Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, καθώς τα μέτρα παραμένουν, χωρίς να είναι υποχρεωτικά

Θάνος Πλεύρης: Θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, καθώς τα μέτρα παραμένουν, χωρίς να είναι υποχρεωτικά

Πλέον ζητείται από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς εκτός από τη συστηματική χρήση μάσκας και αερισμού των αιθουσών να κάνουν και το εξής: Με το που θα εντοπίζουν κάποιο σύμπτωμα, το παιδί θα πρέπει να μένει στο σπίτι, να επικοινωνούν οι γονείς με τον παιδίατρο και να προχωρά σε τεστ.

Θάνος Πλεύρης: Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες εξέπεμψε  η κυβέρνηση μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και των επιστημόνων, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έκανε τον κύκλο της. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση των μέτρων, ήρθε η ώρα να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία δεν θα έχει σχέση ούτε με την εποχή προ πανδημίας ούτε και με το σήμερα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά από 2 χρόνια πανδημίας βρισκόμαστε πλέον σε μία άλλη φάση διαχείρισής της και θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ότι τα μέτρα παραμένουν, χωρίς να είναι υποχρεωτικά και εναπόκειται στον καθένα από εμάς να τα εφαρμόζει, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του.

Τα μέτρα δεν καταργούνται αλλά μόνο η υποχρεωτικότητά τους

Η νέα καθημερινότητα των πολιτών θα έχει περισσότερα δικαιώματα αλλά και πολλές υποχρεώσεις. Κι αυτό, γιατί η ανθρωπότητα βρίσκεται σύμφωνα με τον ΠΟΥ στα μισά της πανδημίας και βασικός στόχος όλων παραμένει να μη μολυνθούν. Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν συνίσταται στο ότι στη μάχη αυτή διαθέτουμε αποτελεσματικά “όπλα”. Τα μέτρα ατομικής προστασίας έχουν γίνει κτήμα του καθενός, ενώ υπάρχουν εμβόλια αλλά και φάρμακα. Με απλά λόγια, δεν κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Αυτό που τονίστηκε αρκετές φορές ήταν ότι ο καθένας πρέπει να λειτουργεί γνωρίζοντας τις αδυναμίες αλλά και τις αντοχές του και να παίρνει μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία θα λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας για τον ίδιο και τους γύρω του και χωρίς να επικρέμεται η απειλή ενός προστίμου.

Το μοντέλο λοιπόν αλλάζει και επιτρέπει πλέον στους πολίτες να έχουν πιο ελεύθερη καθημερινή κινητικότητα.

Ο πιο κρίσιμος δείκτης

Εδώ και 2 χρόνια αυτό το οποίο περιμένουν όλοι καθημερινά είναι ο αριθμός των κρουσμάτων. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο δείκτης των κρουσμάτων στην επόμενη φάση θα είναι λιγότερο σημαντικός από ό,τι ήταν στο παρελθόν, επειδή έχουν αλλάξει όλα τα κράτη τη μεθοδολογία που κάνουν τα τεστ. Δηλαδή, ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων πλέον δεν θα είναι ο πιο σημαντικός δείκτης και την πανδημία θα την παρακολουθούμε κυρίως μέσω τριών άλλων δεικτών.

Ο πρώτος είναι οι συνολικές εισαγωγές σε κλίνες Covid. Στη χώρα μας έχουμε την τελευταία εβδομάδα 37% μείωση στις νέες νοσηλείες.

Ο δεύτερος είναι ο συνολικός αριθμός διασωληνωμένων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε σημαντική μείωση 7% και έχουμε κάτω από 300 διασωληνωμένους.

Και ο τρίτος είναι ο ημερήσιος αριθμός θανάτων. Στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται επίσης σημαντική μείωση.

Θνησιμότητα και πανδημία

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη της επίδρασης της πανδημίας στο συνολικό αριθμό θανάτων.

Σύμφωνα με διεθνείς Οργανισμούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκρίσεις της επίδρασης της πανδημίας στη θνησιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών και κρατών. Ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μια χρονική περίοδο, π.χ. την πανδημία αυτή τη στιγμή και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έτσι, ο αριθμός των θανάτων από Covid δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, επειδή ο τρόπος καταγραφής τους δεν είναι ενιαίος στην Ευρώπη και παγκοσμίως.  Εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας που βρίσκεται ένα κράτος, δηλαδή ο αριθμός κρουσμάτων ανά μονάδα του πληθυσμού σε κάθε χρονική περίοδο. Και οι προγνωστικοί παράγοντες για θάνατο από Covid, όπως η ηλικία, οι συννοσηρότητες, η εμβολιαστική κάλυψη και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας διαφέρουν σημαντικά ανά κράτος και γεωγραφική περιοχή.

Πώς θα λειτουργούν τα σχολεία

Η χώρα μας από το περασμένο φθινόπωρο προσπάθησε να θωρακίσει την εκπαιδευτική κοινότητα με ένα πρωτόκολλο λειτουργίας που κύριο στόχο είχε τη διατήρηση της σχολικής ζωής. Τρία ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Τα self test, με στόχο να εντοπίζονται τα κρούσματα έγκαιρα, πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, την τακτική σχολαστικής ιχνηλάτησης επαφών αλλά και τη σωστή χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τώρα η πανδημία φαίνεται να αποκλιμακώνεται και πλέον στην επόμενη φάση τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στα σχολεία ο έλεγχος για κορωνοϊό θα επικεντρώνεται μόνο στα άτομα με συμπτώματα.

Πλέον ζητείται από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς εκτός από τη συστηματική χρήση μάσκας και αερισμού των αιθουσών να κάνουν και το εξής: Με το που θα εντοπίζουν κάποιο σύμπτωμα, το παιδί θα πρέπει να μένει στο σπίτι, να επικοινωνούν οι γονείς με τον παιδίατρο και να προχωρά σε τεστ.

Στην περίπτωση δηλαδή που ένα παιδί θα διαγιγνώσκεται με Covid, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Δεν ακυρώνεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί είναι ευρωπαϊκό

Βάνα Παπαευαγγέλου: Κύριος στόχος μας ήταν να διατηρηθεί η σχολική ζωή [live]

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει την εντυπωσιακή βελτίωση [live]

Πλεύρης: Έχουμε μπει πλέον στη φάση της συνύπαρξης με τον κορωνοϊό [live]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.