Πολιτική Υγείας

Θεοδωρίδου: Τι είναι το εμβόλιο nuvaxovid [live]

Θεοδωρίδου: Τι είναι το εμβόλιο nuvaxovid [live]

Θεοδωρίδου: Στα mRNA εμβόλια δίνονται γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεϊνη που προκαλeί παραγωγή αντισωμάτων. Στο νέο εμβόλιο, nuvaxovid (Novavax), η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός, εξήγησε η καθηγήτρια.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (7/02) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι περισσότερα από 200 εμβόλια είναι σήμερα υπό ανάπτυξη, ενώ έχουν γίνει πάνω από 10 δισ. εμβολιασμοί. Όπως είπε, αδειοδοτήθηκε από τον EMA το εμβόλιο Nuvaxovid, που είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο. Όλα τα εμβόλια, εξήγησε η καθηγήτρια, στοχεύουν στην επιφανειακή πρωτεϊνική ακίδα του ιού. Στα mRNA εμβόλια δίνονται γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεϊνη που προκαλeί παραγωγή αντισωμάτων. Στο νέο εμβόλιο, nuvaxovid (Novavax), η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός.

Το νέο εμβόλιο έχει παλιά τεχνολογία της δεκαετίας του 80, όμοια με αυτό του εμβολίου της γρίπης. Μια δόση περιέχει 5 μικρογραμμ. πρωτεϊνης και έχει μία ανοσοενισχυτική ουσία, μια σαπουνίνη την Matrix M. Αυτή προστίθεται για να καταστεί η εφικτή η μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων και να χρειάζεται για την παρασκευή των εμβολίων μικρότερη ποσότητα αντιγόνου, να είναι δηλαδή και πιο οικονομικό.

Διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου. Είναι φθηνό και εύκολο στην μεταφορά και θεωρείται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στον εμβολιασμό των φτωχώτερων χωρών. Έχει αντίστοιχα, σύμφωνα με μελέτες, 90 και 89,7 % αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου από Covid. Χορηγείται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 28 ημερών, στους ενήλικες άνω των 18 ετών, ενώ η παραγωγή των αντισωμάτων αρχίζει μετά από 14 μέρες.

Η πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει αναφορά για κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια και πρόσθεσε πως υπάρχει σχέδιο για εμβολιασμό παιδιών σε δύο δόσεις. Η καθηγήτρια εξήγησε ότι με το νέο εμβόλιο μπορούν να πειστούν οι διστακτικοί και να ενισχυθούν εμβολιασμοί σε περιοχές μα χαμηλή κάλυψη.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, περιορισμένα είναι τα δεδομένα για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τη μετάδοση και τη διάρκεια της ανοσίας. Επιπλέον, εμβόλια για αναμνηστική δόση αναπτύσσουν και οι εταιρείες Sanofi και Glaxo και αναμένουμε σύντομα αποτελέσματα, συμπλήρωσε η κα Θεοδωρίδου.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, η επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για επέκταση της τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα λόγω χρόνιων θεραπειών. Για τους παιδικούς εμβολιασμούς, υπάρχουν προβληματισμοί, σημείωσε, καθώς η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας και χορήγηση τρίτης δοσης. Εάν υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα, θα σκεφτούν επέκταση του εμβολλίου σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Επιπλέον, η καθηγήτρια ανέφερε τα ευρήματα μίας μελέτης από το Ισραήλ που υπογραμμίζουν τη σημασία του γονεϊκού εμβολιασμού, καθώς ο εμβολιασμός γονέων μειώνει τη διασπορά στα νοικοκυριά και προστατεύει τα μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα.

Για το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά

Σε ερώτηση για τον 12χρονο που νοσηλεύεται στο Παίδων, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C. Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, απ’ όσα γνωρίζουμε. Η σοβαρότητα του συνδρόμου μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης, σημείωσε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε πως ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η έγκυρη διάγνωση.

Δείτε στο βίντεο την ενημέρωση από το υπ. Υγείας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός Κρούσματα 7/02: 109 νεκροί, 18.855 νέα κρούσματα και 549 διασωληνωμένοι

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου;

Υποχρεωτικό rapid test σε όσους δεν έκαναν 3η δόση από σήμερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας δήλωσε ότι οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα τρανς άτομα που έκαναν πρόσφατα σεξ με πολλούς συντρόφους, είχαν πρόσφατα σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή χρησιμοποιούν χημικά φάρμακα κατά τη σεξουαλική επαφή, θα είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο. Το προσωπικό του νοσοκομείου που ασχολείται με περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων είναι επίσης επιλέξιμο.

Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε έρευνα σε εκατοντάδες παιδιά: Νέα δεδομένα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan διπλασίασε την κριτική του για το Met αφού κατέκρουσε τη δύναμη για την υπόθεση Child Q και άλλα περιστατικά. Ήταν «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι τόσες σωματικές έρευνες γίνονταν χωρίς την παρουσία ενός ενήλικα, είπε ένας εκπρόσωπος του Khan.

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Οι αφίξεις από το εξωτερικό θα λαμβάνουν κίτρινο κωδικό και δεν θα επιτρέπονται σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της αυτοπαρακολούθησής τους

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ένοπλου προσωπικού είναι απαραίτητη

Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχικής κατάστασης και ψυχικής διαταραχής και ότι το υπάρχον κοινωνικό ταμπού που σχετίζεται με την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πάλι αρνητικός στην Covid ο Μπάιντεν σταματά την απομόνωση

Μπάιντεν κορωνοϊός: Αφού βίωσε μια περίπτωση ανάκαμψης COVID, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε αρνητικός σε μοριακό τεστ το Σάββατο και την Κυριακή και έφυγε από τον Λευκό Οίκο για την πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Νομοθεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της απώλειας μάθησης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της covid

Οι μαθητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις το σχολικό έτος 2021-2022 σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας εκπαιδευτικού λογισμικού Renaissance.

Χαβάη Κίνας: Πάνω από 80.000 τουρίστες παγιδευμένοι μετά το ξέσπασμα της COVID

Χαβάη Κίνας: Οι τουρίστες που θέλουν να φύγουν πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πέντε τεστ PCR σε διάστημα επτά ημερών, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης κλήθηκαν να προσφέρουν στους επισκέπτες έκπτωση 50% μέχρι να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Το Κονέκτικατ εγκαινιάζει ιστότοπο και τηλεφωνική γραμμή για τις αμβλώσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Στο Κονέκτικατ, το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή εξακολουθεί να προστατεύεται», δήλωσε η Επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ, Δρ Manisha Juthani.