα σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης , έθεσε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη νέα παραλλαγή Omicron. Αρχικά, ένα ερώτημα είναι εάν υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα.

  • Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε την μεταδοτικότητα.
  • Τα δεδομένα που έρχονται από τη Νότια Αφρική αναφέρουν πως ενδεχομένως είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη, ιδιαίτερα επειδή δεν έχει πολλά κοινά με τη μετάλλαξη Δέλτα. Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με τη νοσηρότητα.
  • Οι αναφορές των γιατρών επισημαίνουν πως η νόσηση έχει πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Τέλος, το πιο κρίσιμο ίσως ερώτημα σχετίζεται με το αν καλύπτουν τα φάρμακα και τα  εμβόλια την μετάλλαξη όμικρον. Γνωρίζοντας προηγούμενα εμβόλια και ιούς, πολύ πιθανόν το εμβόλιο να παρέχει προστασία και απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

”O εμβολιασμός είναι η μόνη λύση και παροτρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ” είπε ο κ. Ζαούτης .

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο κ. Θεοκλής Ζαούτης στην ενημέρωση για τα νέα μέτρα:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξειδικεύει τα νέα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Θεοκλής Ζαούτης: Ο εμβολιασμός είναι το κύριο όπλο που έχουμε-Έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμ. ανθρώπους

Θεοκλής Ζαούτης: Με τιμή αποδέχθηκα τα καθήκοντά μου στον ΕΟΔΥ, ποιοι οι στόχοι του Οργανισμού

Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα έχει υψηλό επιπολασμό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Συνάντηση Πλεύρη με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων για την εξέλιξη της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία από σήμερα

Ηνωμένο Βασίλειο μέτρα: Από σήμερα χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία, καθώς το Plan B φαίνεται πως δεν είναι απαραίτητο πλέον και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες παντού ή να έχουν το Covid pass.

Η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς της για την COVID παρόλο που η γειτονική Σουηδία παρέτεινε τους περιορισμούς για άλλες 15 ημέρες.

Η Σουηδία διέταξε τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 23:00 και προέτρεψε τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν.